Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

Galapagos BE0003818359

Laatste koers (eur)

27,180
  • Verschill

    -0,200 -0,73%
  • Volume

    62.640 Gem. (3M) 80,1K
  • Bied

    26,960  
  • Laat

    27,340  
+ Toevoegen aan watchlist

Inhoudelijk Toledo Draadje

475 Posts
Pagina: «« 1 ... 10 11 12 13 14 ... 24 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 1 april 2020 21:20
    quote:

    Woman in Chains32 schreef op 1 april 2020 18:01:

    [...]

    Zie COVID updates CEO Galapagos en jaarverslag 2019.

    Voorbereidingen TOLEDO opschaling gaan door, dit betreft ook indienen aanvraag ivm protocollen t.a.v. ethische commissies van landen waar je studie(s) wil laten starten.
    Dit zijn trajecten die niet binnen 1/2 maanden zijn beslecht. Gefaseerd geven de gezondheidsautoriteiten goedkeuring naar gelang kwaliteit van aanvraag en veiligheids-en preklinische data.

    Als je in +10 landen studie wilt opstarten, heb je veel werk te doen maar de gedrevenheid omtrent TOLEDO zal inmens groot zijn.

    TOLEDO = de game changer voor inflammation en wellicht meer ziektedomeinen.

    Ben benieuwd! Hopelijk in april een update.
    Handen jeuken. Wel spannend om de rit in deze tijd uit te zitten :-)
  2. forum rang 4 Wall Street Trader 4 april 2020 14:41
    Think we can expect the GLPG3312 Phase I data in the upcoming (4) weeks...

    Galapagos plans to start a Phase II with the first generation Toledo compound GLPG3312 in ulcerative colitis. This is despite an undisclosed toxicity with GLPG3312 that prevents oral-systemic delivery.

    GLPG3970 began Phase I in 3Q19 with multiple Phase II proof-of-concept studies in inflammatory conditions.

    Galapagos expects second-generation compound GLPG3970 to be better tolerated should data from a planned Phase I trial confirm its preclinical profile, then enabling development for a broader range of inflammatory diseases.

    As the target is likely to be revealed upon Phase II initiation, management is keen to maintain its development timeline advantage, planning up to eight proof-of-concept Phase II studies by the end of the year.

    Toledo is now the biggest discovery project.

    Multiple Phase II clinical trials to initiate in the next coming months.

    Near Term Catalysts

  3. forum rang 6 de tuinman 4 april 2020 15:06
    Wazig verhaal 3312. An undisclosed toxicity..
    Maar wel doorgaan naar fase 2, waardoor ze ook die target bekend moeten maken.

    Lekker vaag, maar dat zal ook wel de bedoeling zijn.

    ('1972 stond toch voor q3 gepland?)
  4. winx09 5 april 2020 12:09
    Is er een expert die kan aangeven of het verplicht is om bij de start van een 1b of 2 het target vrij te geven ? Of helpt dat alleen bij snelheid van recruiteren (de investigator kan de kandidaat deelnemers beter voorlichten), maar is het niet noodzakelijk ?

    Bvd
  5. deechte 5 april 2020 19:55
    Ik ben geen expert
    Maar ik dacht bij start fase 2
    Ik weet wel zeker dat ze het target zolang mogelijk willen uitstellen ivm de concurrentie.
    Dat is uitgesproken door het management van Galapagos
  6. forum rang 4 Lingus 6 april 2020 09:48
    quote:

    winx09 schreef op 5 april 2020 12:09:

    Is er een expert die kan aangeven of het verplicht is om bij de start van een 1b of 2 het target vrij te geven ? Of helpt dat alleen bij snelheid van recruiteren (de investigator kan de kandidaat deelnemers beter voorlichten), maar is het niet noodzakelijk ?

    Bvd
    Ik heb er links en recht wat over gelezen, je komt al snel op juridische artikelen uit, omdat het gaat om intellectueel eigendom, bedrijfsgeheimen en enorme belangen. Een eenduidig antwoord heb ik (nog) niet kunnen vinden. Ziw bijvoorbeeld: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK286001/
  7. forum rang 4 Lingus 6 april 2020 09:53
    quote:

    winx09 schreef op 5 april 2020 12:09:

    Is er een expert die kan aangeven of het verplicht is om bij de start van een 1b of 2 het target vrij te geven ? Of helpt dat alleen bij snelheid van recruiteren (de investigator kan de kandidaat deelnemers beter voorlichten), maar is het niet noodzakelijk ?

    Bvd
    Zie ook:
    FDA en NIH laten sponsors van klinische proeven de resultaten geheim houden en de wet overtreden
    Door Charles Piller13 januari 2020 11:00

    Al 20 jaar roept de Amerikaanse regering bedrijven, universiteiten en andere instellingen die klinische proeven uitvoeren op om hun resultaten in een federale database op te nemen, zodat artsen en patiënten kunnen zien of nieuwe behandelingen veilig en effectief zijn. Er zijn maar weinig sponsors van onderzoeken die dit consequent hebben gedaan, zelfs nadat een wet uit 2007 de publicatie verplicht had gesteld voor veel proeven die in de database waren geregistreerd. In 2017 probeerden de National Institutes of Health (NIH) en de Food and Drug Administration (FDA) het opnieuw, met een langverwachte 'definitieve regel' om de verwachtingen en sancties van de wet te verduidelijken voor het niet bekendmaken van onderzoeksresultaten. De regel is twee jaar geleden, 18 januari 2018, volledig van kracht geworden, waardoor de sponsors van het onderzoek ruimschoots de tijd kregen om te voldoen. Maar een wetenschap onderzoek toont aan dat velen de vereiste nog steeds negeren, terwijl federale ambtenaren weinig of niets doen om de wet te handhaven.

    De wetenschap onderzocht meer dan 4700 onderzoeken waarvan de resultaten onder de regel van 2017 op de NIH-website ClinicalTrials.gov hadden moeten worden geplaatst. De rapportagesnelheden van de meeste grote farmaceutische bedrijven en sommige universiteiten zijn sterk verbeterd, maar de prestaties van veel andere proefsponsors - waaronder, ironisch genoeg, de NIH zelf - waren matig. Die sponsors, doorgaans de instelling die een proef uitvoert of de financier ervan, moeten de resultaten en andere gegevens binnen 1 jaar na voltooiing van een proef indienen. Maar van de 184 sponsororganisaties met ten minste vijf proeven die op 25 september 2019 moeten worden uitgevoerd, hebben 30 bedrijven, universiteiten of medische centra nooit een enkele deadline gehaald. Vanaf die datum hadden die gebruikelijke overtreders geen resultaten gerapporteerd voor 67% van hun proeven en waren ze gemiddeld 268 dagen te laat voor die en alle proeven die hun deadlines niet hadden gehaald. Ze omvatten vooraanstaande instellingen als het aan de Harvard University gelieerde Boston Children's Hospital, de University of Minnesota en Baylor College of Medicine - allemaal in de top 50 van NIH-beurzen in 2019.

    (Automatisch vertaald)

    Lees verder op: www.sciencemag.org/news/2020/01/fda-a...
  8. Rekyus 6 april 2020 12:14
    In de discussie hierboven lopen inmiddels twee zaken door elkaar heen. Ten eerste, de noodzaak die op een sponsor (of 'investigator') rust om de uitkomsten van een eerder aangekondigd klinisch onderzoek na afronding bekend te maken op Clinicaltrials.gov. En ten tweede, of en vooral wanneer Galapagos gehouden is om het target (aangrijpingspunt) van de Toledo-moleculen te openbaren.

    Als algemene regel geldt op basis van de Public Health Services Act (US) dat de onderzoeksuitkomsten binnen een jaar moet worden gepubliceerd op de site van Clinicaltrial.gov. In bijzondere omstandigheden kan op aanvraag de termijn worden aangepast.

    De ironie wil dat de uitkomsten van de uitgebreide fase 3 onderzoek met filgotinib deel uitmaken van het registratiedossier en derhalve bij de registratieautoriteiten (FDA, EMA) intussen genoegzaam bekend zijn. Want zonder die informatie, waarvan men weet dat die er is, zal de autoriteit de behandeling van de registratieaanvraag - althans tijdelijk, totdat de informatie is verkregen - ongetwijfeld stopzetten.

    Ten tweede het geheim gehouden target. In een eerder bericht op dit forum heb ik het Toledo-programma vergeleken met het CF-programma qua moeilijkheidsgraad en omvang (nu circa 700 moleculen in onderzoek!). Maar niet getreurd, in farma-land geldt dat hoe hoger de toetredingsdrempel, hoe meer de concurrentie moeite heeft de innovator te volgen. Daarbij past ook de beleidskeuze van Galapagos om het target zo lang als mogelijk geheim te houden.

    Er bestaat bij mijn beste weten geen enkele wettelijke regel (EU, VS, NL) die een sponsor verplicht om bij een klinisch onderzoek (fase 2 e.v.) de target van het onderzochte molecuul bekend te maken. In Nederland zijn de bedoelde geneesmiddelentrials WMO-plichtig ((Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen). Dat betekent dat het onderzoeksprotocol positief moet wordt beoordeeld door een medische-ethische toetsingscommissie (METC), onder nationale regie in handen van de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO).

    In hun protocollen is een bepaling tot verplichte openbaarmaking van het 'target' niet te vinden. Dat ligt ook voor de hand, omdat er regelmatig onderzoeken worden toegestaan waarvan het werkingsmechanisme óf onbekend is óf hoogst speculatief. Het zou een ongelijke behandeling betekenen wanneer een onderzoek met een tot dan geheim gehouden target een positief oordeel zou worden onthouden. Of een METC hun bevoegdheid zover zou willen oprekken, dat het willens en wetens niet vermelden van de 'target' een weigeringsgrond acht voor een gunstig oordeel, lijkt me niet voor de hand liggend. Mocht dat toch gebeuren, dan wordt het vast en zeker een principe-zaak voor de rechter.

    Tot slot nog iets over de rol en betekenis van een octrooi. Van oudsher is de filosofie achter de octrooiwetgeving die van een ruil tussen de samenleving en de uitvinder. De uitvinder krijgt gedurende een bepaalde periode het recht van exclusiviteit. Hij mag zijn uitvinding (bijvoorbeeld een mogelijk werkzaam geneesmiddel) uitbaten, in licentie geven, om niet beschikbaar stellen, maar hij kan ook besluiten om zijn uitvinding - om hem moverende redenen - niet in het maatschappelijk verkeer te brengen.

    Wat krijgt de samenleving van de uitvinder? Openbaarheid van de vinding, Iedere octrooiaanvraag (alsook het later toegekende octrooirecht) is openbaar, zodat anderen kunnen voortborduren op de vinding (uiteraard met inachtneming van het geldende octrooi).

    In de in dit draadje uitvoering besproken octrooiaanvraag van Galapagos worden de moleculen beschreven met hun (mogelijke) nuttige toepassing. Het hoe van de werking speelt daarin een ondergeschikte rol. Die staat pas veel later centraal in de beoordeling van de registratieautoriteiten. Hoe plausibeler de wetenschappelijke verklaring van het werkingsmechanise, hoe gemakkelijker een positief oordeel zal worden gevormd.
  9. forum rang 4 Lingus 6 april 2020 12:25
    Wow, AB Rekyus, bedankt! Al lezende moest ik ook denken aan onderzoek rondom (kandidaat-)medicijnen in de neurologie, waar het werkingsmechanisme vaak hypothetisch, speculatief of in ieder geval niet geheel bekend is. Maar het werkt.
  10. forum rang 4 Wall Street Trader 6 april 2020 13:04
    NOVEL COMPOUNDS AND PHARMACEUTICAL COMPOSITIONS THEREOF FOR THE TREATMENT OF DISEASES

    patentscope.wipo.int/search/docs2/pct...

    Notice Informing the Applicant of the Communication of the International Application to the Designated Offices

    Date Of Mailing:

    02 April 2020
  11. winx09 6 april 2020 20:17
    Dank.

    Gezien de huidige omstandigheden en de te verwachten omstandigheden de komende maanden cq jaren, is het behouden van voorsprong wel een dingetje geworden. Ik ga er van uit dat het opstarten van nieuwe trials en het werven van deelnemers significant vertraagd wordt. Mocht het Toledo target voor de start van de fase2 vrijgegeven moeten worden dan had dat op papier in het voordeel van de concurrentie kunnen uitpakken.
    Als men het target gewoon geheim kan houden en de ongeduldige analist en aandeelhouder om enige respijt kan vragen, dan valt het vertragen van de eigen pas niet in het voordeel uit van de achterblijvers.

  12. [verwijderd] 6 april 2020 22:37
    @WINX09:

    Piet (CSO Galapagos) verklaarde bij webcasts year results 2019 dat Onno (CEO Galapagos) heeft beloofd het target van TOLEDO-programma voor eind 2020 te openbaren richting investeerders.

    Dus dit blijft nog even in de koelkast.

    GLPG3312 fase 2a zal medio 2020 moeten starten met rekruteren wil je eind 2020 voldoende data hebben.

    Met mijn bescheiden kennis lijkt het mij vooral heel zinvol om na fantastische data fase 2a (proof of concept), snel door te schakelen met gecombineerde fase 2b/3 studies

    Kan Gilead de opt-in doen na succes fase 2b, en kan je bij voldoende remissie en response door met fase 3 deel.
    Hoef je niet nogmaals je onderzoeksplan op te stellen, en langs al die ethische commissies alsmede de klinische centra te contracteren.

    Tijdwinst t.o.v. je peers is cruciaal.
  13. [verwijderd] 9 april 2020 12:50

    Vraagstelling: Woman in Chains32 schreef op 7 april 2020 23:10:

    [...]
    TOLEDO heeft naar grote waarschijnlijkheid het SIK target met duale werking, anders dan JAK-remmers zoals Filgotinib en Upadacitinb etc.

    De JAK-klasse onderdrukt het immuunsysteem.

    De TOLEDO-klasse vertoont een duaal werkingsmechanisme op ontstekingen door enerzijds de ontstekingsremmende cytokines te stimuleren en tegelijkertijd de pro-inflammatoire cytokines te blokkeren.

    Kan zijn dat start fase 2 studies TOLEDO (GLPG3312/3970) in mindere mate last ondervinden van huidige COVID-19 impasse.
    Enerzijds omdat TOLEDO studies nog moeten worden opgestart v.w.b. rekruteren, en anderzijds mogelijk (?) omdat TOLEDO-klasse het immuunsysteem dus niet of in mindere mate onderdrukt.

    @Lingus: kan jij mij svp aanvullen c.q. corrigeren omtrent TOLEDO en invloed immuunsysteem.

    Antwoord Lingus:

    "Het immuunsysteem" bestaat volgens reactome.org/PathwayBrowser/#/R-HSA-1... (mooie site!) alleen al uit 2374 verschillende eiwitten. Het immuunsysteem is een complex stelsel van op elkaar ingrijpende chemische reacties van vooral eiwitten. De JAK/STAT pathway is daar eentje van (of beter gezegd een groep).

    In de bijlage (bron: onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1... een afbeelding van de complexe reacties rondom het Coronavirus. Daarin is ook te zien (rechtsboven) dat de JAK/STAT pathway "iets" doet. Wat precies, en wat de rol van SIK remming dan kan zijn (als die rol er al is), dat weet ik niet, zo diep gaat mijn kennis niet, dat is echt academische kennis. Wel een uitdaging hoor, ik leer nog steeds bij, maar ik ga er vandaag geen goed antwoord op kunnen geven.

    Dank Lingus: via een gewaardeerde kennis nog de hint dat duale werking van TOLEDO-klasse op het vlak van infectie-risico een verschil kan maken (lees: sterk lagere kans op infecties).
    Deze is bij Filgotinib tot dusver beter dan concurrenten, maar wellicht kan TOLEDO nog pak beter doen.

    Bijlage:
  14. forum rang 4 Lingus 9 april 2020 15:01
    WiC32, de links kwamen niet goed over zie ik, hier nogmaals:
    reactome.org/PathwayBrowser/#/R-HSA-1...
    onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1...

    Ik heb me voorgenomen proberen uit te zoeken of en hoe de Toledotargets invloed kunnen hebben op het immuunsysteem icm coronavirus. Dat wordt een diepe duik, dus verwacht geen snelle reactie.
  15. forum rang 4 Lingus 16 april 2020 23:05
    Ik heb de afgelopen dagen veel gelezen en gezien over zowel het aangeboren als het adaptieve immuunsysteem, de witte bloedcellen die daarin een rol spelen, de verschillende receptoren, activatoren en reactiepaden. Ik was serieus van plan daar mooie bijdragen van te maken, maar het is massief veel en complex, dat zou nu teveel tijd kosten, misschien later. Ik ben wel een stuk wijzer geworden.

    Een aardige introductie is: www.youtube.com/watch?v=yDAGxVxY-L8

    Over JAK/STAT en COVID-19 kan ik zeggen dat uit onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1...
    en
    www.thelancet.com/journals/laninf/art...
    blijkt dat JAK-remming waarschijnlijk COVID-19 groei bevordert. JAK/STAT zitten in de route van interferonproductie, dat op zijn beurt allerlei genen aanstuurt die snel virussen in geïnfecteerde cellen doden. Remming van JAK/STAT is geen goed idee tijdens een COVID-19 infectie.

    Ik heb nog geen connectie gevonden tussen Toledo en COVID-19, daar duik ik later in.
  16. Lama Daila 17 april 2020 16:56
    quote:

    Lama Daila schreef op 21 december 2019 18:25:

    Compound 53 uit het eerste patent zou GLPG3312 kunnen zijn (SIK1+SIK2+SIK3) en Compound 88 uit het tweede patent zou GLPG3970 kunnen zijn (vooral SIK2+SIK3):
    users.telenet.be/LamaDaila/Galapagos/...

    Met de hulp van Paté iets meer bevestiging gevonden dat de link van deze 2 patenten aan GLPG3312 en GLPG3970 zou kunnen kloppen. En dus ook de stelling TOL1=SIK1, TOL2=SIK2 en TOL3=SIK3.

    galapagos.gcs-web.com/static-files/2a...

    GLPG3312 product candidate: We have a pending patent application under the PCT, as well as patent applications pending in Taiwan and other foreign countries claiming GLPG3312 compositions of matter and methods of treatment using GLPG3312. Patents, if any, that issue based on this pending patent application are estimated to expire in 2038, not including any potential extensions for the marketed product that may be available via supplementary protection certificates or patent term extensions.

    GLPG3970 product candidate: We have a pending patent application under the PCT, as well as patent applications pending in Taiwan and other foreign countries claiming GLPG3970 compositions of matter and methods of treatment using GLPG3970. Patents, if any, that issue based on this pending patent application are estimated to expire in 2039, not including any potential extensions for the marketed product that may be available via supplementary protection certificates or patent term extensions.

    GLPG3312: Filing date WO 2019/105886 = 26.11.2018 -> + 20j = 2038
    GLPG3970: Filing date WO 2019/238424 = 29.05.2019 -> + 20j = 2039

    en.wikipedia.org/wiki/Term_of_patent

    The term of a patent is the maximum time during which it can be maintained in force. It is usually expressed in a number of years either starting from the filing date of the patent application or from the date of grant of the patent.

    Dat zou dus kunnen kloppen.
    Dat zou dan ook betekenen dat we voor GLPG4399 de filing van het patent mogen verwachten in 2020:

    GLPG4399 product candidate: We have one pending UK patent application claiming GLPG4399 compositions of matter and methods of treatment using GLPG4399. Patents, if any, that issue based on this pending patent application are estimated to expire in 2040, not including any potential extensions for the marketed product that may be available via supplementary protection certificates or patent term extensions.

  17. [verwijderd] 17 april 2020 21:14
    quote:

    Lingus schreef op 17 april 2020 19:12:

    SIK-concurrentie: patents.google.com/patent/US201903438...
    Wederom goed gevonden! Ik wil niet het gras voor je voeten wegmaaien Lingus, doch heb even snel wat bevindingen gevonden:

    Inventors: Alykhan Shamji, Thomas Sundberg, Nathanael S. Gray, Ramnik Xavier, Stuart L. Schreiber, Hwan Geun Choi, Yanke Liang

    Current Assignee: Harvard College, General Hospital Corp, Dana Farber Cancer Institute Inc, Broad Institute Inc

    Vanaf 8 augustus 2014 zijn ze de uitvinders actief met prioriteitsclaim, die op dat moment nog niet juridisch afdwingbaar is. Ik zeg in het mijn eigen woorden dus correct me if i'm wrong.

    Per 17 april 2020: applicatiestatus is in behandeling; aanvraag gedaan door deze instituten. Op basis van het onderstaande studie, en de focus op kanker, hebben zij pas later de uitgebreidere therapeutische toepassing van SIK-remmers ontdekt (IBD/CGvHD etc.: zie patent). Dit staaft volgens mij met onderzoek van Pate, Lingus en Lama etc.

    De onderstaande studie richt zich op SIK-3 en behandeling voor leukemie. Op basis van het LinkedIn profiel Thomas Sundberg is dit te achterhalen.

    www.linkedin.com/in/thomas-sundberg-4...
    jul. 2014 – jun. 2016

    Cambridge, MA

    - Co-led project developing the in vivo active salt-inducible kinase inhibitor YKL-05-099, and applied this probe to validate salt-inducible kinases as targets to regulate aberrant inflammatory responses.

    YKL-05-099
    researchgate.net/publication/333101906_The_Salt-Inducible_Kinase_inhibitor_YKL-05-099_suppresses_MEF2C_function_and_acute_myeloid_leukemia_progression_in_vivo

    Dana Farber veel genoemd in eerdere versie van patent. Zij zijn erg actief op gebied van Kinase Inhibitors
    patents.google.com/patent/WO201602301...

    Verder in het door Lingus aangehaalde patent.....

    [0541]
    The disclosure reveals that SIK inhibition by small molecules converts activated DCs/MFs to an anti-inflammatory phenotype characterized by enhanced IL-10 production coupled with reduced secretion of inflammatory cytokines. Integrating genetic analysis of IBD susceptibility with the IL-10-potentiating activity of HG-9-91-01 in primary gut myeloid cells supports SIKs as a potential new target for treatment of these disorders. However, because aberrant recruitment/activation of inflammatory myeloid cells also contributes to the pathogenesis of type-1 diabetes, rheumatoid arthritis and systemic lupus erythematosus (10), SIK inhibition may be a more broadly applicable therapeutic strategy for treatment of autoimmune/auto-inflammatory disorders.

    Dit sluit mooi aan bij de waiver aan ziekt-indicaties, geschetst door Galapagos, wat heel duidelijk op pagina 59 zichtbaar is binnen de investor presentation. www.glpg.com/docs/view/5e66684a3408a-en
    Ook type-1 diabetes is hier al eerder aangehaald.

    Dat Galapagos al zover is met twee moleculen in de kliniek c.q. bijna startend in patiëntenstudies (GLPG3312: UC en GLPG3970: Psoriasis) is echt een plus.
475 Posts
Pagina: «« 1 ... 10 11 12 13 14 ... 24 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht