Word abonnee en neem Beursduivel Premium

AEX: waar blijft tweede, definitieve klap?

(AJK) Anekdotisch en puur gebaseerd op eigen ervaring, maar toch. Iets minder bezoek en reacties op onze site en op Twitter idem dito. Zelf ben ik een maand lang werkelijk bestormd met nieuwe aanwas, vragen, opmerkingen en vooral veel ongevraagd advies en visie :-)

Ergo, de daling went en we zijn over de eerste schok heen. Eerste schok, daar zeg ik wat.

Dit is de theorie, die weer is gebaseerd op vierhonderd jaar feiten. Van Tulpenmanie, via South Sea, 1929, Nikkei en Nasdaq tot misschien wel de AEX en andere indices nu. I.e.d.e.r.e. keer weer ziet het plaatje er zo uit. Het eerste herstel na een flinke klap heet ook wel de bull trap. Waarna... u ziet het. Duidelijk.

Hieronder de vijfjaarsgrafiek, om te laten zien hoe snel en drastisch het coronavirus de beurs besmette. Zowel de daling als het herstel van de AEX verlopen extreem snel en steil.

Dit is vrijwel zonder weerga in de geschiedenis (normaal zie je deze bewegingen alleen bij obscure biotechaandelen en half-failliete penny stocks). En toch herkent u het mogelijke bull trap-patroon. 

En dit zegt Guy. Ik denk dat hij verwoordt wat wij allemaal denken, vermoeden, hopen, vrezen, of wat dan ook. De boodschap is in ieder geval duidelijk en u bent gewaarschuwd. Hoeft niet, maar volgens de historie en statistiek is er inderdaad kans dat er nog een trein voorbij dendert.  

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht