Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

“Sell in June and take your poen”

“Sell in June and take your poen”

Deze periode van het jaar is een bekende beurswijsheid weer actueel. Het adagium “Sell in May and go away” heeft betrekking op de historische underperformance van aandelen in de periode van mei tot en met oktober in vergelijking met de andere maanden van het jaar.

Het idee is om aandelen aan het einde van de maand april te verkopen en deze aandelen de laatste handelsdag van de maand oktober weer terug te kopen. In de vakliteratuur wordt soms geadviseerd om niet in oktober, maar al in september terug te keren op de financiële markten.

Het adagium luidt in dat geval "Sell in May and go away, but remember to come back in September." In de kwantitatieve analyse wordt deze beurswijsheid ook wel aangeduid als Halloween-indicator.

En zit er wat in?

Ik handel met mijn momentumstrategieën op de Amerikaanse markt. Ik ben er dan ook vooral in geïnteresseerd of dit adagium (nog) opgaat voor de S&P 500, de grootste Amerikaanse index. Daarom een eenvoudig onderzoek naar het nut van de Halloween-indicator voor deze index.

Als startpunt heb ik voor de maand mei gekozen. Als eindpunt voor de maand oktober. Omdat in wetenschappelijke artikelen niet altijd dezelfde tijdsspanne als optimale keuze voor de Halloween-indicator naar voren komt, zal ik ook kijken naar periodes die één maand eerder of later beginnen of eindigen.

47 jaar S&P500

Posities worden ingenomen op het slot van de laatste handelsdag voordat de geselecteerde maand begint. De posities worden weer teruggedraaid tegen de slotkoers van de laatste handelsdag van de gekozen eindmaand. Per periode wordt de compound annual growth rate (CAGR) en de maximale drawdown (Max DD) berekend. De onderzochte jaren zijn 1973 tot en met 2019.

Klik om te vergroten

Uit bovenstaand overzicht blijkt dat de optimale periode voor de Halloween-indicator loopt van juni tot en met september. Dit is ook de enige periode waarin er in de onderzochte jaren per saldo geen rendement wordt gemaakt. Bovendien geldt dat de periode van oktober tot en met mei het beste rendeert. De CAGR van die periode is met 7,72% zelfs hoger dan de 7,29% voor "buy and hold".

In het algemeen presteert de Halloween-indicator het best met een start in mei of juni. De eindmaand is daarbij ondergeschikt. Er wordt in de zomermaanden duidelijk een lager rendement behaald dan de overige maanden van het jaar. Omdat u slechts een gedeelte van het jaar belegd bent, is uiteindelijk uw risico ook minder.

Recente resultaten

Sinds de eeuwwisseling zijn er twintig perioden van juni tot en met september geweest. Interessant is om in te zoomen en na te gaan of uit deze jaren een zelfde beeld naar voren komt als uit de gehele onderzochte periode. Hieronder volgt een gedetailleerd overzicht van de Halloween-indicator gedurende deze vier maanden (juni - september) vanaf 2000.

Klik om te vergroten

Ook hier geldt dat de herfstmaanden het slechter doen dan de overige maanden van het jaar. Het gemiddelde rendement van -1,11% is zelfs lager dan het rendement vanaf 1973 over dezelfde periode. Dit geldt ook voor het totale jaarrendement en het rendement op kopen en vasthouden.

Het is dit jaar vijf jaar geleden dat de Halloween-indicator fors in het rood ging. In 2015 was er een negatief rendement van 8,89%. Er zijn enkele jaren geweest met een zeer slecht rendement, die uiteindelijk sterk het gemiddelde resultaat beïnvloeden.

In 2001, 2002, 2008 en 2009 was er een dubbelcijferig negatief rendement. De Halloween-indicator deed het in dertien van de twintig jaren slechter dan de overige maanden van het jaar, maar zeven jaren waren daadwerkelijk negatief.

Wetenschappelijk onderzocht

De dataset is beperkt en er is slechts gekeken naar één index. Toch zijn de resultaten in lijn met de vele onderzoeken naar dit verschijnsel. In een wetenschappelijk artikel (april 1998), geschreven door Ben Jacobsen en Sven Bouman, bevestigen die dat in de periode november tot en met april significant hogere rendementen werden behaald in 36 van de 37 door hen onderzochte markten. In het Verenigd Koninkrijk gaat dat zelfs al op sinds 1694.

Ook Laurens Swinkels en Pim van Vliet bevestigen in hun onderzoek in juli 2011 dit fenomeen. Een verklaring hebben beide duo’s echter niet kunnen vinden.

Actief beheer

Door uw portefeuille actief te beheren, kunt u een beter resultaat halen dan als u helemaal niets doet. Dit is slechts één van de vele voorbeelden. In dit geval geldt "Sell in June and take your poen"!

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Hans van der Helm

Hans van der Helm is oprichter en eigenaar van Quantmania. Deze onderneming biedt verschillende diensten op het gebied van algorithmic trading. Hij is in 1997 begonnen als optiehandelaar op de Amsterdamse optiebeurs en heeft gestaan in de crowds van ING, ASML en Philips. In 2006 is hij gaan werken als Sales Manager voor RTS R...

Meer over Hans van der Helm

Recente artikelen van Hans van der Helm

  1. aug '20 Oliedomme aandelen 3
  2. mei '20 “Sell in June and take your poen” 13
  3. apr '20 Veilige havens ten tijde van beurscrises 8

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Yes we can 18 mei 2020 12:22
    Dit soort artikels hoort thuis in hetzelfde domein dan bv. TA: de waarzeggerij. Sommige mensen hebben houvast nodig omdat ze uit zichzelf te onzeker zijn. Dit soort pseudo-analyses lijkt die houvast te geven. Je kan bv. Ook een analyse doen van de impact van de totale populatie aan vlindertjes met gele vleugels in Japan op de AEX. Je zal dan misschien tot de conclusie komen dat je aandelen in roundup moet kopen.
  2. Quantmania 18 mei 2020 21:40
    quote:

    Met Effekt schreef op 18 mei 2020 09:16:

    Is er ook een onderzoek gedaan als je alleen handelt bij volle maan? De ene keer kopen en de volgende keer verkopen. Maakt het ook uit wanneer je begint met kopen of verkopen?
    Graag een analyse vanaf 1837, 47 jaar is een te korte beleggings horizon.
    Ik schrijf vanuit mijn passie over bepaalde onderwerpen. In de handel bij volle maan ben ik minder geïnteresseerd. Een onderzoek zit er dan ook niet in. Als ik opdrachten moet gaan uitvoeren, gaat het te veel op werk lijken. Dat heb ik al genoeg. :-)
  3. forum rang 7 rene l 19 mei 2020 08:06
    quote:

    Quantmania schreef op 18 mei 2020 21:40:

    [...]
    Als ik opdrachten moet gaan uitvoeren, gaat het te veel op werk lijken. Dat heb ik al genoeg. :-)
    Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe het met uw hedgefund Quantmania gaat dat in 2018 van start gegaan is.
    U beloofde klinkende rendementen aan klanten die minimaal een ton zouden investeren, u gaf zelf ook aan mee te doen met uw eigen geld.

    Ik heb het een tijdje gevolgd, de ritmische algen deden hun werk grondig en binnen het jaar was het geld voor tweederde verdampt.
    Daarna ging de site op zwart.
    Iedereen kan natuurlijk zoiets overkomen, het zou wel zo netjes zijn om eerlijk te zijn over rendementen uit het verleden.
  4. Quantmania 19 mei 2020 21:40
    quote:

    rene l schreef op 19 mei 2020 08:06:

    [...]

    Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe het met uw hedgefund Quantmania gaat dat in 2018 van start gegaan is.
    U beloofde klinkende rendementen aan klanten die minimaal een ton zouden investeren, u gaf zelf ook aan mee te doen met uw eigen geld.

    Ik heb het een tijdje gevolgd, de ritmische algen deden hun werk grondig en binnen het jaar was het geld voor tweederde verdampt.
    Daarna ging de site op zwart.
    Iedereen kan natuurlijk zoiets overkomen, het zou wel zo netjes zijn om eerlijk te zijn over rendementen uit het verleden.
    Het Quantmania Hedge Fund is eind 2018 gestopt. Het slechte rendement direct na de start van het fonds in februari en de hoge kosten zijn uiteindelijk de redenen geweest voor dit besluit. De website is nooit op zwart gegaan. Het fonds bestaat gewoon niet meer.

    Het fonds is destijds gehalveerd in waarde. Dat twee derde van het fondsvermogen is verdampt, is dus niet juist. Voor mijn participanten maakt dat overigens niets uit. Het leed is er niet minder om. Als participant en investeerder in mijn eigen fonds weet ik dat drommels goed.

    Ik ben altijd heel transparant (geweest) en eerlijk in mijn resultaten. Die zijn ook niet geheim. Mijn adres, mijn e-mailadres en telefoonnummer staan op de website. Als u of anderen meer willen weten, is het contact zo gelegd.

    Ik probeer vanuit mijn passie voor algorithmic trading anderen te informeren en interesseren voor deze manier van handelen. De nadruk ligt daarbij voornamelijk op "momentum investing". Mijn columns schrijf ik volledig belangeloos. Gewoon omdat ik het leuk vind.

    Ik waarder het als lezers inhoudelijk reageren op mijn columns. Met dit soort commentaar kan ik helaas helemaal niets.
  5. forum rang 7 wiegveld 23 mei 2020 10:24
    Leuk verhaal, gebaseerd op data pre corona.
    Kan invloed hebben.
    Ik zou sowieso denken dat de koersen in Q2 enQ3 dalen, als beleggers eidelijk zien hoezeer de crisis er bij veel bedrijven heeft ingehakt.
    Lees net verhaal van niet beursgenoteerd VDL in de NRC, dat moet voor heel veel bedrijven gelden. Geen bus verkocht, want wie wil er nog met de bus? maar dat geldt voor veel meer industrieen,
    Consument wordt kopschuw, bestelt zaken niet meer en wacht af. Ik verwacht dat dat ooit moet teruggezien worden in de beurs. Als nu allemaal rookies naar de beurs komen en zich inkopen, gek gemaakt door mesne die vinden dat beurskoersen te laag staan, dan komt de klap en zeker.
    Ook de euro kan dit niet overleven.

    Ik zou zeggen hou cash aan, mijdt de EU aandelen en zit wat in farma, hulpmiddelen en tech. Evt nog wat Nastle Clorox etc voor de zekere dividenden, want eten moet je.
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links