Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Nieuwe ijkpunten

TA: Nieuwe ijkpunten

Technisch staan de seinen voor de AEX nog niet op groen. Het nieuwe ijkpunt ligt op 528,68.

De technische condities van de beurzen veranderen. Misschien moet ik wel concluderen dat ze 'al' zijn veranderd. Begin van dit jaar bereikte de Nederlandse aandelenbeurs nog het hoogste punt sinds 2001; sindsdien is het technische plaatje volledig omgeslagen.

Had ik dit voorzien? Nee, totaal niet. Bovendien heb ik het sinds het begin van de coronacrisis heel lastig gehad om de juiste ijkpunten te vinden. Eerst dacht ik dat de steun rond 585 zou standhouden. Later heb ik mijn visie herzien, dat het vangnet rond 480 zou liggen. Niets van dit alles, de AEX heeft, na een koersval van ruim 38%, het dieptepunt pas rond 389 neergezet.

Herstel gaat langzamer dan de koersval

Ook de stelligheid waarmee de AEX nieuwe richting heeft gekozen, overigens geheel in lijn met de overige beurzen, is opvallend. De eerste fase van de coronacorrectie, waarbij de AEX daalde van 632 naar 389, voltrok zich in amper vier weken tijd. Je zou achteraf terecht van een crash kunnen spreken.

Dat elk herstel langzamer gaat dan de koersval die er aan vooraf gaat, is ook nu weer bewezen. Want over het herstel van 389 naar 528 punten heeft de AEX bijna tien weken gedaan. Bovendien staan we nog 18% onder de top van medio februari (632 punten). Terwijl de daling van 632 naar 389 zich, zoals gezegd, in amper vier weken tijd heeft voltrokken.

Aan excuses achteraf heeft u natuurlijk niet zoveel. Het enige wat mij te doen staat is u goed door de nieuwe situatie te loodsen. Met andere woorden, wat kunnen wij van de deze crisis leren?

Winnaars en verliezers

We zien dat elke crisis winnaars en verliezers kent. Winnaars op de Nederlandse beurs waren onder andere Adyen (stijging van het online shoppen) en FlowTraders (sterk verhoogde volatiliteit op de beurs).

In het bijzonder wil ik u wijzen op ASML, dat zich volledig heeft hersteld van de coronaschade. ASML heeft medio deze week zelfs het all-time-high van februari scherp gesteld.

Aan de andere kant zien we een scala aan verliezers. Tot de echte coronaslachtoffers reken ik onder andere BasicFit (sluiting sportscholen tot nader order) en AirFrance-KLM (sterke afname van het vliegverkeer).

Wat zijn de juiste sectoren?

Ik zou op deze plaats graag de winnaars van morgen willen aankondigen. Maar helaas, zo ver reikt mijn glazen bol niet. Op dit moment is het wellicht beter om niet de individuele aandelen te spotten, maar eerst de juiste sectoren te vinden.

Hieronder een eerste analyse.

Bij de sectoren die het relatief goed doen zien we onder andere chemie, gezondheidszorg, technologie, retail en nutsbedrijven. Indien deze trends zich doorzetten moeten we binnen deze sectoren naar de winnaars zoeken.

Ik neem de sector technologie onder de loep. De stijgende relatieve sterktelijn van de technologie bewijst dat aandelen in deze sector beter presteren dan veel andere aandelen. Zowel op korte als op lange termijn signaleert dit een krachtige outperformance van de technologiesector ten opzichte van de brede markt.

Korte termijn analyse: Sector Technology hervat stijgende trend

De sector Technology heeft na een consolidatie de uptrend weten te hervatten. Nadat de laatste top is gebroken, is er ruimte vrijgekomen voor verdere koersstijging richting de volgende horden rond 663,18 punten (de top van 19 februari).

We blijven positief zolang de steun van 544,21 (de bodem van 14 mei) weet stand te houden.

De stijgende relatieve sterktelijn signaleert een sterke performance van de sector Technology, ten opzichte van de brede markt.



Lange termijn analyse: Sector Technology maakt stevige uitslagen

De technologiesector laat forse koersbewegingen zien en breekt de horde van 577,65 (de top van 1 mei). Nu wordt het all-time-high van medio februari van 663,18 het volgende opwaartse koersdoel. Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde van de sector Technology (glooiende rode doorlopende lijn) draait opwaarts. Bovendien noteert de koers van de sectorindex er boven.

Dit signaleert een verbetering van de technische conditie. De stijgende B.O.B.-lijn van de sector Technology (de glooiende blauwe doorlopende lijn) suggereert betere prestaties ten opzichte van de rest van de markt.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:50 Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 7
  2. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
  3. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79

Reacties

920 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 46 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. gam gam 22 mei 2020 09:13
    quote:

    Senior 1936 schreef op 22 mei 2020 09:09:

    het zou leuk zijn als Royce bijvoorbeeld ook nog eens aangaf welke ETF (of aandelen) dan wel het geschiktst is om in te beleggen. Of moeten we daarvoor een abonnement nemen op zijn eigen servicedienst ?
    Voor mensen die passief willen beleggen zonder verder omkijken:
    Gewoon de VUSA, die volgt de S&P500. Wil je wereldwijd dan is er VWRL.

    CWS is ook geweldig, van @EddyElfenbein op Twitter, maar wordt niet meer verkocht bij brokers in NL vanwege krankzinnige EU regels (Mifid II). Weg met de EU.
920 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 46 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links