Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Slotcall: Alles groen, wij rood

Slotcall: Alles groen, wij rood

De AEX (-0,3%) sluit vandaag in het rood terwijl de overige Europese indices dikke plussen op het bord zetten. De Belgen zijn koploper met een winst van 5,4%.

De Bel20 wordt gedragen door Argenx (+30,6%), AB Inbev (+5,5%) en KBC (+12,7%). Bij ons gaan de vijf zwaarst wegende fondsen omlaag. Het gaat om Royal Dutch Shell (-0,6%), ASML (-0,6%), Unilever (-1,1%), Relx (-1,0%) en DSM (-1,9%).

De strijd om een werkend coronavaccin

Dat we in Amsterdam zo achterblijven, is een tegenvaller omdat er veel positief nieuws langskwam. Er zijn steeds meer bedrijven die goede testresultaten publiceren over een mogelijk coronavaccin.

Biotechbedrijf Novavax (+13,5%) is van start gegaan met het testen van het vaccin op mensen. Ook Merck (+1,9%) zegt bezig te zijn met de ontwikkeling van twee coronavaccins. De markt is optimistisch dat er een aantal middelen bij zullen zijn die werken en ook nog veilig zijn.

Met meest verrassende cijfer kwam vandaag uit de Verenigde Staten. De verkopen van nieuwe woningen stegen in april met 0,6% op jaarbasis, terwijl de markt juist rekende op een min van 21,9%. Een meevaller van een dergelijke omvang heb ik nog niet eerder gezien. Gevolg is dat de Amerikaanse Homebuilders ETF met 4,4% stijgt.

Basic-Fit

De prijs voor meest volatiele aandeel van de dag gaat naar Basic-Fit (-0,5%). Het aandeel stond tot 15.00 uur ruim 4% in het groen, maar om 15.30 uur stond er ineens -9% op het bord. Deze koersbeweging werd veroorzaakt door het bericht dat het Outbreak Management Team (OMT) nog geen advies durft te geven aan het kabinet over de opening van de sportscholen.

De wetenschappers kunnen nog geen inschatting maken van het besmettingsrisico in een sportschool. Er zijn weliswaar vooralsnog geen verhalen over grote corona-uitbraken in sportscholen, maar er is natuurlijk een reële kans dat zwetende sporters virusdruppeltjes verspreiden.

Toch herstelde de koers al snel en dat komt waarschijnlijk doordat slechts een kwart van de sportscholen van Basic-Fit is gevestigd in Nederland. Het is daarom veel belangrijker om te kijken naar wat de Fransen besluiten.

Wereldhave

Het aandeel Wereldhave (-0,8%) staat in de bovenste regionen van het rijtje dalers binnen de ASCX. Kredietbeoordelaar Moody's verlaagde de kredietwaardigheid van het winkelvastgoedfonds naar junk.

Daar komt bij dat de outlook negatief is, wat betekent dat er waarschijnlijk nog een downgrade volgt. Moody's vreest dat Wereldhave de huren structureel flink moet verlagen. Dit komt doordat een groot aantal gebruikers van de panden de huur simpelweg niet meer kan opbrengen.

Tevens ligt een gigantische verlaging van de taxatiewaarde van het vastgoed op de loer. Dat geeft problemen op het gebied van de solvabiliteit. Het is niet uit te sluiten dat Wereldhave extra aflossingen moet doen en daarom langer geen dividend uit kan keren. Bij een koers van €7,79 lijken beleggers daarvanuit te gaan. 

Rentes

De vergoedingen op tienjaars staatspapier lopen hard op. De Nederlandse overheid heeft €5 miljard opgehaald bij institutionele beleggers en ook de Duitsers geven de nodige obligaties uit. 

  • Nederland: +5 basispunten (-0,20%)
  • Duitsland: +6 basispunten (-0,43%)
  • Italië: -4 basispunten (+1,55%)
  • Verenigd Koninkrijk: +4 basispunten (+0,21%)
  • Verenigde Staten: +4 basispunten (+0,70%)

Brede markt

  • De AEX gaat 0,3% omlaag en daarmee blijven we behoorlijk achter ten opzichte van de overige Europese indices.
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) zakt 4,2% en noteert 28,0 punten. 
  • Wall Street gaat hard omhoog. De Dow Jones is de grootste winnaar met een plus van 2,2%. De Nasdaq (+0,8%) blijft wat achter.
  • De euro stijgt 0,8% en noteert 1,098 ten opzichte van de dollar.
  • Goud (-0,9%) zakt ondanks de zwakke dollar wat weg.
  • Olie: WTI (+1,6%) en Brent (+0,4%) raken de openingswinst grotendeels kwijt.
  • Bitcoin (-1,6%) zakt verder weg. 

Het Damrak

  • De banken ABN Amro (+9,8%) en ING (+6,8%) staan in de herstelstand. Het is lastig aan te wijzen waar het aan ligt. Okee, de rentes gaan omhoog en dat is goed nieuws voor de banken, maar deze koerssprong is wel heel heftig. Anderzijds hebben we dit soort gekke bewegingen eerder gezien en toen ging het een dag later alweer hard omlaag.
  • De verzekeraars gaan ook goed. De uitschieters zijn Aegon (+8,2%) en NN Group (+3,8%).
  • Adyen (-4,5%) heeft last van een adviesverlaging van KBC. Het 'Opbouwen' advies wordt vervangen door een Houdadvies. De Belgen vinden de koers van het betaalplatform te ver opgelopen.
  • Unibail Rodamco spuit ruim 11% omhoog. Dat kan tegenwoordig allemaal. Vroeger waren winkelvastgoedfondsen stabiele namen, maar nu zijn het turbo's.
  • De bedrijven die relatief weinig last hebben van de coronacrisis blijven vandaag achter. Kijk maar naar Ahold (-1,5%), Takeaway.com (-0,4%) en Wolters Kluwer (-1,7%).
  • Air France-KLM (+10,6%) is akkoord met de bonus voor topman Ben Smith. Beleggers zijn in extase. Nee, dat is maar een grapje. Wat meespeelt is dat Duitsland en Spanje komende maand weer toeristen willen toelaten. 
  • Signify (+5,7%) heeft de ervaren Francisco Javier van Engelen Soussa benoemd als CFO. Hij gaat 15 juni aan het werk.
  • Het is risk-on op de financiële markten en dan komt Fugro (+4,8%) bovendrijven.
  • Binnen de ASCX is Avantium (+7,5%) de grootste stijger. Het volume van 209.000 stukken is fors, al komen we geen groot nieuws tegen.

Adviezen

  • Adyen: naar houden van kopen en €900 - KBC
  • ASML: naar €340 van €315 en kopen - Barclays
  • Sif: naar houden van verkopen en naar €10 van €9,50 - Kempen
  • Signify: naar €30 van €34 en kopen - Bank of America
  • Unibail Rodamco: naar houden van kopen en naar €47 van €137 - Independent Research 

Agenda

27 mei Event Consensus
22:00   HP Q2-cijfers gebroken boekjaar  
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht