Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Slotcall: Spannend avondje op komst

Slotcall: Spannend avondje op komst

De AEX (+1,4%) heeft de wind weer in de rug. De beurzen vinden de weg omhoog na een bijzonder goed Payroll report in de VS. Er kwamen maar liefst 4,8 miljoen arbeidsplaatsen bij en dat betekent een record.

De markt ging uit van 3 miljoen dus is het cijfer ook nog eens veel beter dan verwacht. Reden voor de Amerikaanse President Donald Trump om rond 21.30 uur een speciale persconferentie te houden.

Het is niet precies duidelijk wat hij gaat zeggen, maar ik sluit niet uit dat hij begint met het fenomenale banenrapport. Dit soort cijfers heeft hij voor zijn herverkiezing nodig dus laat hij geen kans onbenut om deze te delen met de pers.

De persconferentie zou ook in het teken kunnen staan van de coronacrisis. Trump zei vanmiddag dat het virus onder controle is, maar gisteren kwamen er in de VS nog meer dan 50.000 coronagevallen bij. Dat is niet bepaald een score waarmee de regering rustig achterover kan leunen.

Fantasie in de bankensector

Bankaandelen hebben er vandaag ook zin in. ABN Amro (+4,6%) en ING (+4,3%) spuiten omhoog op het bericht dat de ECB open staat voor fusies in de bankensector. Frankfurt zegt letterlijk dat levensvatbare fusieprojecten niet in de weg mogen worden gestaan door strenge kapitaalseisen.

Banken worden zwaar getroffen door de lage rente, toenemende complianceregels en het coronavirus. Daarom zullen er de nodige banken open staan voor een fusie. Als een complete verrassing komt het bericht van de ECB overigens niet.

Het is algemeen bekend dat de politici in Brussel in meerderheid voorstander zijn van een bankenunie. Als diverse banken met elkaar gaan fuseren wordt de stap naar een Europese bankenunie gemakkelijker.

BAM

De bleeder van de dag is voor de tweede keer deze week BAM (-13,1%). De bouwer verwacht een verlies van circa €140 miljoen in het eerste halfjaar. Interim CEO Frans den Houter is helemaal klaar met de internationale tak en heeft daarom besloten om te stoppen met het aannemen van nieuwe buitenlandse projecten.

IEX Premium heeft uitgezocht wat BAM precies in het buitenland doet. Het blijken allerlei losse projecten te zijn zoals een IKEA in Indonesië, een watersysteem in Sierra Leone en een museum in Dubai.

BAM laat dit soort projecten niet uitvoeren door het eigen personeel, maar door lokale krachten. Deze mensen doen dit natuurlijk niet voor een habbekrats. Nee, de toegevoegde waarde van BAM voor deze projecten is er niet en dan wordt er ook geen geld verdiend.

Rentes

Het is risk-on op de aandelenmarkt, maar risk-off in de rentemarkt. Gisteren steeg de Nederlandse tienjaarsrente nog met zeven basispunten, maar nu gaan er alweer vier puntjes van af. Het zijn bijzondere bewegingen.

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

Brede markt

  • De AEX gaat 1,4% omhoog, maar daarmee blijven we ver achter ten opzichte van de Duitsers (+2,9%) en Fransen (+2,5%).
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) gaat 9,3% omlaag en noteert 26,1 punten. 
  • Wall Street koerst ongeveer 1,0% hoger. 
  • De euro zakt 0,1% noteert 1,124 ten opzichte van de dollar.
  • Goud (+0,5%) pakt de stijgende lijn weer op.
  • Olie: WTI (+1,2%) en Brent (+1,7%) vallen wat tegen vandaag. Ik had op een sterkere stijging gerekend.
  • Bitcoin daalt 1,7%.

Het Damrak

  • Adyen (+1,8%), ASML (+1,7%) en DSM (+0,8%) zetten weer eens een nieuwe all time high op het bord. ASML profiteert vandaag van een koersdoelverhoging van Goldman Sachs. Het aandeel gaat naar €366 van €338 en het koopadvies blijft intact. 
  • De analisten van UBS verwachten dat ArcelorMittal (+5,5%) last krijgt van de zwakke staal- en ijzerertsprijzen. De eigen ebitda-verwachting voor 2020 wordt daarom met 13% naar beneden bijgesteld. UBS is echter positief over de balans van de staalgigant. Deze zou sterker zijn dan die van concurrenten. Het koersdoel wordt met €1 verlaagd naar €11 en het koopadvies blijft gehandhaafd.
  • Wolters Kluwer (-0,5%) blijft wat achter vandaag. Een duidelijk aanwijsbare reden kan ik echter niet vinden.
  • IMCD (+1,0%) gaat vandaag €0,90 ex-dividend. Hiervoor gecorrigeerd stijgt het aandeel 2,1%.
  • Royal Dutch Shell (+0,7%) wordt op het favorietenlijstje van The Royal Bank of Canada gezet. Beleggers zijn niet onder de indruk. Branchegenoot Total (+2,5%) ligt er wederom beter bij.
  • Basic-Fit (+1,5%) profiteert maar mondjesmaat van een koersdoelverhoging van ING. De grootbank vindt dat het risicoprofiel door de emissie sterk is verlaagd. Tevens zou het aantal leden minder snel afnemen dan bij concurrenten. Tot slot verwacht ING dat de sportschoolketen zijn groeistrategie in 2021 weer hervat. 
  • JPMorgan Cazenove vreest dat de autonome omzet van Heineken (+1,2%) dit jaar met 10% afneemt en dat de winst over €2020 zakt naar €3,02. Dit impliceert een getaxeerde K/W van 27.
  • PostNL(+0,2%) doet eindelijk de Italiaanse activiteiten (Nexive) van de hand. De post- en pakketbezorger houdt nog 20% over van de entiteit die Nexive overneemt. Houd er rekening mee dat PostNL nogmaals flink op deze activiteiten moet afboeken.
  • Fugro (-0,3%) doet pijn in de ogen. Als de bodemonderzoeker vandaag al niet kan stijgen dan wordt het helemaal niets dit jaar.
  • Er is iemand die de aandelen Avantium (+11,5%) vandaag wel erg graag wil hebben. Groot nieuws kom ik vandaag niet tegen.

Adviezen

  • ABN Amro: naar €11 van €9 en houden - HSBC
  • Alfen: naar houden en €38,50 - ABN Amro
  • ArcelorMittal: naar €11 van €12 en kopen - UBS
  • ASML: naar €366 van €338 en kopen - Goldman Sachs
  • BAM: naar €1,75 van €1,80 en houden - KBC
  • Basic-Fit: naar €30,50 van €28,25 en kopen - ING
  • Heineken: naar neutraal van overwogen en naar €80 van €83,25 - JPMorgan Cazenove
  • Just Eat Takeaway: naar €110,90 van €107 en kopen - Morgan Stanley
  • ING: naar €8,60 van €8,10 en kopen - Kepler Cheuvreux
  • ING: naar €7 van €6 en houden - HSBC

Agenda

3 jul Event Consensus
03:45   China Caixin Services PMI jun  
09:15   Spanje services PMI jun 25,0
09:45   Italië services PMI jun 26,5
09:50   Frankrijk services PMI jun 50,3
09:55   Duitsland services PMI jun 45,8
10:00   EU services PMI jun 47,3
10:30   VK services PMI jun 47,0
15:30   Wall Street gesloten i.v.m. Independence Day
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht