Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Slotcall: Niet te houden

Slotcall: Niet te houden

De AEX (+1,7%) is niet te houden vandaag. De agenda is dun gezaaid, maar toch krijgt de hoofdindex het voor elkaar om de hoogste koers sinds de corona-uitbraak op het bord te zetten. Chapeau.

Het optimisme is lastig te verklaren. Vannacht stonden de futures nog onveranderd en toen ik wakker werd stond de Dow Jones ineens 350 punten hoger. Normaal gesproken is er dan iets gebeurd, maar dat bleek helemaal niet het geval.

Het aantal nieuwe coronabesmettingen blijft onverminderd hoog, zo kwamen er afgelopen zaterdag wereldwijd 200.000 coronagevallen bij. Dat is geen cijfer om vrolijk van te worden. Het zal de Chinezen een zorg zijn, want de Hang Seng index sloot meer dan 5% hoger. Tja, dat kan in deze markt allemaal. 

Amerikaanse dienstensector in de lift

Misschien wisten de Chinezen dat er een geweldige inkoopmanagersdindex over de Amerikaanse dienstensector zat aan te komen. De markt ging uit van een stand van 50,1, maar uiteindelijke rolde er een stand van 57,1 uit de bus.

Dit betekent het hoogste niveau in vier maanden. Helaas valt de koersreactie op dit cijfer tegen. We zagen welliswaar een kleine spike in de koersgrafiek van de AEX, maar binnen tien minuten was de winst er alweer uitgelopen. Blijkbaar is het toch niet zo'n grote verrassing als eerder gedacht.

Het is niet de eerste keer dat markten lauwtjes reageren op een PMI over de Amerikaanse dienstensector. Dat terwijl de marktreactie op inkoopmanagersindices over de industrie vaak wel fors is. De reden hiervoor is dat cijfers over de industrie een goede voorspeller zijn van de economie.

Het idee is dat wanneer de PMI's over de industrie aantrekken, de Amerikaanse economie ook gaat aantrekken. De dienstensector volgt meestal en is daarom voor de markt minder interessant.  

Nieuwe topman BAM

Het is BAM (+2,1%) eindelijk gelukt om eens een keer met positief nieuws langs te komen. De geplaagde bouwer is er sneller dan verwacht in geslaagd om een nieuwe CEO aan zich te binden. Ruud Joosten is de gelukkige. 

Hij werkte eerder als Chief Operations Officer bij Akzo Nobel. Het is aan hem om een cultuurverandering te bewerkstelligen. Nu luidt het motto: "kunnen wij het maken, nou en of". Deze motto zal aanslaan bij kinderen in de basisschoolleeftijd, maar geld heeft het de laatste jaren niet opgeleverd.

Ik heb voor de nieuwe CEO alvast een nieuwe motto verzonnen: geen marge, geen project. Misschien is het niet de meest inspirerende motto die er bestaat, maar als iedereen zich er aan zou houden, bespaart het een hoop ellende. Alle ins and outs over de nieuwe topman leest u in het onderstaande Premiumartikel.

Rentes

De rentemarkt doet het vandaag rustig aan. De Amerikaanse vergoeding op tienjaars staatspapier (+3 basispunten) loopt aardig op. Daarentegen zakken de rentes van de zuidelijke eurolanden. Een typisch gevalletje van risk-on dus.

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

Brede markt

  • De AEX gaat 1,7% omhoog en daarmee presteren we in lijn ten opzichte van de Duitsers (+1,6%) en Fransen (+1,5%).
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) daalt 3,7% en noteert 25,8 punten. 
  • Wall Street koerst ongeveer 1,4% hoger. De grote uitblinker is de Nasdaq met een winst van 2,3%. 
  • De euro stijgt 0,6% noteert 1,131 ten opzichte van de dollar.
  • Goud (+0,4%) profiteert van de zwakke dollar.
  • Olie: WTI (+0,8%) en Brent (+0,9%) gaan met de markt mee omhoog.
  • Bitcoin stijgt keurig 2,1%.

Het Damrak

  • Ahold (+0,1%) valt vandaag wat tegen. De analisten van UBS vinden dat de huidige koers een mooi gelegenheid biedt om de stukken van de hand te doen.
  • Barclays is waarschijnlijk in de war als het gaat om DSM (+1,1%). Het koersdoel wordt met €11 verhoogd naar €125, maar het het koopadvies blijft staan. Dat terwijl het aandeel op €126 is gesloten. Dit is een beetje apart.
  • De analisten van JPMorgan Cazenover verhogen het koersdoel van Akzo Nobel (+3,0%) met €11 naar €75. De Amerikaanse zakenbank verwacht dat het bedrijf meer verf aan de man weet te brengen dan eerder getaxeerd. Daarnaast wordt er rekening gehouden met een aandeleninkoopprogramma ter waarde van €500 miljoen.
  • ASML (+2,9%) draagt de AEX. De chipgigant heeft een weging van zo'n 17% en zet de hoofdindex zelfstandig 0,5% hoger.
  • De banken ABN Amro (+5,5%) en ING (+4,3%) worden opgepikt. Deze sector is de afgelopen maanden flink achtergebleven en dan is het niet vreemd dat ze op een positieve beursdag worden gekocht.
  • Air France-KLM (-0,1%) lijkt niemand te willen hebben.
  • Daarentegen is Alfen (+7,8%) onklopbaar. Tesla (+10,8%) gaat ook helemaal door het dak. Aandelen met een duurzaam tintje zijn helemaal 'hot' op dit moment.
  • De nieuwe CEO van B&S Group (+3,0%), Tako de Haan, is volgens de IEX Beleggersdesk iemand die de online strategie van het bedrijf verder kan uitrollen. Of u de aandelen ook moet kopen, leest u in het onderstaande artikel.

Adviezen

  • Adyen: naar €1548 van €1334 en kopen - Keefe Bruyette & Woods
  • Akzo Nobel: naar €100 van €95 en kopen - Morgan Stanley
  • Akzo Nobel: naar €75 van €66 en houden - JPMorgan Cazenove
  • ArcelorMittal: naar €20 van €21 en kopen - Credit Suisse
  • ASML: naar €380 van €320 en kopen - Oddo BHF
  • DSM: naar €125 van €114 en kopen - Barclays
  • DSM: naar €120 van €97 en verkopen - Credit Suisse
  • Unilever: naar €54,40 van €52,50 en kopen - Jefferies
  • Unilever: naar €34 en verkopen - Royal Bank of Canada

Agenda

7 jul Event Consensus
06:30   Nederland inflatie CPI jun  
08:00   Duitsland industriële productie mei +10,0% MoM
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht