Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Slotcall: Stralende dag

Slotcall: Stralende dag

De AEX sluit de dag af met een keurige plus van 1,5%. Hiermee presteren we redelijk in lijn met de overige Europese beurzen. Een duidelijke oorzaak voor het positieve sentiment is er echter niet.

De Amerikaanse President Donald Trump zei afgelopen weekend weinig trek te hebben in een tweede handelsdeal met China. Daarnaast wil Saudi-Arabië de olieproductie weer opvoeren. Dat zijn geen berichten waar beleggers heel vrolijk van worden.

Hier staat tegenover dat Wall Street de week vrijdag sterk afsloot. De vrijdagavond future voor de AEX stond al boven de 575 punten en dat is meestal een goede indicatie dat maandag een groene beursdag wordt. 

Wat ook helpt, is dat er overnamefantasie is in de chipsector. Vandaag werd immers bekend dat Analog devices concurrent Maxim overneemt. Dit resulteert in hogere koersen voor ASML (+1,4%), ASMI (+1,1%) en Besi (+2,8%). 

Akzo Nobel

Akzo Nobel (+4,3%) presenteert over enkele dagen de halfjaarcijfers, maar toch komt het bedrijf nog met een corona-update langs. Het is opvallend, maar beleggers zijn er blij mee. De omzet in juni is een meevaller omdat deze slechts 5% lager uitkomt dan een jaar geleden.

Doordat april en mei ronduit dramatisch waren, daalden de opbrengsten in het tweede kwartaal met 19% op jaarbasis. De IEX Beleggersdesk rekent op herstel in de tweede jaarhelft, waardoor de winst per aandeel dit jaar op ongeveer €2,80 uit moet komen. Dit resulteert in een getaxeerde K/W van 22.

Of Akzo Nobel een interessant aandeel is om nu op te pikken, leest u in de onderstaande analyse.

ASML

Komende woensdag presenteert ASML (+1,4%) zijn halfjaarcijfers. Deze worden extra spannend, omdat het bedrijf nog geen outlook voor 2020 heeft afgegeven. Desalniettemin behoort het aandeel dit jaar met een plus van 34% tot de drie grootste stijgers binnen de AEX.

Door de coronamaatregelen blijven we langer thuis en daardoor gaan mensen extra lang gamen en wordt er meer gewerkt in de cloud. Hiervoor zijn simpelweg extra chips nodig, wat een chipmachinefabrikant zoals ASML in de kaart speelt.

Daarnaast zal de 5G-revolutie naar verwachting in de tweede jaarhelft op gang komen, wat ook weer voor de nodige fantasie zal zorgen. Beleggers hebben inmiddels een voorschot genomen op een stijging van de vraag naar chips. Sinds de bodem halverwege maart zijn de koersen van onze chippers zo'n beetje verdubbeld.

ASML
Klik op de afbeelding voor een grote versie 

Of er nog voldoende opwaarts koerspotentieel is voor ASML, leest u in het onderstaande artikel. 

Rentes

Het is risk-on op de rentemarkt. De vergoedingen op tienjaars staatspapier vliegen werkelijk omhoog. De Nederlandse yield loopt zes basispunten op naar -0,26%.

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

Brede markt

  • De AEX gaat 1,5% omhoog en daarmee presteren we in lijn met de DAX (+1,3%) en CAC (+1,7%).
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) stijgt 4,8% en noteert 26,4 punten. 
  • Wall Street vliegt omhoog. Grote uitblinker is de Nasdaq met een winst van 1,8%. Het is wederom Tesla dat met een winst van 12,2% de show steelt.
  • De euro klimt 0,6% noteert 1,137 ten opzichte van de dollar.
  • Goud (+0,4%) houdt goed stand boven de $1.800.
  • Olie: WTI (-0,2%) en Brent (+0,0%) maken het openingsverlies grotendeels goed.
  • Bitcoin klimt 0,8%.

Het Damrak

  • De analisten van ING geven aan dat de solvabiliteitsratio's van de verzekeraars Aegon (+1,4%) en NN Group (-0,1%) in juni dalen ten opzichte van mei, omdat de risico's van de bankactiviteiten moeten worden meegenomen. Dit geldt niet voor ASR (+0,7%), omdat de verzekeraar geen bankactiviteiten meer heeft. Het dividend komt volgens ING echter niet in gevaar.
  • De staalsector ligt goed, zo stijgen ArcelorMittal en Aperam 5%. Deze aandelen zijn bijzonder cyclisch en dan is het niet onlogisch dat ze vandaag sneller omhoog gaan dan de markt.
  • Randstad (+2,5%) is niet onder de indruk van een koersdoelverlaging van The Royal Bank of Canada. Het aandeel gaat naar €49 van €58 maar het koopadvies blijft intact.
  • NSI (-0,3%) opende nog dik 4% hoger na een beter dan verwachte kwartaalupdate. De EPRA-winst komt dit jaar naar verwachting uit op €2,30 a €2,40. Dit impliceert een K/W van 14,5.
  • AMG (+6,7%) gaat als de brandweer, maar groot nieuws kom ik helaas niet tegen. Het aandeel is sinds het uitbreken van de coronacrisis spijkerhard gedaald en dan is een kleine bounce meer dan welkom.
  • KBC vindt dat ForFarmers (+2,4%) zijn marktpositie heeft versterkt ten opzichte van de laatste jaren en mede daarom wordt het advies voor het veevoederbedrijf verhoogd naar Kopen. 
  • De overname van NIBC (+4,1%) door Blackstone lijkt definitief door te gaan. Het vervelende voor beleggers is alleen dat het bod is verlaagd naar €7,53 per aandeel. Eerder wilde Blackstone nog €9,85 betalen. De markt had deze verlaging van het bod echter al ingeprijsd.

Adviezen

  • ABN Amro: naar €8 van €7 en houden - Morgan Stanley
  • Air France-KLM: naar €2,58 van €2,95 en verkopen - Credit Suisse
  • Akzo Nobel: naar €92 van €85 en kopen - Deutsche Bank
  • Akzo Nobel: naar €84 van €65 en kopen - Societe Generale
  • Akzo Nobel: naar €89 van €80 en kopen - Sanford & Bernstein
  • Akzo Nobel: naar €82 van €58 en houden - Commerzbank
  • Akzo Nobel: naar €85 van €80 en kopen - KBC
  • ASML: naar €375 van €340 en kopen - Barclays
  • ASML: naar €375 van €305 en kopen - Credit Suisse
  • ForFarmers: naar kopen van houden en naar €6,25 van €6
  • ING: naaar €7,80 van €7,20 en kopen - Citigroup
  • Randstad: naar €49 van €58 en kopen - Royal Bank of Canada
  • Royal Dutch Shell: naar €13,70 van €16,50 en houden - ING
  • Signify: naar €25 van €18 en houden - UBS 

Nu nog even dit

Mocht u vanavond geen belangrijke afspraken hebben dan raad ik u aan om te kijken naar het Binckwebinar. Nico is namelijk te gast en hij zal zoals vanouds de nodige tips geven. U kunt zich aanmelden door te klikken op de onderstaande link.

Agenda

14 jul Event Consensus
08:00   VK industriële productie mei -15,8% MoM
08:00   Duitsland inflatie CPI jun +0,6% MoM
09:00   Spanje inflatie CPI jun -1,0% MoM
11:00   Duitsland ZEW economisch sentiment jul 60,0
11:00   EU industriële productie mei +9,5% MoM
13:00   JPMorgan Chase Q2-cijfers  
14:00   Citigroup Q2-cijfers  
14:00   Wells Fargo Q2-cijfers  
14:30   VS inflatie CPI jun +0,1% MoM

 

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht