Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Koffiekamer Terug naar discussie overzicht

Waterstof of watersof?

440 Posts
Pagina: «« 1 ... 8 9 10 11 12 ... 22 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. oilexpert 12 november 2020 08:44
    Shell timmert aan de weg met waterstof. Leuk artikel.

    Let wel dit is marketing. Zonder subsidie e.d. totaal niet rendabel. Dat zeiden we eerst ook van zonne-energie:)

    De autoindustrie is voor EV's gegaan zeker tot 2030 en waarschijnlijk ook verder. Voor personenauto's werkt waterstof commercieel niet. Voor vrachtwagens is het makkelijker om met waterstof te gaan rijden in de toekomst. Ook nu nog alleen mogelijk met veel subsidie.

    De fuelcell moet verbeterd worden en de elektroprijs omlaag als waterstof door Elektrolysers geproduceerd moet gaan worden. Optimisten nemen in hun berekening mee dat je energie die overtollig is (veel zon, veel wind op daluren) goedkoop kunt inzetten. Helaas zijn dat maar relatief weinig momenten. En een Elektrolyser moet 8760 uren draaien, terwijl de huidige subsidie geldt voor de eerste 2000 uur.

    Alle aanloop is moeilijk. Waterstof is wel de toekomst. Ga je beleggen in Shell of kies je voor andere aandelen?

    Oilexpert.nl
  2. forum rang 6 haas 12 november 2020 10:21
    quote:

    oilexpert schreef op 12 november 2020 08:44:

    Shell timmert aan de weg met waterstof. Leuk artikel.

    Let wel dit is marketing. Zonder subsidie e.d. totaal niet rendabel. Dat zeiden we eerst ook van zonne-energie:)

    Alle aanloop is moeilijk. Waterstof is wel de toekomst. Ga je beleggen in Shell of kies je voor andere aandelen?

    Oilexpert.nl

    alles begint met marketing (aan de man/vrouw brengen ,toch ?)
    zoals al elders geschreven: ik zit vol in Shell voor 10.50/aandeel

    Mijn idee: alle subsidie door Overheden op Groene Kmerr-zaken afschaffen !
    EN tevens ook de tax op mijn energie rekening afschaffen !!

    dan krijgt de burger beter inzicht in wat iets kost met de veranderingen in energie-opwekking !!
    =================================================
    www.google.nl/search?q=lng+gas&ne...
  3. [verwijderd] 12 november 2020 10:44
    1) Als ik zo lees gaat het hier om grote spelers !!
    Maar hoe zit het met kleine spelers die Waterstof produceren ??
    Wie kan daar meer over zeggen ?
    2) Ik zelf heb aandelen van HyGear via de NPEX.
    Kan daar iemand wat over zeggen hoe groot zij zijn in dit krachtenveld
    met al die grote spelers.
  4. rivo 12 november 2020 11:32
    (Uit de Tijd) Vandaag om 02:51

    De Belg Wouter Bleukx krijgt bij het chemiebedrijf INEOS de leiding over een nieuwe bedrijfstak rond waterstof. Het plan is waterstoffabrieken te bouwen in Europa, met Antwerpen als eerste grote kanshebber.

    De eigenzinnige Britse zakenman Jim Ratcliffe wil de Europese waterstofgolf niet aan zich laten voorbijgaan. In zijn chemiegroep INEOS richt hij een aparte bedrijfstak op om op grote schaal waterstofprojecten te ontwikkelen in Europa. Hij heeft de Belgische bio-ingenieur Wouter Bleukx aangesteld om vanuit Londen de nieuwe waterstoftak te leiden en een stek te veroveren in een markt die gonst van de verwachtingen. ‘Onze ambitie is een of meer grote waterstoffabrieken te bouwen in Europa’, zegt Bleukx, de topman van de nieuwe divisie. ‘We mikken op installaties van 50 tot 100 megawatt om waterstof te maken van groene stroom.’

    Antwerpen is een van de grote kanshebbers om een eerste investering binnen te halen. INEOS is al sterk aanwezig in België en wil 5 miljard euro investeren in Project One, een fabriek in Antwerpen die basisgrondstoffen voor de plasticproductie gaat leveren. Op de Inovyn-site in Lillo is INEOS ook al gastheer voor de bouw van een demofabriek om de brandstof methanol te maken van waterstof en CO2 die elders in de haven wordt gecapteerd.

    We willen een of meer grote waterstoffabrieken bouwen in Europa. De kans dat we in Antwerpen belanden, is verschrikkelijk groot.
    WOUTER BLEUKX
    DIRECTEUR WATERSTOFDIVISIE INEOS
    ‘De kans dat we voor grote waterstofprojecten in Antwerpen belanden, is verschrikkelijk groot’, zegt Bleukx. ‘Het is belangrijk dicht bij de clusters te zitten waar veel vraag is. Ook Noorwegen, het Duitse Keulen, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk komen in aanmerking. Maar Antwerpen heeft als grote troef dat het door de sterk uitgebouwde chemische activiteit mogelijk voldoende afname voor waterstof kan garanderen. We zullen de komende maanden de eerste partners aankondigen, stroomopwaarts en stroomafwaarts in de keten.'

    INEOS wil de waterstof zelf gebruiken, maar het energierijke gas ook verkopen aan industriële afnemers die het als duurzaam alternatief kunnen gebruiken voor fossiele grondstoffen. ‘Daarnaast kijken we ook naar vrachtwagentransport op waterstof en naar de mogelijkheid om groene waterstof in het aardgasnet te mengen en zo het gasverbruik groener te maken’, zegt Bleukx. ‘Verschillende landen zijn daar mee bezig. Duitsland bijvoorbeeld overweegt al tot 10 procent waterstof in het gasnet bij te mengen. Ook op infrastructuur willen we inzetten. In het VK bijvoorbeeld kijken we of we waterstof ondergronds kunnen opslaan in oude zoutmijnen.’

    Bleukx, die zijn carrière begon bij het chemiebedrijf Tessenderlo, leidde de voorbije jaren verschillende takken van Inovyn, de chloor- en vinylproducent van de INEOS-groep. Zijn overstap naar de nieuwe waterstofdivisie van Inovyn is niet toevallig. De productie van waterstof en chloor is zeer gelijkaardig. Beide gebruiken elektrolyse, een proces waarbij met grote hoeveelheden stroom een molecule wordt opgesplitst. Voor chloor gebeurt dat met zout als grondstof. Hetzelfde procedé met water levert waterstof op.

    ‘We zijn al de grootste chloorproducent in Europa met industriële elektrolyse-installaties van 100 à 120 megawatt’, zegt Bleukx. ‘Die ervaring willen we gebruiken om ook de elektrolyse voor waterstof op te schalen. Die installaties zijn nu nog niet groter dan 20 megawatt.’

    Zoektocht naar groene stroom
    INEOS spreekt in een persbericht over ‘schone waterstof’, maar dat hoeft niet noodzakelijk groene waterstof op basis van wind- en zonne-energie te zijn. ‘De focus zal liggen op elektrolyse met groene stroom, maar we willen vooraf geen andere mogelijkheden uitsluiten’, zegt Bleukx. ‘Je kan schone waterstof ook maken van aardgas als je erin slaagt de vrijgekomen CO2 goed op te vangen. De financiële resultaten daarvan vallen nog wat tegen, maar als plots de grote doorbraak komt in CO2-afvang, -opslag en -gebruik willen we die optie openhouden.’

    De meeste waterstofprojecten claimen hernieuwbare elektriciteit te zullen gebruiken, maar zullen in de praktijk ook draaien als er geen wind en zon is.
    Het wordt een uitdaging voldoende groene stroom te vinden voor de elektrolyse. Critici wijzen erop dat de meeste waterstofprojecten wel claimen hernieuwbare elektriciteit te zullen gebruiken, maar in de praktijk ook zullen draaien als er geen wind en zon is. In feite gebruiken ze dan elektriciteit van bijvoorbeeld gascentrales. Het Federaal Planbureau becijferde onlangs dat de Belgische productie van waterstof tegen 2050 kan oplopen tot net geen 100 terawattuur. Daarmee zou de vraag naar elektriciteit in ons land verdrievoudigen. België is te klein om met wind- en zonne-energie al die extra stroom te kunnen leveren.

    ‘Waterstof maken via elektrolyse met hernieuwbare energie is nog niet rendabel’, geeft Bleukx toe. ‘Maar we geloven dat hernieuwbare energie goedkoper zal worden en dat we dankzij de nabijheid van afnemers op termijn een rendabel project kunnen uitbouwen.’

    Nu de Europese Commissie met haar Green Deal sterk wil inzetten op waterstof duiken over heel Europa initiatieven op, het ene al concreter dan het andere. In België hebben de gasnetbeheerder Fluxys en de supermarktgroep Colruyt vergevorderde plannen om tegen 2023 een waterstoffabriek van 25 megawatt te bouwen in Zeebrugge. De baggeraar DEME en de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV hebben ambities voor een waterstoffabriek in Oostende. En de Antwerpse energieondernemer André Jurres toont interesse om in Gent of Antwerpen een project uit te werken.

  5. oilexpert 12 november 2020 13:13
    Als je dit stuk hierboven leest, bedankt voor het plaatsen, dan staat er : ‘Waterstof maken via elektrolyse met hernieuwbare energie is nog niet rendabel’, geeft Bleukx toe. ‘Maar we geloven dat hernieuwbare energie goedkoper zal worden en dat we dankzij de nabijheid van afnemers op termijn een rendabel project kunnen uitbouwen.’

    @ Nijmegen. Over een maand kun je alles over waterstof lezen bij mij, maar we zijn hier niet voor de reclame.

    Je hebt het wel goed gezien. Wie hebben er geld om dit allemaal te betalen? Hoeveel miljarden Euro's heb je nodig om Elektrolysers te bouwen? Hoeveel moet je weten van gassen als waterstof (H2)? Hoeveel moet je weten van de logistiek en handel is soortgelijke gassen als aardgas?

    Het zijn een paar grote bedrijven die qua geld de transitie moeten leiden. De kleinere firma's zullen zich moeten bewijzen, ze hebben tot 2030 de tijd. Eerst de juridische kaders scheppen (2020/2021) dan de logistiek (2020-2025) dan de opslag (2025-2030) dan de handelsplaats activeren (203- 2035)

    En nu terug naar het stuk hierboven. Hij geeft zelf toe dat elektrolyse uit groene stroom niet rendabel is. En dan praat je over 3-6 keer te duur!! En welke grondstof blijft dan over? Juist grijze waterstof heeft aardgas nodig. En wie heeft een goede aardgasportefeuille ? En kennis van waterstof? En de logistiek en opslag? Shell, Total en nog wat anderen Oil Majors. Kies wel de juiste.

    Dus beleg gespreid over Oil Majors die de rit gaan winnen, de fuel cell specialisten. Logistieke bedrijven die in Antwerpen, Rotterdam, Eemshaven, Hamburg etc. sterk zijn.

    Als lange termijn belegger kun je veel gaan verdienen aan waterstof. Moet je wel de juiste keuzes maken. De meest bedrijven die hier hard over roepen hebben alleen maar verlies gemaakt.
    Ook bovenstaand bedrijf zegt BETROKKEN te gaan worden. Ja ja. Dat is hun hoop en ze hopen er ook aan te verdienen. Maar degene die gaan verdienen zijn die bedrijven die nu hun nek uitsteken door NU te investeren in waterstof en tegelijkertijd hier dus gewoon verlies mee maken. Maar deze bedrijven snappen dat het leren en kennis opdoen het verschil gaat maken. Commercieel is voorlopig waterstof absoluut niet concurrerend met fossiele brandstoffen.

    Maar je zult zien dat de overheden in 2025-2030 de duimschroeven gaan aandraaien bij de vervuilers waardoor de kostprijs van waterstof niet omlaag gaat, maar vervuilende energie veel duurder wordt. En dan kan waterstof wel mee.

    Waterstof heeft de toekomst, heb ik geen twijfel aan. De EU heeft circa 200 miljard uitgetrokken de komende decennia voor de ontwikkeling van Waterstof. Het is geen hype, maar het wordt wel gehyped alsof het er al morgen is. Nee dus, je hebt alle tijd om als belegger de juiste keuzes te maken.

  6. forum rang 6 'belegger'' 12 november 2020 16:02
    In plaats van Big Oil bedrijven die veel in gas doen kun je ook kiezen voor Industrial Gas met namen als Air Products, Air Liquide en Linde. Een groen nutsbedrijven kan ook. De CEO van Shell gaf zelf in een interview aan dat in de waterstofmarkt de Industrial Gas bedrijven groter zijn dan Shell. Voor de techniek zijn er overigens ook grote concerns zoals Siemens Energy en ThyssenKrupp. Kleinere specialistische spelers hebben uiteraard een ander risico.
  7. forum rang 10 voda 7 december 2020 16:28
    RWE en Equinor sluiten zich aan bij megawaterstofproject in Eemshaven
    Bert van Dijk 11:45

    De deelname van het Duitse RWE en Noorse Equinor brengt de bouw van het grootste groene waterstoffabriek van Europa een stap dichterbij. Het project moet de vermindering van CO2-uitstoot in Nederland in 2040 ongeveer vertienvoudigen.

    Energiebedrijven RWE en Equinor sluiten zich aan bij het consortium NortH2, dat in Eemshaven een van de grootste hernieuwbare energieprojecten ter wereld wil bouwen. Shell, Gasunie en Groningen Seaports kondigden in februari plannen aan voor dit miljarden kostende megaproject.

    Uit een eerste haalbaarheidsstudie is gebleken dat het mogelijk is om de kosten voor de productie van waterstof voldoende omlaag te krijgen om een verdienmodel op te bouwen. Bovendien zijn er met het project volgens een recente studie van Rijksuniversiteit Groningen tussen de 5000 en 12.000 banen gemoeid. De tweede fase van de haalbaarheidsstudie, gericht op de periode na 2030, is inmiddels gestart.

    Een definitief investeringsbesluit wordt naar verwachting pas over een paar jaar genomen.

    Groter dan verwachte kostendaling
    ‘De verwachte kostendaling van onze plannen en schaalgrootte is groter dan we vooraf hadden verwacht’, zegt Ulco Vermeulen, lid van de raad van bestuur van Gasunie in een toelichting aan het FD.

    ‘In 2021 gaan we een slag dieper kijken naar wat we in de haalbaarheidsstudie hebben onderzocht en gaan we ook naar afnemers in de markt toe om te onderzoeken onder welke omstandigheden en tegen welke prijs we straks waterstof kunnen gaan verkopen.’

    NortH2 verwacht uiteindelijk grote hoeveelheden waterstof via pijpleidingen van Gasunie aan industriële clusters in Noordwest-Europa te kunnen leveren, zoals het Ruhrgebied in Duitsland, Rotterdam, Zeeland en Antwerpen.

    Directe aansluiting van windpark op waterstoffabriek
    De eerste fase van NortH2, waarbij ongeveer 4 gigawat aan windenergiecapaciteit moet worden gerealiseerd door middel van een grote elektrolyser, kabels en infrastructuur, vergt volgens Vermeulen een investering van ruwweg €10 mrd. We zijn in overleg met het ministerie van Economische Zaken & Klimaat om te kijken op welke manier we windparken kunnen bouwen en locaties kunnen aanwijzen. Gedacht wordt aan een gebied ten noorden van het bestaande windpark Gemini.

    ‘Het grote voordeel van dit project is dat wij geen beroep doen op het Nederlandse elektriciteitsnet', zegt Vermeulen. North2 wil de waterstoffabriek namelijk rechtstreeks koppelen aan de windparken. ‘Mogelijk dat we wel een kleine aansluiting krijgen op het net in Nederland, zodat we als er bijvoorbeeld te veel zonnestroom is, het net kunnen ontlasten door die stroom dan af te nemen.’

    Het elektriciteitsnet in Nederland is op sommige plaatsen overvol door de sterke groei de afgelopen jaren van met name zonne-energie.

    Financiële steun vanuit Brussel?
    NortH2 is in gesprek met Den Haag en Brussel voor financiële steun. ‘Een groot deel zal uit Brussel moeten komen’, aldus Vermeulen. ‘We geven met dit project invulling aan de agenda van de Europese Commissie om het komende decennium fors te investeren in waterstof in Europa.’

    Minister Wiebes van Economische Zaken & Klimaat erkent het belang van waterstof. Hij kondigde vrijdagmiddag in een Kamerbrief aan dat uit een onderzoek is gebleken dat grootschalige elektrolyse op land gecombineerd met windenergie op zee haalbaar is voor 2030. ‘De koppeling van windenergie op zee en waterstof kan daarnaast de businesscase van windparken verstevigen en daarmee bijdragen aan zowel de continuïteit van de uitbreiding van windenergie op zee als aan de vergroening van andere sectoren’, aldus Wiebes.

    Noodzakelijke schakel in energietransitie
    NortH2 speelt in op de ambitie van Nederland en van Europa om in de toekomst grote waterstoffabrieken te bouwen. Het kabinet ziet waterstof als een noodzakelijke schakel in de energietransitie. 'Gezien de grote geprojecteerde vraag naar CO2-vrije gassen in 2050 en de prognose dat de Nederlandse productie van groen gas niet volledig in deze vraag zal kunnen voorzien, bestaat er een noodzaak tot het opschalen van de productie van zowel groen gas als waterstof', aldus Wiebes eerder dit jaar.

    Het kabinet mikt op een groene waterstofcapaciteit (waterstof gemaakt met hernieuwbare energie) van 3 tot 4 gigawatt in 2030. Daarvoor is ongeveer 7 gigawatt aan groene stroomcapaciteit nodig.

    Besparing van 10 megaton CO2 per jaar
    De windparken die NortH2 wil bouwen moeten in 2027 al een vermogen hebben van 1 gigawatt en dan doorgroeien naar een capaciteit van 10 gigawatt in 2040. Hiermee hoopt het consortium in 2040 1 miljoen ton groene waterstof per jaar te produceren. Dat scheelt dan een uitstoot van zo’n 8 tot 10 megaton CO2 per jaar. Ter vergelijking: begin dit jaar stond er op de Noordzee ongeveer 1 gigawatt aan windvermogen.

    fd.nl/ondernemen/1366555/rwe-en-equin...
  8. forum rang 10 voda 8 december 2020 12:31
    Siemens Gamesa Wind Turbines for Green Hydrogen

    Siemens Gamesa is embarking on the path of decarbonizing twind industries by installing the first system in the world capable of producing green hydrogen directly with a wind turbine, with no connection to the grid, i.e. in island mode. This represents a strategic step towards delivering large-scale green hydrogen from the mid-2020s onwards. Siemens Gamesa is developing the first pilot project in the world to connect a wind turbine to an electrolyzer with the ability to operate in ‘island mode’, i.e. driving an electrolysis rig with no link to an electricity grid. With the Brande Hydrogen project, Siemens Gamesa is pioneering a major potential future application for both Onshore and Offshore wind.

    The pilot is now under development close to Siemens Gamesa’s Danish headquarters in Brande, western Denmark. It includes a 3 MW Siemens Gamesa wind turbine owned by local partner Uhre Windpower, that will produce clean electricity to power a 400 kW electrolyzer. This machine splits water into oxygen and hydrogen, so that the hydrogen can be stored and later delivered to customers in the mobility sector. The project is close to obtaining final permits; the first test runs are planned for December 2020 and hydrogen production should start by January 2021.

    Siemens Gamesa recently signed an agreement with Danish company Everfuel, which will distribute the 100% green hydrogen produced by the facility to refueling stations across Denmark, for example in Copenhagen, where it will be used to fuel taxis. When fully operational, the project’s single turbine will produce enough hydrogen to fuel around 50-70 taxis each day. Carbon-free hydrogen, derived from low-cost, competitive wind power, can be stored and transported for use on demand. This facility will provide insights that will be crucial to scaling up the technology to much larger turbines and wind farms both on land and at sea.

    Green hydrogen from renewable sources is a 100% sustainable, storable, transportable and versatile fuel. It represents a massive opportunity for the green transition by driving the transformation of the energy system: green hydrogen can be produced anywhere and used in sectors that are very difficult to decarbonize, such as aviation and shipping, as well as heavy industry, such as iron and steel, chemicals and glass. Hydrogen can go a long way to reducing emissions at a national and company level.

    Source - Strategic Research Institute
  9. forum rang 10 voda 10 december 2020 12:30
    'Ik ga gewoon mijn bedrijf verkopen', besefte Marinus achter het lege scherm
    Carel Grol 12:03

    Marinus van Driel, oprichter van HyGear, wilde zijn bedrijf over een paar jaar naar het Damrak brengen. Maar het liep anders, in zijn zoektocht naar financiering kwam er interesse vanuit Canada. Hij verkocht de onderneming voor €82 mln.

    Marinus van Driel Foto: Luuk van der Lee/ANP

    De teams-meeting was al lang afgelopen, maar Marinus van Driel (51) zat nog op zijn zolderkamer in Amersfoort. Zijn scherm staat de hele dag aan, hij slalomt van de ene vergadering naar de andere. Nu was er niets te zien in het scherm. Niettemin keek Van Driel er naar, een beetje verzonken in gedachten. En ineens besefte hij: 'Ze hebben gelijk. Ik ga gewoon mijn bedrijf verkopen.'

    Dat was hij eigenlijk helemaal niet van plan geweest, toen hij deze zomer op zoek ging naar nieuwe financiering. Van Driel is oprichter, directeur en met een belang van 40% grootaandeelhouder van HyGear. Dat bedrijf maakt waterstof op locatie. Het zit in Arnhem. Daar kon Van Driel, afgestudeerd in chemische technologie, in 2002 een locatie krijgen die aan alle voorwaarden voldeed.

    Zeecontainer
    HyGear maakt waterstoffabrieken ter grootte van een zeecontainer. Aanvankelijk was de bedoeling om die bij tankstations neer te zetten. 'Omdat de auto op waterstof niet doorbrak, maakten wij de overstap naar de industriële markt. Dat was in 2005', zo vertelde hij twee jaar geleden in het FD. 'Onze afnemers nu zijn glasfabrieken en metaal-, boter-, lampen- en halfgeleiderfabrieken. Denk aan Saint-Gobain en Philips, en Amazon en Walmart.'

    Waterstof is hét modewoord in de omslag naar groene energie, waar Europa nu fors op inzet. Het is breed toepasbaar, zonder CO2-uitstoot. Gretig lanceren bedrijven waterstofplannen waarbij miljardeninvesteringen eerder regel dan uitzondering vormen. Alleen: dat zijn bespiegelingen over een schone toekomst. HyGear maakt nú al waterstof.

    Miljoenen
    Dat is duur, ondervond Van Driel. Zijn bedrijf groeit. Eerst verkocht HyGear de 'waterstoffabriekjes'. Maar hij zag de aarzeling bij klanten. Zo'n containerinstallatie kost een paar miljoen, en is hoogwaardige technologie. Het investeringscomité van een glasbedrijf wil daarom weten: bestaat HyGear over vijf jaar nog? Anders hebben we een ' stranded asset '.

    Dus besloot Van Driel: ik houd de fabrieken op mijn balans. Dan zou HyGear sneller kunnen groeien. Het bedrijf verhuurt dan zijn installaties. Gas as a service , oftewel levering van gas op basis van een abonnement. Maar dit soort waterstofproducerende containers bouwen, vergt hoe dan ook miljoeneninvesteringen.

    Riskant
    Toegang tot de kapitaalmarkt was lastig: van banken komt niets los. Zijn bedrijf is te riskant. Weliswaar was de groei de voorbije jaren evident, maar de kosten zijn hoog en de winsten mager. Afgelopen boekjaar was het bedrijf nipt winstgevend.

    Uiteindelijk ging HyGear in 2017 naar NPEX. Op die alternatieve beurs voor mkb-bedrijven, zette het drie leningen in de markt. De rentes op de obligaties: 7%, 7,5% en 8%. Via de Npex werd €15 mln opgehaald: het leeuwendeel schuld, maar ook een klein plukje aandelen.

    Niet genoeg
    €15 mln was niet genoeg, zo bedacht Van Driel dit voorjaar. Want hij wilde drie containers bouwen voor gas as a service, dus hij zou wéér naar NPEX moeten. En met een rente van 8%, wordt het lastig om winst te maken.

    Er moest eigen vermogen bij. OostNL, het ontwikkelingsfonds van Gelderland en Overijssel, was al aandeelhouder. Sinds 2005: dus al vijftien jaar — veel langer dan gebruikelijk. Maar wie moest de volgende kapitaalverschaffer worden?

    Xebec
    Hij sprak met zijn netwerk. Bankiers, adviseurs, dga's. Een beetje 'wie kent wie', in zijn zoektocht naar geld. Overal was wel interesse, zo ondervond Van Driel, maar de juiste strategische match ontbrak. Toen kreeg hij in augustus een telefoontje uit Canada.

    Xebec, genoteerd in Toronto, had interesse. Van Driel had vaag van dat bedrijf gehoord. Maar hij zag direct: er waren geen strijdige markten, het bedrijf is groot in biogas, en daarmee een goede aanvulling op HyGear. Drie tot vier keer per dag overlegde hij, via teams, met Xebec. Als zij een belang zouden nemen in het bedrijf, dan kon HyGear verder groeien, en zou de financiering minder knellen.

    Tussenstap
    Van Driel wilde zijn bedrijf over een paar jaar naar het Damrak brengen. De beursgang in Amsterdam als bekroning van zijn ondernemerschap. Deze financieringsronde was een noodzakelijk tussenstap. Van Driel zag het helemaal zitten.

    Totdat Xebec vanuit Canada, na een week of drie, in een teams-meeting zei: wij zijn al beursgenoteerd. Waarom zouden we maar 20% van jouw bedrijf kopen? Waarom niet alles? Dan is je bedrijf genoteerd. Dat is toch veel makkelijker?

    Waarom niet?
    Hij vond het een raar idee, dacht Van Driel na die bewuste vergadering. Hij was nog niet eens bij Xebec geweest. Alles ging via teams. Deze mensen kende hij alleen tweedimensionaal. Aan hen zijn bedrijf verkopen?

    Maar terwijl hij daar zat, op zijn zolderkamer, starend naar zijn lege scherm, en de scenario's nog nagistten in zijn hoofd, besefte Van Driel: 'Ze hebben helemaal gelijk. Waarom niet?' Even later drong bij hem door: 'Ik ga gewoon mijn bedrijf verkopen.'

    €82 mln
    De afgelopen maanden is er onderhandeld. Over de voorwaarden, over de prijs. HyGear, dat een omzet had van €12 mln, wordt voor €82 mln verkocht aan Xebec. Het hoofdkantoor blijft gevestigd in Arnhem. De Canadezen betalen €42 mln van het overnamebedrag in cash, het restant in aandelen Xebec.

    Bij HyGear blijft veel hetzelfde, zo is de vaste overtuiging van Van Driel. Uitbetaling in aandelen betekent dat hij ook een belang neemt in het Canadese bedrijf. Van Driel blijft voorlopig werken. Want de hele dag golfen, daar vindt hij zichzelf echt te jong voor.

    Dinsdagavond, in weer een virtuele vergadering, met mensen thuis achter de laptop, werd de deal getekend. Om half elf moest Van Driel nog een handtekening zetten. Daarna klonk uit het luidsprekertje: 'Gefeliciteerd he'. Zojuist had hij zijn bedrijf verkocht.

    Het was zo allemaal snel gegaan, dat Van Driel er stiekem een beetje van schrok.

    De waterstof hype
    Waterstof is ongekend populair. Als alle plannen doorgaan, worden er de komende jaren minstens zeven grote waterstoffabrieken gebouwd in Nederland. Waterstof stoot geen CO2 uit, en kent veel toepassingen: vrachtwagens kunnen er op rijden, de industrie kan waterstof gebruiken bij processen met hoge temperaturen en het kan worden opgeslagen.

    Er zijn drie soorten waterstof. De grijze variant is waterstof uit aardgas zonder dat de CO2-uitstoot wordt opgevangen. Blauw is waterstof uit aardgas waar de CO2 wel wordt opgevangen. En groene waterstof wordt gemaakt door uit elektriciteit van bijvoorbeeld windturbines middels elektrolyse om te zetten waterstof.

    Vooral de groene variant is populair. Een inherent nadeel is dat er bij het maken van groene waterstof veel energie verloren gaat. Daarnaast is groen op dit moment ook veel duurder dan grijs. Het Deense Ørsted pleitte er onlangs voor om de komende jaren via geïntegreerde aanbestedingen nieuwe windparken te bouwen die gekoppeld worden aan elektrolyse. Dat zou de prijs drukken.


    fd.nl/ondernemen/1366984/ik-ga-gewoon...
  10. forum rang 10 voda 15 december 2020 13:30
    Equinor Joins Green Hydrogen Project NortH2

    The project aims to produce green hydrogen using renewable electricity from offshore wind off the coast of Netherlands of about 4 gigawatts by 2030, and 10+ gigawatts by 2040, kickstarting the hydrogen economy in Northwest Europe. NortH2 was launched in February 2020, with Shell, Groningen Seaports Gasunie and the province of Groningen. Equinor joins RWE as new partners to the project. The project will complete a feasibility study by 2021, with the aim to start project development activities in the second half of 2021.

    The project will have a capacity of 1 GW in 2027, 4 GW by 2030 and 10+ GW by 2040 for electrolysis. This equates to 0.4. million tonnes of green hydrogen production in 2030 and 1 million tonnes green hydrogen production by 2040. This can abate 8 to 10 million tonnes of CO2 emissions. This is equivalent to the yearly emissions from road traffic in Norway. The rapid growth in offshore wind is well suited to developing a green hydrogen value chain.

    NortH2 expands the energy transition agenda for Equinor by adding a significant green hydrogen value chain. This complements already existing renewable and low-carbon world-class projects like Dogger Bank (offshore wind), Northern Lights and H2H Saltend (Blue hydrogen).

    NortH2 sets a vision for 4 GW integrated offshore-wind-to-green-hydrogen value chain by 2030, and for 10+ GW by 2040. Through the parallel development of the required hydrogen infrastructure by repurposing existing natural gas infrastructure, the project could supply major Northwest European clusters.

    Source - Strategic Research Institute
  11. forum rang 6 haas 16 december 2020 09:44
    Goed idee van VDL: wat meer ruimte en m2 + personeel
    ===========================================================
    Verhuizing van VDL naar XL Businesspark is megaproject: ‘Behoud werkgelegenheid voor heel Twente’

    ALMELO - Een groene superbatterij, die ronkende dieselgeneratoren bij festivals vervangt. Het is een van de technische hoogstandjes die VDL Energy Systems gaat ontwikkelen en fabriceren in de nieuwe fabriek op XL Businesspark.

    Superbatterij
    VDL Energy Systems, de voorzetting van het voormalige Siemens-bedrijf, blijft de komende jaren fabriceren voor de Duitse multinational. „Maar we richten ons ook op ontwikkeling en productie van groene energiesystemen”, zegt Timmers. „We zijn bijvoorbeeld bezig met een superbatterij. We kennen allemaal de dieselgeneratoren die dag en nacht aan het ronken zijn. Dit is een duurzaam alternatief. Schoon en stil. Je kunt ze bijvoorbeeld bij festivals of op bouwplaatsen gebruiken.”

    Zo’n superbatterij, die 1 megawatt aan energie levert, heeft de omvang van een container. De oplader gaat VDL er ook bij leveren; een brandstofcel, waarin waterstof wordt omgezet in elektriciteit.

    volldig artikel + fotos:
    www.tubantia.nl/almelo/verhuizing-van...
  12. forum rang 10 voda 1 januari 2021 15:01
    Iberdrola Obtains EIS for Puertollano Photovoltaic Plant

    Iberdrola has obtained a positive Environmental Impact Statement for the photovoltaic plant in Puertollano which will supply energy to the first and also the largest green hydrogen production plant to be launched for industrial use in Europe. The renewables project, with 100 MW of installed capacity, brings together several innovative elements, both from a technological point of view and in terms of storage capacity:

    The installation will have bifacial panels which have never been used before in company projects and which allow for greater production since they have two light-sensitive surfaces, meaning that the installation will have a longer useful life;

    The plant has been designed with cluster or “string” inverters, which improve the yield and allow better use of the surface area;

    The project will have a storage system, which will facilitate plant management. The battery system (with a power of 5 MW) will have a storage capacity of 20 MWh.

    With a total investment of 150 million EUR, including the photovoltaic plant, the storage system and a 20 MW electrolyser, the project will create 700 jobs.

    The project is planned to come into operation in 2021 and, once this happens, it will prevent the emission of 39,000 t CO2 per year and the clean energy generated will be used to produce green hydrogen for the Fertiberia group's plant in the town, thereby making it the first European company in its sector to be able to produce green fertilisers.

    The Puertollano green hydrogen plant project will be the first in an ambitious initiative, developed within the framework of the alliance between Iberdrola and Fertiberia to place Spain at the forefront of green hydrogen in Europe, with the installation of 800 MW of electrolysis by 2027 and a total investment of 1.8 billion euros. During its construction, the complete project could promote the generation of 4,000 jobs through 500 local suppliers.

    With this plan, Iberdrola would put into operation the equivalent of 20% of the national target, which envisages the installation of 4 GW of green hydrogen by 2030, and would ensure that around 25% of the hydrogen currently consumed in Spain does not generate CO2 emissions.

    Source - Strategic Research Institute
  13. forum rang 10 voda 12 januari 2021 15:13
    FMG, Kawasaki & Iwatani Form Liquid Hydrogen Consortium

    Fortescue Metals Group has signed a Memorandum of Understanding with Kawasaki Heavy Industries and Iwatani Corporation to develop a business model for the supply of liquid hydrogen into Japan. Under the MOU, the three parties will establish the Global LH2 Consortium to facilitate collaboration for the establishment of large scale, liquid hydrogen production and supply capabilities. The Consortium will focus on joint activities associated with the development of renewable hydrogen projects in Australia and overseas, with a view to establishing liquid hydrogen supply chains and the distribution and offtake of liquid hydrogen within Japan.

    Fortescue Chief Executive Officer Ms Elizabeth Gaines said, “The world’s transition to a clean energy future represents a major growth opportunity and this partnership with Kawasaki and Iwatani will help position Fortescue at the forefront of the establishment of a global renewable hydrogen industry. Japan has been identified as one of the priority north Asian markets for hydrogen exports. By leveraging our value chain and market access as well as the skills and capability of our people to rapidly develop complex projects, we believe Fortescue is well placed to meet the future demand of green hydrogen.”

    Source - Strategic Research Institute
  14. forum rang 10 voda 13 januari 2021 09:09
    PERSBERICHT: Solvay lanceert waterstofplatform

    FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
    Solvay
    102,15 -0,40 -0,39 % Euronext Brussel
    De polymeer-membraantechnologie van Solvay wordt een sleutelelement in
    de waterstofmarkt

    Brussel, 13 januari 2021

    Solvay heeft een waterstofplatform gelanceerd dat alle innovatie binnen
    het bedrijf samenbrengt voor de opkomende waterstofeconomie. Het gaat
    hierbij zowel om materiële als chemische oplossingen. De kern van
    het platform wordt gevormd door de membraantechnologie van Solvay (een
    geleidend polymeer), die een noodzakelijk onderdeel vormt van het
    productieproces van waterstof.

    Door de oprichting van het platform verhoogt Solvay zijn investeringen
    voor deze opkomende markt, met inbegrip van de inspanningen op het
    gebied van onderzoek en innovatie. Vanaf dit jaar brengt Solvay teams
    voor onderzoek, engineering, verkoop en marketing samen om de
    toegevoegde waarde van Solvay voor de waterstofmarkt te creëren.

    Met de membraantechnologie Aquivion(R) wil Solvay een belangrijke
    bijdrage leveren aan de markt van elektrolysers en brandstofcellen.
    Daarnaast wil Solvay ook andere toepassingen en componenten op de markt
    brengen zoals waterstoftanks.

    "De waterstofeconomie is een realiteit en ons nieuw waterstofplatform
    zal ervoor zorgen dat we hierop inspelen samen met onze klanten die
    actief zijn in elektrolyse en brandstofcellen", zegt Ilham Kadri, CEO
    van Solvay. "Groene waterstof wordt een van de meest competitieve
    koolstofarme oplossingen voor het transport en ik ben er trots op dat de
    membraantechnologie van Solvay een sleutelelement zal zijn in de
    overgang naar een schonere mobiliteit en zal helpen in de strijd tegen
    de wereldwijde klimaatverandering".

    Als onderdeel van dit engagement heeft Solvay zich ook aangesloten bij
    de Hydrogen Council, een wereldwijd initiatief onder leiding van
    verschillende CEO's dat toonaangevende bedrijven met een gezamenlijke
    visie en langetermijnambitie voor waterstof samenbrengt om de overgang
    naar schone energie te bevorderen. Het waterstofplatform van Solvay
    maakt ook integraal deel uit van het One Planet-initiatief van de Groep,
    dat tien meetbare engagementen omvat om de Duurzame
    Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties te realiseren in
    drie kerndomeinen: klimaat, grondstoffen en "Better life".

    Achtergrond

    Solvay is al twintig jaar bezig met onderzoek en ontwikkeling van zijn
    ionomeertechnologie ter voorbereiding op de ontwikkeling van de
    waterstoftechnologie. De technologie van Solvay heeft zijn waarde
    bewezen bij de klanten: de onderneming beschikt over meerdere
    kwalificaties en een aanzienlijk verkooppotentieel in de komende jaren.

    Hoewel lithium-ionbatterijen de voorkeur hebben gekregen om de
    automobielsector duurzamer te maken, volstaan ze niet om alle behoeften
    te dekken bij de overgang naar een koolstofarme en duurzame economie.
    Waterstof is klaar om die leemte op te vullen.

    De productie van groene waterstof via waterelektrolyse zal naar
    verwachting tegen 2030 meer dan 100 GW van de wereldwijde capaciteit
    bereiken, terwijl de wereldwijde vloot van brandstofcelvoertuigen -
    variërend van grote personenauto's tot zware bedrijfsvoertuigen,
    vrachtwagens, bussen en zelfs treinen - naar verwachting tegen 2030
    enkele miljoenen zal bedragen.

    Schone waterstofbrandstof is een belangrijk onderdeel van de Green Deal
    van de EU, omdat het een erkende technologie is die de ambities voor een
    ecologische en duurzame energietransitie ondersteunt. Ook de
    overheidssteun neemt exponentieel toe, waarbij (vooral in Europa en
    Azië-Pacific) 10 miljard dollar aan stimuleringsmaatregelen wordt
    voorzien als relancemaatregel na COVID-19 voor R&D en infrastructuur
    inzake groene waterstof.

    Ce communiqué de presse est également disponible en
    français.

    This press release is also available in English.

    Bijlage

    -- PR Hydrogen - NL
    ml-eu.globenewswire.com/Resource/Down...
  15. forum rang 10 voda 14 januari 2021 09:48
    Ministerie start marktconsultatie voor subsidie van productie groene waterstof

    Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is een marktconsultatie gestart voor een tijdelijk opschalingsinstrument voor de bouw van elektrolysers voor de productie van groene waterstof.

    De consultatie is gericht op bedrijven die overwegen in de komende jaren elektrolysers te bouwen om met bijvoorbeeld wind- en zonne-energie groene waterstof te produceren en daarover op korte termijn – tussen eind 2021 en midden 2023 – een investeringsbeslissing willen nemen.

    250 miljoen euro subsidie
    ?Met de consultatie wil het ministerie informatie ophalen zoals de looptijd van het project, het aantal vollasturen en exploitatiesteun of investeringssteun. Met deze informatie kan het ministerie een tijdelijk opschalingsinstrument vormgeven, om de bouw en het gebruik van elektrolysers te stimuleren.

    Het tijdelijke opschalingsinstrument wordt gefinancierd vanuit de 35 miljoen euro per jaar die beschikbaar is voor de nieuwe, tijdelijke exploitatiesteun als onderdeel van de kabinetsvisie waterstof. Het beoogde totale subsidiebedrag bedraagt circa 250 miljoen euro voor het gehele instrument dat uit één of enkele tenders zal bestaan via de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). Het zou echter ook kunnen dat de systematiek van de SDE++ niet geheel past op de specifieke ondersteuningsbehoefte voor waterstofproductie via elektrolyse. De tweede mogelijkheid is daarom het opzetten van een nieuwe regeling voor exploitatiesubsidie die is toegesneden op de productie van waterstof via elektrolyse. Ten opzichte van de eerste variant biedt een nieuwe regeling in principe ruimte om elektrolyse voor meer vollasturen te ondersteunen, maar is de subsidieperiode circa 7 jaar in plaats van 15 jaar.

    Door Edwin van Gastel

    solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
  16. forum rang 6 haas 14 januari 2021 16:14
    getopt gister ,voorlopig ?
    Ballard Power: 38
    Fcel 21
    Plug Power 74

    en in kielzog de tankstations voor elektriek:
    Blink (USA) 53
    Fastned 75
    Alfen 94
  17. forum rang 10 voda 20 januari 2021 07:11
    'Groene waterstof in 2030 nog niet concurrerend met aardgas'

    Gepubliceerd op 20 januari 2021 06:57 | Views: 78

    AMSTERDAM (ANP) - Hoewel de kloof in prijs tussen groene waterstof en aardgas kleiner wordt, is groene waterstof, de meest duurzame vorm van waterstof, over tien jaar nog steeds duurder dan aardgas. Groene waterstof kan dan nog niet goed concurreren met fossiele brandstoffen. Dat meldt ABN AMRO in een rapport over groene waterstof.

    Waterstof kan een alternatief zijn voor fossiele brandstoffen. Waterstof gewonnen uit aardgas of kolen is grijs. Als de CO2 die vrijkomt wordt afgevangen en opgeslagen is het blauw. Als waterstof helemaal met duurzame energie wordt gewonnen, zoals zonne- of windenergie, is het groen.

    Als groene waterstof op industriële schaal wordt geproduceerd, kost in 2030 een kilo 2,19 euro. Maar om te kunnen concurreren met aardgas moet de prijs volgens onderzoekers van ABN AMRO verder dalen, naar 1,78 euro per kilo. Dat is in 2030 de verwachte prijs van aardgas, aldus de bank.

    CO2-heffingen

    De CO2-heffingen zullen volgens de bank doorslaggevend zijn voor hoe concurrerend hernieuwbare energiebronnen zoals groene waterstof zullen worden. Zelfs bij een sterke stijging van CO2-heffingen, die volgens de bank de komende vijf jaar wel tot een duurdere aardgasprijs zullen leiden, moet de prijs van groene waterstof eerst dalen voordat een overstap naar de duurzame brandstof de moeite waard is, aldus het rapport. De heffingen moeten in 2025 gaan gelden.

    Volgens de bank zorgen industriële productieprocessen, die op termijn dus wel omgevormd kunnen worden voor groene waterstof, voor ruim een derde van de CO2-uitstoot. Daarmee is dat de grootste bron van CO2-uitstoot in Nederland.

    Dankzij elektrolysetechnologie, waarbij onder stroom gezet water gesplitst wordt in zuurstof en waterstofgas, kan groene waterstof in de toekomst efficiënter worden geproduceerd, denkt de bank. Volgens onderzoeksinstituut TNO ontbreekt het in Nederland wel nog aan "een volwaardige industrie" die op grote schaal elektrolysers kan produceren.
  18. forum rang 10 voda 22 januari 2021 16:08
    Vattenfall gaat samenwerken met Shell voor waterstoffabriek

    Gepubliceerd op 22 januari 2021 15:52 | Views: 368

    Royal Dutch Shell A 15:49
    16,16 -0,25 (-1,51%)

    STOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - Het Zweedse energieconcern Vattenfall wil van de recent gesloten kolencentrale in het Noord-Duitse Moorburg een ontwikkelplek maken waar wind- en zonne-energie kan worden omgezet in waterstof. De centrale zou in 2025 in gebruik genomen moeten worden voor waterstof.

    Vattenfall wil daarvoor gaan samenwerken met energieconcern Shell en de koeldivisie van het Japanse Mitsubishi, meldt het Zweedse concern in een verklaring. Ook willen de partijen gebruik gaan maken van de nabijgelegen nutsfabriek Wärme Hamburg. Die zou voor genoeg energieverbindingen zorgen om op grote schaal waterstof te kunnen produceren. Ook kan de haven van Hamburg dienen als terminal voor schepen.

    De partijen willen onder meer een elektrolyser gaan bouwen. Dat is een installatie die water onder stroom zet en zo splitst in zuurstof en waterstofgas, waarmee uiteindelijk de duurzaamste vorm van waterstof gemaakt kan worden, groene waterstof. Op dit moment is deze technologie nog kostbaar en wordt waterstof ook gemaakt van fossiele brandstof zoals aardgas of kolen (grijze waterstof) of een combinatie van fossiele brandstof en het opvangen van de CO2-uitstoot (blauwe waterstof).

    De Zweden spelen in op het groeiende enthousiasme voor waterstof, dat gezien wordt als duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen. Onder meer de Europese Unie trekt de komende tientallen jaren ten minste 470 miljard euro uit voor investeringen in de technologie. Die is nu nog in ontwikkeling. Vattenfall, Shell en Mitsubishi willen in de komende maanden een plan presenteren waarmee ze meedingen naar Europese subsidie.

    Eind vorig jaar werd na een periode van vijf jaar de kolencentrale in Moorburg stilgelegd omdat Duitsland stopt met de meest vervuilende fossiele brandstoffen.
  19. forum rang 10 voda 24 januari 2021 09:43
    Huizen verwarmd op waterstof: hoe ziet de toekomst eruit?
    NU.nl 1 dag geleden

    Met het oog op een aardgasvrij Nederland in 2050 wordt er tegenwoordig druk gekeken naar alternatieven. Een belangrijke ontwikkeling daarbij is het gebruik van waterstof als energiedrager. Welk verschil gaat dat maken en hoe ver zijn we inmiddels?

    Een volledig schone verbranding én transport via bestaande leidingen. Waterstof klinkt als een ideale vervanging van aardgas, maar zo simpel is het niet. Om te beginnen is er energie nodig om waterstof te krijgen en daar komt tegenwoordig vaak CO2-uitstoot bij kijken. Grijze waterstof wordt dat genoemd. Om de productie volledig groen te maken moet het element via duurzame elektriciteit worden verkregen.

    Noordzee voor grootschalige productie en opslag
    De Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) schrijft dat de Noordzee, met uitbreidende windmolenparken en lege gasvelden, geschikt is voor de productie en grootschalige opslag van groene waterstof. Toch is dat nog geen project voor de nabije toekomst, weet Frank van Alphen. Als netstrateeg voor netbeheerder Stedin onderzoekt hij waar de mogelijkheden voor waterstof precies liggen.

    "Waterstof is niet dé oplossing voor de energietransitie", maakt Van Alphen duidelijk. "Wij verwachten als netbeheerders dat het voor 2030 geen grote rol gaat spelen in de gebouwde omgeving. Maar dat betekent dat we nu wel vol aan de slag moeten, zodat we precies weten wat erbij komt kijken. We willen waterstof als volwaardige optie neer kunnen zetten, naast warmtenetwerken en elektrische warmtepompen."

    Van Alphen legt uit dat de energie-aanpak per locatie verschilt. "Alles omkantelen naar één oplossing is niet haalbaar. Om volledig elektrisch te gaan hebben sommige woningen bijvoorbeeld veel aanpassingen nodig. En een warmtenet is weer lastig als huizen ver uit elkaar staan. Het energie-aanbod zal dus veel minder een eenheidsworst worden dan nu. Vooral oudere woningen, die heel moeilijk te verduurzamen zijn, lijken interessant voor een waterstofinstallatie."

    Pionieren met eerste woonwijken
    Op verschillende plekken in Nederland wordt er inmiddels getest met die nieuwe energievorm. Zo werden Uithoornse sloopwoningen in december tijdelijk omgebouwd. In Hoogeveen worden al grotere plannen gemaakt. Daar moet volgend jaar een nieuwbouwwijk op waterstof worden aangesloten, gevolgd door een bestaande wijk.

    "Er wordt tegenwoordig heel veel gepraat over waterstof", aldus Kees Boer, projectleider van de wijken in Hoogeveen. "Maar tot nu toe is er nog weinig in de praktijk gebracht. We merken dat je die actie echt nodig hebt om de reikwijdte van de problematiek op tafel te krijgen."

    'Alles moet net zo veilig en betrouwbaar zijn als bij aardgas'
    Boer vertelt ook over de huidige gaswet, waar waterstof nog niet in is opgenomen. "Alle afspraken rondom aardgas die nu helder zijn, zoeken we opnieuw uit voor waterstof. Denk aan het transport of de verzekerbaarheid van een huis. Alles moet net zo veilig en betrouwbaar zijn als bij aardgas."

    Intussen is er ook draagvlak nodig. "We houden daar veel contact over met bewoners", zegt Boer. "De meeste zorgen en vragen die we krijgen, zijn gericht op de kosten. In ons geval kunnen we de volledige transformatie betalen uit de rijkssubsidie die we onlangs kregen toegewezen. Maar later zal de waterstofprijs waarschijnlijk ook zakken ten opzichte van aardgas."

    "Die langere termijn blijft moeilijk in te schatten. In deze fase willen we waterstof vooral aantrekkelijker maken en aan Nederland een extra optie geven voor verduurzaming van bestaande wijken", besluit Boer.
440 Posts
Pagina: «« 1 ... 8 9 10 11 12 ... 22 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.840
AB InBev 2 5.282
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.579 46.091
ABO-Group 1 18
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 8.870
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 160
ADMA Biologics 1 31
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.146
Aedifica 2 828
Aegon 3.257 320.010
AFC Ajax 537 7.010
Affimed NV 2 5.736
ageas 5.843 109.775
Agfa-Gevaert 13 1.854
Ahold 3.536 73.977
Air France - KLM 1.024 34.302
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.682
Alfen 12 16.002
Allfunds Group 3 1.122
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.246
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 324
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.484 114.756
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.819 240.162
AMG 965 125.587
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.512
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 382
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.105
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 313
Arcadis 251 8.613
Arcelor Mittal 2.023 318.576
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 266
arGEN-X 15 9.093
Aroundtown SA 1 175
Arrowhead Research 5 9.249
Ascencio 1 20
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.534
ASML 1.762 76.478
ASR Nederland 18 4.117
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 322
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.626
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.657

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht