Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Slotcall: Craprally zet door

Slotcall: Craprally zet door

De AEX (-0,0%) blijft per saldo dicht bij huis, maar de uitslagen van enkele individuele aandelen zijn gigantisch. Het brede beeld is dat de coronagevoelige fondsen er goed bij liggen.

Winnaars zoals Just Eat Takeaway (-3,1%), IMCD (-2,8%) en DSM (-2,4%) doen daarentegen een stapje terug. Verder valt de draai in de dollar op. Rond 15.00 uur steeg de euro nog 0,4% ten opzichte van de wereldreservemunt en nu staat er een min van 0,3% op het bord.

De sterke dollar hebben we te danken aan goede inkoopmanagersindices over de Amerikaanse industrie en dienstensector. Beide PMI's over november kwamen uit rond de 57 punten en dat is veel beter dan verwacht. Het toont aan dat het herstel van de Amerikaanse economie doorzet. 

Het vertrouwen stijgt nu er een vaccin op komst is en er een duidelijke winnaar is van de Amerikaanse Presidentsverkiezingen. Hoewel, over dat laatste is geloof ik nog niet iedereen het eens:).

BAM +20%

De grote winnaar op het Damrak is BAM (+21,3%). De bouwer maakte vanochtend bekend dat het de helft van zijn werkmaatschappij BAM PPP verkoopt aan pensioenfonds PGGM. Met de deal is €100 miljoen gemoeid en dit bedrag kan uiteindelijk nog oplopen naar €130 miljoen.

Goed nieuws, want BAM kan dit geld goed gebruiken om de schuldpositie te verlagen. In juni loopt er een convertible af van €125 miljoen en door deze deal kan de bouwer de lening terugbetalen.

Beleggers kunnen er ook voor kiezen om de convertible om te zetten in aandelen, maar dat gaat waarschijnlijk niet gebeuren. De conversiekoers bedraagt namelijk €5,22. De huidige beurskoers ligt hier bijna 70% onder.

Of het aandeel koopwaardig is, leest u in het onderstaande artikel.

Royal Dutch Shell

Royal Dutch Shell (+4,6%) heeft de AEX niet in het groen kunnen duwen. Het olieconcern kent een weging van 8,9% en zet de hoofdindex zelfstandig 0,4% hoger. Het verlies sinds de bekendmaking van de dividendverlaging is hiermee grotendeels weggepoetst.

Ondanks dat deze beslissing pijn doet, heeft het ook voordelen. Er is meer geld beschikbaar om de schuldenberg af te bouwen en er kan extra worden geïnvesteerd in duurzame energie. Hierdoor kan Koninklijke Olie in de toekomst weer een stabiele dividendbetaler worden.

Rentes

De rentes blijven redelijk dicht bij huis. Een uitzondering is de Amerikaanse vergoeding op tienjaars staatspapier dat vandaag drie basispunten oploopt. Dit zal waarschijnlijk te maken hebben met de goede Amerikaanse inkoopmanagersindices.

rentesKlik op de afbeelding voor een grote versie

Brede markt

  • De AEX gaat 0,04% omlaag en daarmee presteren we redelijk in lijn met de Duitsers (-0,1%) en Fransen (-0,1%).
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) klimt 4,5% en noteert 20,5 punten.
  • Wall Street laat een verdeeld beeld zien. De Dow Jones (+0,3%) en S&P500 (+0,1%) koersen licht in het groen, terwijl de Nasdaq (-0,3%) wat terrein prijsgeeft.
  • De euro zakt 0,3% en noteert 1,183 ten opzichte van de dollar. 
  • Goud (-1,7%) en zilver (-2,6%) gaan door het putje.
  • Olie: WTI (+1,1%) en Brent (+1,8%) blijven daarentegen goed liggen.
  • Bitcoin (-1,5%) koelt wat af.

Het Damrak

  • Als u overwegend in financials en winkelvastgoed zit dan bent u de man. Met name ABN Amro (+4,3%) en Unibail Rodamco (+5,2%) vliegen omhoog. Het nieuws dat Amerika verwacht halverwege december te beginnen met vaccineren doet de markt goed. 
  • Defensieve havens zoals Ahold (-0,9%), Unilever (-2,0%) en Wolters Kluwer (-1,9%) hebben het even lastig. Unilever heeft waarschijnlijk last van het bericht dat Danone (-3,2%) als gevolg van de toegenomen concurrentie 2000 banen moet schrappen.
  • Prosus (+0,5%) zag de winst in de eerste helft van 2020 met 29% oplopen tot $2,2 miljard. Volgens Goldman Sachs zijn de cijfers beter dan verwacht. Door de koersdaling van Tencent (-2,3%) op Wall Street sluit de van oorsprong Zuid-Afrikaanse holding op het laagste niveau van de dag. 
  • Binnen de midcap gaat bijna alles omhoog. Aperam (+2,5%) profiteert van een koersdoelverhoging van Bank of America. Het aandeel gaat naar €37 van €29 en het koopadvies blijft gehandhaafd.
  • PostNL (+0,6%) zegt de drukte niet meer aan te kunnen. Pakketjes die bedrijven op het allerlaatste moment bestellen zegt het bedrijf niet meer te kunnen leveren. Een gemiste kans. Eigenlijk verdient het aandeel vandaag een koersdaling. Gewoon om te zeggen wat we het daar als beleggers niet mee eens zijn.
  • Air France-KLM (+5,4%) is binnen een maand tijd zo'n 50% opgelopen. Dit maakt het fonds bijzonder tricky om te shorten
  • De Spaanse premier Pedro Sanchez verwacht dat aan het einde van het eerste kwartaal een aanzienlijk deel van de Spanjaarden is gevaccineerd. Goed nieuws, want dan kunnen de Spaanse clubs van Basic-Fit (+0,3%) snel weer open.
  • WDP (-2,6%) verhuurt logistiek vastgoed. Tja, dat is deze maand even niet the place to be.
  • Alfen (+8,9%) is boven ons koersdoel van €67,50 gesloten. Morgen zal ik voor Premium met een update langskomen. 
  • Lokaal spuit Fastned 30% omhoog. Het snellaadstation breidt uit naar Frankrijk. Het gaat overigens maar over negen laadpunten. We moeten het bericht dus ook weer niet overdrijven.

Adviezen

  • Aperam: naar €37 van €29 en kopen - Bank of America
  • ASML: naar houden van kopen en €350 - Kempen
  • BAM: naar €1,70 van €1,40 en houden - Bank Degroof
  • Galapagos: naar €116 van €125 en houden - UBS
  • Unibail Rodamco: naar €55 van €58 en verkopen - JP Morgan Cazenove

Agenda

24 nov Event Consensus
08:00   Duitsland twee schatting BBP Q3 8,2% QoQ
08:00   Envipco Q3-cijfers  
10:00   Duitsland Ifo Geschäftsklima nov 90,7
14:30   KPN strategie-update  
15:00   VS Case-Shiller huizenindex sep 0,5%
16:00   VS Conference Board consumentenvertrouwen nov 90,8
18:00   HAL Q3-cijfers
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht