Word abonnee en neem Beursduivel Premium

Over Musk, Tesla, batterijen en China

Of een simpele, goedkope, schone en vooral onbeperkte energiebron, of simpele, goedkope, schone en vooral onbeperkte energieopslag? Misschien is dit wél de fantasie van deze eeuw. Allebei kan misschien ook nog. In ieder geval is opslag een heel wat groter probleem dan opwekking.

Tesla CEO Elon Musk is de eerste om dat toe te geven. Batteries suck, is een quote van hem. Toch zet hij vol in op zijn giga-factories. Ik weet zeker dat Musk beseft dat dit ook giga-voorbeelden kunnen worden van wedden op het verkeerde paard, of te lang vasthouden aan oude business.

Ook dat heet risico (bij Tesla). Als ik dan toch bezig ben: Musk, die nooit een blad voor zijn mond neemt, moet denk ik toch een beetje uitkijken dat hij Beijing niet voor de voeten loopt of provoceert. Zie maar het lot van (voormalig...?) Chinees icoon Jack Ma. China zet, als het zo uitkomt, de geboren Zuid-Afrikaan zo buiten.

Of Tesla of Musk zelf kan slachtoffer worden van politieke rivaliteit tussen China en VS. Dit schijft WSJ vandaag over de waarschijnlijke politiek van president-elect Joe Biden. De Koude Oorlog 2.0 is here to stay...?

Now, says one Biden adviser, there is general agreement that the traditional “policy of engagement has run its course.”

A whole series of Chinese actions—intellectual-property theft, unfair trade practices, rising military spending, assertive behavior against its neighbors, a brutal crackdown in Hong Kong, pursuit of dangerous territorial claims in the South China Sea, a ruthless quest for superiority on a range of new technologies—has ushered in a new era.

The moment seems most comparable to 1946, when America’s leaders groped toward a strategy of containing the Soviet Union.

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 april

    1. China economische groei eerste kwartaal 5% (YoY) volitaliteit verwacht
    2. China industriële productie maart
    3. China detailhandelsverkopen maart
    4. B&S Group Q4-cijfers
    5. Fastned Q1-cijfers
    6. VK werkloosheid feb
    7. SBM Offshore $0,83 ex-dividend
    8. PostNL jaarvergadering
    9. Kendrion €0,45 ex-dividend
    10. EU handelsbalans feb
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht