Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Aandeel

Elia BE0003822393

Laatste koers (eur)

91,650
  • Verschill

    0,000 0,00%
  • Volume

    49.542 Gem. (3M) 67,6K
  • Bied

    91,000  
  • Laat

    93,000  
+ Toevoegen aan watchlist

Forum Elia geopend

95 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Joni-2 20 november 2020 20:29
    De visienota over e-mobiliteit van de Elia Group NV (en dus ook 50 Hertz in Duitsland) voor de komende 10 jaar, was vandaag klaar… (ook in het Nederlands)

    www.eliagroup.eu/en/news/press-releas...

    1,5 miljoen elektrische auto’s in België en 10 miljoen EV in Duitsland, is de prognose na 10 jaar.

    De nieuwe federale Belgische energieminister, kent de Belgische Elia Group vrij goed…ze gaf hen immers 9 jaar lang, Europees juridisch advies, waardoor alle Europese elektriciteit nutsbedrijven op dezelfde lijn zitten.

    Slimme meters en digitale sturing, zijn daarin in Europa essentieel, weet zelfs Angela Merkel, waardoor ze haar dank uitspreekt voor het werk van Elia (in België en Duitsland…)

    twitter.com/eliacorporate/status/1325...

  2. Joni-2 25 november 2020 09:57
    Duitse winstmotor houdt Elia op koers
    Het stroomnetbedrijf heeft de vertragingen op enkele Belgische werven weggewerkt. In Duitsland gaat de rendabiliteit dit jaar boven de verwachting, dankzij de forse uitbouw van hernieuwbare energie.

    Bij de derde kwartaalupdate bevestigt Elia nog eens dat er dit jaar geen wezenlijke impact is van corona op de resultaten. De Belgische hoogspanningsnetbeheerder behoort op de Brusselse beurs tot de zeldzame aandelen die gevoelloos blijven voor conjunctuurschommelingen. De winst van het bedrijf hangt af van de toegelaten marge die het mag doorrekenen aan de gebruikers van het stroomnet, ongeacht of veel stroom door het net vloeit, of minder zoals nu.

    Elia bevestigt dat het aangepaste rendement op het eigen vermogen dit jaar op koers blijft om in het midden te eindigen van het streefdoel van 6,5 tot 7,5 procent.

    Terwijl bedrijven normaal op de korte termijn minder winst boeken als ze meer investeren, is dat voor Elia andersom. Als gereguleerde monopolist betekenen investeringen dat er meer activa komen, waarop Elia haar marge mag doorrekenen. Aanvankelijk stokte het investeringstempo in België door de lockdown, maar het bedrijf zegt intussen op enkele werven de achterstand te hebben weggewerk en zijn investeringen in België dit jaar te hebben opgekrikt tot 325 miljoen euro.

    In Duitsland, met het dochterbedrijf 50Hertz, schakelt Elia weer een versnelling hoger. Voor het Oost-Duitse netbeheerder wordt het rendementsvooruitzicht opgetrokken tot net boven het oorspronkelijke streefdoel van 9 tot 11 procent.

    Met dank aan de forse uitbouw van hernieuwbare energie is Duitsland voor Elia uitgegroeid tot de belangrijkste winstmotor. Het rendement ligt er een stuk hoger dan het streefdoel van 5 tot 6 procent in België - waar Elia in het midden verwacht te eindigen.

    Elia verkocht in augustus haar participatie in het Luikse stroom turbobedrijf: Ampacimon voor 1,6 miljoen euro. De meerwaarde van 1,2 miljoen euro op de deal gaat voor 60 procent naar de aandeelhouders en vloeit voor 40 procent naar de gebruikers van het stroomnet, via verrekening in de nettarieven.

    © Copyright: De Tijd N.V. All rights reserved.
  3. Joni-2 1 december 2020 12:45
    ‘Nee, het licht zal niet uitvallen'

    DAVID ADRIAEN
    21 november 2020 10:31
    Dat het debat over kernenergie in België weer polariseert, laat Elia-topman Chris Peeters koud. ‘Er is een keuze gemaakt en we zullen die uitvoeren. Het is het Brussel-Halle-Vilvoorde-debat van deze tijd. Tot de laatste dag zal er discussie zijn, maar daarna zullen we snel vergeten waarom we daar zo lang mee bezig zijn geweest.’
    ...

    Is het vreemd dat we nu een energietransitie doen, maar toch eerst meer CO2 gaan uitstoten. Of is dat maar wat tijdelijk stof bij de verbouwing, zoals de minister zegt?
    ...
    ‘Je moet ook naar het Europese verhaal kijken: onze nieuwe gascentrales zullen soms draaien voor export naar het buitenland, omdat ze goedkoper zijn dan hun minder efficiënte kolen- of gasinstallaties (in Duitsland). Dat is net de bedoeling van het ETS-systeem (European Emission Trading Scheme, red.): de CO2-uitstoot op Europese schaal reduceren.’

    www.tijd.be/ondernemen/milieu-energie...
  4. Joni-2 9 december 2020 19:58
    Offshore wind powers grid 'black start'

    Simulatie gebruikte 1e x ooit, spanning van windparken: Baltic 1 en 2

    9 december 2020
    Transmissienetbeheerders 50Hertz (De) (Elia Group) en Energinet (DK) hebben een live simulatie uitgevoerd van een herstart van het elektriciteitsnet met offshore windenergie.

    De simulatie van een stroomstoring in Continentaal Europa werd uitgevoerd met de kolencentrale Rostock en met spanning geleverd vanuit Denemarken.
    Volgens 50Hertz was dit de eerste keer dat een land- en zeekabelverbinding tussen twee landen en offshore windenergie in reële omstandigheden werden gebruikt om een energiecentrale opnieuw op te starten.

    Een onlangs ingehuldigd interconnector tussen Duitsland en Denemarken, bekend als de Combined Grid Solution (CGS), werd gebruikt als een "starthulpmiddel" om de turbines van de energiecentrales op te starten.

    De CGS is een hybride systeem met een vermogen van 400 MW dat elektriciteit tussen beide landen transporteert.
    De-windparken Baltic 1 en Baltic 2 zijn ook geïntegreerd in het CGS en leveren elektriciteit aan het transmissiesysteem van 50Hertz.

    In 2021 wordt het Kriegers Flak-windpark van Vattenfall (Se) aangesloten op het Deense transmissiesysteem.

    Om de energiecentrale opnieuw te starten, werd Rostock in eerste instantie volledig gescheiden van het Duitse elektriciteitsnet.
    Vervolgens zorgde de Deense netbeheerder Energinet voor de benodigde 380 kV-spanning via het CGS en de nieuw aangelegde omvormersystemen in het onderstation in Bentwisch bij Rostock.

    Dirk Biermann, Chief Markets and System Operations Officer van 50Hertz:
    "Deze succesvolle startpoging illustreert het belang van samenwerking op Europees niveau in het tijdperk van hernieuwbare energiebronnen.
    "In nauwe samenwerking met onze Deense collega's hebben de afdelingen systeembeheer van Energinet en 50Hertz hun innovatievermogen en professionaliteit aangetoond."


    Opstartpogingen maken deel uit van de netherstelplannen van transmissienetbeheerders.
    Hun capaciteit moet regelmatig worden getest in hun overeenkomstige netgebieden om een zo snel mogelijk herstel van het elektriciteitsnet te garanderen na een stroomstoring.

    Traditioneel worden opslag- of gasgestookte centrales gebruikt, omdat ze geen externe stroombronnen nodig hebben om op te starten.
    Dit omvat bijvoorbeeld pomp-opslagstations met waterkracht. Andere thermische centrales zijn meestal niet geschikt voor 'black start' zonder een krachtige externe stroombron, omdat ze al veel energie nodig hebben om op te starten.

    Source: Renews.biz
  5. Joni-2 24 december 2020 10:22
    50Hertz (Elia) sluit zich aan bij waarschuwingen voor milieusteun bij de planning van het (aard) gasnet

    BERLIJN; De transmissienetbeheerder 50Hertz heeft zich aangesloten bij de eisen van Deutsche Umwelthilfe (DUH) voor een aanzienlijke versnelling van de uitbreiding van het elektriciteitsnet en een fundamentele hervorming van de planning van het gasnet.
    "Daardoor kom ik vaak tot dezelfde conclusie", zei bedrijfsleider Stefan Kapferer naar aanleiding van de presentatie van een DUH-position paper. Het is "correct" om de twee infrastructuren als "veel meer integrerend" te beschouwen.

    In de paper roept de DUH bijvoorbeeld op om klimaatbescherming als wettelijk doel te verankeren aan het begin van de Energy Industry Act. De basis van de netwerkplanning zou 100 procent groene stroom moeten zijn - een doel dat 50Hertz Transmission GmbH volgens zijn CEO nastreeft voor zijn eigen elektriciteitsvereisten in de regelzone 2032. De exploitant investeert de komende tien jaar jaarlijks een miljard euro om de netten uit te breiden en flexibeler te maken voor hernieuwbare energiebronnen.

    DUH: Stop met plannen voor meer aardgaspijpleidingen
    Wat het gasnet betreft, pleiten milieuactivisten ervoor dat de lopende planning voor nieuwe leidingen voor fossiel gas onmiddellijk wordt stopgezet. In plaats daarvan moet het netwerk ook op 100 procent groen gas zijn gebaseerd.
    "Er is simpelweg geen aannemelijk scenario voor een groot deel van deze infrastructuur", aldus Sascha Müller-Kraenner, federaal directeur van DUH. Veel gasnetbeheerders hoopten eerder een vraag naar aardgas te creëren als een aanzienlijk langere brugtechnologie door nieuwe lijnen te bouwen.

    50Hertz tegen waterstofauto's en waterstofkachels
    50Hertz-baas Kapferer waarschuwde ook voor het plannen van het langeafstandstransport van waterstof via aardgaspijpleidingen: de verliezen bij het transport van waterstof zijn veel groter - "ongeveer een verhouding van 1: 3 dan wanneer je elektriciteit over grotere afstanden transporteert en daar de elektrolyser installeert, waar je het nodig hebt ".
    Daarom moet de toekomstige netwerkinfrastructuur "verstandig worden overwogen". 50Hertz is echter niet van plan om elektrolysers te bouwen en te exploiteren voor de productie van groene waterstof: "Als gereguleerd bedrijfsmodel van een transmissienetbeheerder streven we hier niet naar en zien we het ook niet", aldus de baas van het bedrijf.

    Net als de DUH keurt hij ook waterstofauto's en waterstofkachels in eengezinswoningen af: het is goedkoper om elektrische warmtepompen in gebouwen en elektrische auto's op straat te gebruiken.

    "Het publiek heeft momenteel de indruk dat waterstof het eierleggende wollige melkvarken is voor alles en dat", bekritiseerde Kapferer.
    Het klimaatneutrale gas is al nodig voor het koolstofarm maken van industrie-intensieve processen, luchtvaart of scheepvaart en er is concurrentie voor gebruik vanuit economisch oogpunt.


    CC: finanznachrichten.de
  6. Joni-2 20 januari 2021 19:10
    50Hertz en Energinet onderzoeken een 2e interconnector in de Oostzee
    BERLIJN

    De Oost-Duitse en Deense transmissienetbeheerders 50Hertz en Energinet willen op het eiland Bornholm (DK) in de Oostzee nog een interconnector bouwen, via welke elektriciteit van de omliggende offshore windparken zal worden ingevoerd en doorgestuurd naar de respectieve netten van de twee landen.

    Tegen het einde van de zomer 2021 moet worden gecontroleerd of en hoe het project kan worden geïmplementeerd.

    Deze 2e interconnector tussen Duitsland en Denemarken zal nog meer offshore windparken en verbindingen met andere buurlanden (SE + PL) in de Oostzee tot stand brengen.

    Pas in september openden de twee bedrijven een 1e interconnector in de Oostzee tussen Denemarken en Duitsland in de Oostzee, die ook twee windparken met elkaar verbindt.

    Deze combinatie wordt beschouwd als de eerste in zijn soort ter wereld en is bedoeld om de capaciteit voor elektriciteitsuitwisseling tussen de twee landen aanzienlijk te vergroten.
    Cc: Elia (Be)
  7. Joni-2 4 februari 2021 13:26
    België en Denemarken tekenden vandaag akkoord over onderzeese stroomkabel.

    Elia kan nu overgaan tot de actie.

    In 2030 moet de kabel er liggen.

    De kabel (1.4 GW) van zowat 500 kilometer moet groene Deense windenergie naar België brengen.

    Elia heeft met de Nemo-kabel naar het Verenigd Koninkrijk al ervaring met zo'n inter-connectie.

    Op basis van dat project komt Elia, Ceo Peeters op een prijskaartje van 900 miljoen tot 1,2 miljard euro.

    Dat bedrag is te verdelen onder België en Denemarken.

    cc: De Tijd
  8. Joni-2 22 februari 2021 09:18
    'Elia vervangt (waarschijnlijk) Barco in de Bel20' vanaf 19-03-2021

    cc: KBC Securities
  9. [verwijderd] 22 februari 2021 18:36
    Koers lijkt desondanks in een dalende trend te zitten. Zat ook al bij de favoriete aandelen van Bolero voor 2021. Anderzijds lees je her en der dat de koers veel te ver is vooruitgelopen. Koopkans of kan dit nog een stuk verder dalen?
  10. forum rang 4 Egomarinus 3 maart 2021 09:28
    Elia Group announces results for the 12 month period ending 31 December 2020
    Full year results


    Elia Group makes crucial investments for energy transition while delivering strong financial results.

    Highlights:

    > Grid investments of €337.4 million in Belgium and €715.9 million in Germany while maintaining an excellent safety record and ensuring a reliable and sustainable energy system, resulting in asset growth of 6.1%.
    > Resilient organisation delivering on investments and ensuring continuity of supply during this challenging period.
    > Adjusted net profit up 0.6% to €308.1 million driven by the realisation of investments, a solid operational performance in Belgium, Germany and Nemo Link and regulatory settlements in Germany.
    > Elia Transmission and Eurogrid GmbH successfully accessed the debt capital market with green financing lowering the average cost of debt to the benefit of society.
    > A dividend of €1.71 per share will be proposed at the General Meeting on 18 May 2021
  11. TheBeginner 3 maart 2021 11:18
    Dalende trend zet zich verder terwijl de cijfers 'mooi' in de lijn der verwachting liggen en een stabiel aardig dividend wordt aangehouden.
    Een koers van <90 is een koopkans ?
  12. Jebus4life 3 maart 2021 13:11
    quote:

    TheBeginner schreef op 3 maart 2021 11:18:

    Dalende trend zet zich verder terwijl de cijfers 'mooi' in de lijn der verwachting liggen en een stabiel aardig dividend wordt aangehouden.
    Een koers van <90 is een koopkans ?
    Geen idee hoe ik een monopolist moet becijferen eerlijk gezegd. Dat ze te ver vooruit gehold waren vond ik overduidelijk.(achteraf is het makkelijk praten natuurlijk ;))

    €1,71 voor de huidige koers van 87,50 geeft nog steeds minder dan 2% buto dividend (zo'n 1,37% netto). Daarnaast is er potentiele koerswinst. maar hoewel Elia goede investeringen aan het doen is, noteren ze op 6 miljard market cap, met een winst van afgerond 300 miljoen plaatst hun dat op een ratio van 20 K/W. Zelf pik ik (als defensieve belegger) geen aandelen op tegen dat soort ratio's. Tenzij er dus grote verwachtingen zijn, of ik héél veel geloof heb in de lange termijn.

    Natuurlijk, Elia is een monopolist, Ze hebben dus een voordeel dat ze een bepaalde stabiliteit hebben die bijna geen enkel ander bedrijf kan garanderen aan aandeelhouders. Dus je kan Elia misschien niet op dezelfde manier vergelijken, Ik heb een alert staan op €75, Als ze daaronder zakken koop ik met plezier.

    *Ik betwijfel overigens sterk of ze ooit nog onder de 80 gaan, ik denk dat we stilaan naar een bodem aan het zakken zijn. Maar daarboven overweeg ik ze persoonlijk niet.
  13. TheBeginner 4 maart 2021 13:33
    Merci voor de input - mening.

    Ik had ze al 2 jaar (op basis van stabiele voortuitgang en dividendrendement). Heb al tijdje vastgesteld dat de slinger topte op 100 dus had ze paar weken terug er allemaal uitgegooid op 100. Ben nu toch terug aan het instappen bij alles wat <90. Het dividend is mooi meegenomen .. en als ze nog toppen naar 100 er terug uit ... indien niet op korte termijn dat zit ik maar terug long.
    't Is een leuke geweest .. maar ook een blijvertje :-)
  14. Joni-2 4 maart 2021 15:22
    quote:

    Jebus4life schreef op 3 maart 2021 13:11:

    [...]

    Natuurlijk, Elia is een monopolist, Ze hebben dus een voordeel dat ze een bepaalde stabiliteit hebben die bijna geen enkel ander bedrijf kan garanderen aan aandeelhouders.
    Elia is ook geen gewone monopolist, 90% van het rendement van eigen vermogen (na aftrek van de werkingskosten) komt van de gereguleerde nettarieven.
    30% uit België= 5 à 6%
    65% uit Duitsland = 9 à 11%
    De rest is Nemo (markttarieven met UK)
    www.tijd.be/ondernemen/milieu-energie...
  15. Joni-2 11 maart 2021 09:24
    Vandaag + 4.05 %

    Vreemd dat een super aandeel als Elia opnieuw, 4 jaar diende de wachten op de Bel20.
    Terwijl de koers en dividend al 13 jaar ononderbroken stijgt….kan niet iedereen zeggen...
95 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht