Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Een nieuwe wereld voor de oliemarkten

Een nieuwe wereld voor de oliemarkten

Van 2015 tot 2020 zagen we, als gevolg van de snelle groei van Amerikaanse schalieolie-aanbod, relatief lage olieprijzen. Daarna kregen de oliemarkten door de Covid-19-pandemie een enorme optater. Nu we weer in rustiger vaarwater komen, ontdekken we een nieuwe wereld voor de oliemarkten.

Laten we eens kijken hoe die nieuwe wereld eruitziet, aan de hand van het nieuwe, jaarlijkse rapport over olie van de IEA (het Internationaal Energie Agentschap) dat recent uitkwam.

De olievraag herstelt zich

Net zo goed als de economie zich maar moeizaam herstelt, heeft ook de  olievraag tijd nodig om te herstellen. De verwachting is dat zomer 2021, als een groter deel van de bevolking in de westerse wereld gevaccineerd is, het herstel van de olievraag meer vaart zal gaan maken. Toch verwacht de IEA dat de wereldwijde olievraag pas in 2023 weer boven het niveau van 2019, van ongeveer 100 miljoen vaten per dag, zal uitkomen.

Dat herstel gaat het snelst voor de petrochemie, langzamer voor transport en wegvervoer, en het langzaamst voor de luchtvaart. Het herstel in Azië verloopt veel sneller dan dat in Europa en Noord-Amerika. In China ligt de vraag naar olie al weer ruim boven die van 2019.

Het meest frappant is de verwachting voor de olievraag in 2026, over 5 jaar. Het IEA verwacht dan een vraag van 104 miljoen vaten per dag. Die groei wordt vooral veroorzaakt door de economische groei in grote delen van Azië. Terwijl de olievraag in Europa nooit meer het niveau van 2019 bereikt, neemt de vraag in Azië tussen 2019 en 2024 met ongeveer 15% toe.

Ver weg van Parijs

Met een dergelijke stijging van de olievraag zijn we ver weg van het doel van het akkoord van Parijs: de opwarming van de aarde tot ruim minder dan 2 graden te beperken. In een dergelijke wereld zou de olievraag in 2026 ongeveer 96 miljoen vaten per dag moeten bedragen. Voor anderhalve graad is dat zelfs nog lager.

Als de IEA op een rijtje zet wat er nodig is om de olievraag in 2026 te doen dalen, komen ze op de volgende vereisten:

  • dat, voor elke baan waar dat mogelijk is, 50% thuiswerken de norm wordt;
  • dat efficiënties snel toenemen en dat bij voorbeeld SUV’s niet meer verkocht worden;
  • dat er minder gevlogen wordt en bijvoorbeeld zakelijk vliegverkeer met de helft vermindert;
  • dat de groei van elektrische auto’s sneller toeneemt dan verwacht, tot ongeveer 100 miljoen auto’s in 2026;
  • dat hogere belastingen op fossiele brandstoffen snel worden ingevoerd.

Het IEA acht het niet onmogelijk dat dat gebeurt (en refereert eraan als het “strong policy scenario”) maar wel onwaarschijnlijk, en constateert dat regeringen niet op weg zijn dergelijke maatregelen in te voeren. En zelfs dit scenario is nog niet genoeg om uit te komen op de olievraag die nodig is om ruim onder de twee graden te blijven volgens de laatste World Energy Outlook van het IEA.

Kan het aanbod de stijgende vraag bijhouden?

Als die olievraag in 2026 echt de 104 miljoen vaten per dag bereikt, wordt het krap. De westerse oliebedrijven schroefden hun investeringen in 2020 met 30% terug. En die investeringen lagen al op een veel lager niveau dan in de periode 2010-2015. De schalieoliebedrijven in de VS mogen dan kunnen doorproduceren onder president Biden, zij worden wel door hun financiers gedwongen meer nadruk te leggen op winst en minder op productie.

Daarmee zal het zwaartepunt van nieuwe productie verschuiven naar OPEC+ (OPEC en Rusland). De trend van een dalend marktaandeel voor OPEC+ van het afgelopen decennium zal niet worden voortgezet. Veel OPEC+ landen zijn niet eens in staat snel meer te produceren en de nieuwe productie zal vooral uit Saoedi-Arabië, Koeweit, de Emiraten en Irak moeten komen.

Iran is bij dit alles de wild card. Als de sancties tegen Iran worden opgeheven, wordt een krappere oliemarkt minder waarschijnlijk. En verder hangt alles af van de vraag. Zo ruim als de oliemarkten in 2026 kunnen zijn bij een vraag van 98 miljoen vaten per dag, zo krap zullen ze zijn bij een vraag van 104 miljoen vaten per dag.

Een stijging van de olieprijzen is op korte termijn onwaarschijnlijk

Op dit moment ligt de olievraag echter nog verder onder de productiecapaciteit. De hogere prijzen van de laatste maanden zijn het gevolg van de terughoudendheid van OPEC op productiegebied. Dit alles leidt ertoe dat de grote voorraden nu relatief snel worden afgebouwd. De OPEC heeft bij de laatste vergadering aangegeven de kraan nu langzaam weer een klein beetje verder open te draaien. De markt heeft er vertrouwen in dat dat inderdaad mondjesmaat gebeurt.

De huidige, hogere, olieprijzen hebben dus eigenlijk geen fundamentele oorzaak. Ze staan of vallen met de productiemaatregelen. Daarmee lijkt er dan ook geen uitzicht te zijn op een verdere stijging. Eerst moeten vraag en productiecapaciteit weer meer met elkaar in evenwicht zijn, en dat is voorlopig nog niet het geval.

De onzekerheid over de toekomstige olievraag is een dilemma voor de grote internationale olie- en gasbedrijven. Het laatste wat zij willen is te veel investeren in olievelden die zij straks, mogelijk, niet meer helemaal leeg kunnen produceren. Maar evenmin willen zij aan de kant staan als de olievraag gaat stijgen en de oliemarkten over enige jaren weer krap worden. Daartussen het juiste compromis te vinden is een uitdaging.


Jilles van den Beukel is geofysicus. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Volg Van den Beukel ook via Twitter: @JillesAppelscha

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jilles van den Beukel

Jilles van den Beukel is geofysicus en energie specialist bij HCSS (the Hague Centre for Strategic Studies). Sinds 2016 schrijft hij over de olie- en gasindustrie op zijn blog JillesonEnergy.

Meer over Jilles van den Beukel

Recente artikelen van Jilles van den Beukel

  1. jul '21 Vijf redenen voor de stijgende gasprijzen 8
  2. jun '21 Hoe lang gaat de rally in grondstoffen duren?
  3. apr '21 Een nieuwe wereld voor de oliemarkten 23

Gerelateerd

Reacties

23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Noyby 7 april 2021 14:38
    Als belegger heb je dus niets meer te zoeken in de olie industrie. Waarom zou je gaan beleggen in een industrie die misschien nog een upswing maakt maar voor hetzelfde geld helemaal niet meer en alleen maar krimpt de komende jaren. Nog afgezien van de morele kant van beleggen in oliebedrijven is dit een te groot risico waarbij er andere beleggingen veel veiliger en rendabeler zijn.
  2. Sustainable 7 april 2021 16:08
    Op dit moment zijn de investeringen in nieuwe exploratie en productie wereldwijd op een laag niveau en dat is een fundamentele reden dat de olie prijs relatief hoog staat (naast de beperking van de productie door OPEC+). Zodra de bedrijvigheid aantrekt kan het overschot snel in een tekort om slaan en bij een klein tekort kan de prijs al buitenproportioneel stijgen zoals bij de lng spotmarkt in Azie begin dit jaar.
  3. Noyby 7 april 2021 16:25
    1. In de kolenindustrie wordt geen geld verdiend
    2. Tuurlijk het kan best nog even winst opleveren, maar waarom zou je daar op gokken. De trend is hoe dan ook naar beneden gericht. Olie is de nieuwe Kodak, Nokia, Stoomtrein of wat dan ook. Waarom zou je je geld daarin steken voor nog een paar jaartjes winst misschien, terwijl andere sectoren alleen maar groeien?

    Vergeet niet dat zonne energie elke 2 jaar 40% goedkoper wordt, dat batterijen elk jaar 30% goedkoper worden en dat er allerlei andere technologieën voor bv de opslag van warmte op het punt staan door te breken. Dat wil niet zeggen dat olie en gas in een keer weg is of dat we dat nog (lang) nodig zullen hebben, het is alleen geen goede investering meer. Misschien als je een beetje wil gokken op tijdelijke tekorten in olie, maar niet de 'hoeksteen' van je veilige pensioen opbouw wat velen hier nog lijken te denken. Ik geef het geen 5 jaar meer, zeker geen 10 jaar meer (let op: ik zeg niet dat we in 10 jaar van de olie af zijn, wel dat het binnen 5 tot 10 jaar slechte aandelen zijn om in te beleggen). Veel succes en wijsheid!
  4. forum rang 4 Stephanus1987 7 april 2021 17:27
    Ik vindt het altijd zo verassend dat schijnbaar sinds de coronacrisis de olie afhankelijkheid zoveel minder is gewonnen. Als we straks weer open gaan en de wereld economie weer op volle toeren draait is olie een grondstof welke nog jaren decennia gretig aftrek zal vinden. Ik laat de morele kant even buiten beschouwing, ieder moet daar zijn eigen afweging in maken. Echter als ik een portefeuille heb dan zoek ik een zeker evenwicht en spreiding versus kansen en waarderingen. Veel olie aandelen hebben op dit moment een vriendelijke waardering, kennen een stabiel dividend beleid en hebben voor de komende 10 jaar nog een vrij zekere positie qua vraag. Hoewel het dan wel geen groei aandeel is moet je portefeuille denk ik ook niet uit enkel groeiaandelen bestaan. Ik zelf heb naast Shell posities ook groeiaandelen in de groene energie. Ik denk dat olie aandelen zeker wel een onderdeel kunnen zijn van een gezonde renderende portefeuille. We kunnen ook met z'n allen ook enkel in de tech en groene aandelen maar die waarderingen zijn wellicht nog wel een groter risico dan de langzaam dovende olie-industrie.
  5. [verwijderd] 7 april 2021 18:28
    En in die vijf jaar was er plots een jaar dat alles naar beneden donderde vanwege eoa virus.

    En een beetje belegger heeft toen bijgekocht of is ingestapt vanwege TINA. Zeker ook olie- en gasgerelateerde aandelen.

    En de meesten zijn allemaal weer flink gestegen.

    En je bedoelt wellicht "suit yourself" met wat de Amerikanen plegen te zeggen.....

    En het is Jilles, geen Jiles.

    En, inderdaad, veel succes en wijsheid.

    En don't shoot yourself. You might will get hurt.

    En toch ook nog de groeten.

  6. Noyby 7 april 2021 18:45
    quote:

    hosternokke schreef op 7 april 2021 18:28:

    En in die vijf jaar was er plots een jaar dat alles naar beneden donderde vanwege eoa virus.

    En een beetje belegger heeft toen bijgekocht of is ingestapt vanwege TINA. Zeker ook olie- en gasgerelateerde aandelen.

    En de meesten zijn allemaal weer flink gestegen.

    En je bedoelt wellicht "suit yourself" met wat de Amerikanen plegen te zeggen.....

    En het is Jilles, geen Jiles.

    En, inderdaad, veel succes en wijsheid.

    En don't shoot yourself. You might will get hurt.

    En toch ook nog de groeten.

    Vergeef mij de spelfout in Jilles naam, ik ben een beta en niet goed in spelling. Die andere is een woordgrap, die je kennelijk niet kent. Maar ff serieus....de trend voor fossiel is naar beneden al langer dan 5 jaar. Tuurlijk veert nog wel even op, maar het is geen goede belegging meer. Dat is niet vanwege socialistisch beleid of linkse hobbies ofzo, maar puur economisch. De alternatieven voor olie en gas worden elk jaar met dubbele cijfers in procenten goedkoper en het vinden en oppompen van olie en gas alleen maar duurder. De IEA (wat toch echt een conservatief bolwerk is) onderschat jaar op jaar de opkomst van zonne-energie en over 7 jaar wordt er echt geen benzine auto meer verkocht (maar dat geloof je vast niet). Daar zit je dan met je dure olie assets....Dus veel succes!
  7. JoghoJogho 7 april 2021 22:54
    quote:

    Noyby schreef op 7 april 2021 22:26:

    www.youtube.com/watch?v=ibWcbk3ARd0
    Wat is je doel hier op dit forum NoyBy? Beleggers uit olie gerelateerde aandelen praten? Naar filmpjes van Wishfull Thinking lokken die ala WCeend je een zeer eenzijdig beeld schetsen van de werkelijkheid? Ga je ergens anders lopen vervelen kerel.
  8. forum rang 6 andre68 8 april 2021 09:08
    Wat ik vreemd vind is dat die 2 graden opwarming in het verhaal wordt meegenomen. Er zijn zoveel grotere factoren dan fossiele brandstof die daar mee van doen hebben. De omzetting van plantaardig voedsel in vlees en zuivel is wereldwijd by far the grootste factor en veel sterker groeiend. Zelfs al zouden we minder fossiel verbranden....de verminderde CO2 uitstoot zou meer dan volledig gecompenseerd worden door groeiende consumptie van vlees en zuivel ( en groeiende cinsumptie van allerlei "spullen" door een nog steeds groeiende wereldbevolking)
  9. forum rang 4 Stephanus1987 8 april 2021 09:43
    quote:

    Noyby schreef op 7 april 2021 18:45:

    [...]

    Vergeef mij de spelfout in Jilles naam, ik ben een beta en niet goed in spelling. Die andere is een woordgrap, die je kennelijk niet kent. Maar ff serieus....de trend voor fossiel is naar beneden al langer dan 5 jaar. Tuurlijk veert nog wel even op, maar het is geen goede belegging meer. Dat is niet vanwege socialistisch beleid of linkse hobbies ofzo, maar puur economisch. De alternatieven voor olie en gas worden elk jaar met dubbele cijfers in procenten goedkoper en het vinden en oppompen van olie en gas alleen maar duurder. De IEA (wat toch echt een conservatief bolwerk is) onderschat jaar op jaar de opkomst van zonne-energie en over 7 jaar wordt er echt geen benzine auto meer verkocht (maar dat geloof je vast niet). Daar zit je dan met je dure olie assets....Dus veel succes!
    7 jaar is nog ver weg ;-) komende jaren valt er nog genoeg te verdienen. Je zegt ''dure olie assets'' dat is nou net het punt, ik en velen met mij hebben tijdens de dip flink (bij)gekocht. Er zit nog wel wat herstelpotentieel in. Ergo komende jaren valt er een leuk rendement te halen. Ga ik tot de lengte der dagen in olie zitten, nee vast niet. Overigens ben ik er van overtuigd dat enkele (niet alle) grote olie majors ook de spelers van de toekomst kunnen worden in waterstof en/of groene energie.
  10. JoghoJogho 8 april 2021 09:43
    Wat ik ook een beetje mis is de transitie van petrochemie naar biochemie. Zeg de Corbion's en Avantium's op aarde. Er word hard gewerkt aan plantaardige vervangers van de vele kunststoffen die uit olie gewonnen kunnen worden maar daar zullen nog echt grote stappen gezet moeten worden voordat dat zich uitbetaald in een verminderde vraag naar olie.

    @Jilles, is daar informatie van bekend over hoe dit door analisten wordt ingeschat?
  11. barondehuile 8 april 2021 13:16
    quote:

    Noyby schreef op 7 april 2021 16:25:

    1. In de kolenindustrie wordt geen geld verdiend
    2. Tuurlijk het kan best nog even winst opleveren, maar waarom zou je daar op gokken. De trend is hoe dan ook naar beneden gericht. Olie is de nieuwe Kodak, Nokia, Stoomtrein of wat dan ook. Waarom zou je je geld daarin steken voor nog een paar jaartjes winst misschien, terwijl andere sectoren alleen maar groeien?

    Vergeet niet dat zonne-energie elke 2 jaar 40% goedkoper wordt, dat batterijen elk jaar 30% goedkoper worden en dat er allerlei andere technologieën voor bv de opslag van warmte op het punt staan door te breken. Dat wil niet zeggen dat olie en gas in een keer weg is of dat we dat nog (lang) nodig zullen hebben, het is alleen geen goede investering meer. Misschien als je een beetje wil gokken op tijdelijke tekorten in olie, maar niet de 'hoeksteen' van je veilige pensioen opbouw wat velen hier nog lijken te denken. Ik geef het geen 5 jaar meer, zeker geen 10 jaar meer (let op: ik zeg niet dat we in 10 jaar van de olie af zijn, wel dat het binnen 5 tot 10 jaar slechte aandelen zijn om in te beleggen). Veel succes en wijsheid!
    Helaas is zonne-energie binnenkort minder hype. Enkele van de redenen zijn o.a. dat er schaarste ontstaat in de metalen die er voor nodig zijn (batterijen, die niet los te maken zijn van zonnepanelen); het probleem van onregelmatige productie van zon (en wind); de negatieve sociale aspecten bij het winnen van de "uitstervende" mineralen; het enorme afval probleem dat opdoemt; het feit dat een zonnepaneel meer warmte opneemt dan een normale bedekking en dus in feite meer warmte toevoegt aan onze atmosfeer; enz, enz. Nog even en de hype gaat afnemen. Energie zal er steeds meer nodig zijn, kolen hebben een zeer lage efficiency (dus veel verloren warmte en CO2) en dan zal olie en met name gas in belangrijkheid gaan toenemen. Olie - en met name gasbedrijven, staan over een paar jaar bovenaan het lijstje en zeer belangrijk om aan de energiebehoefte tegemoet te komen. Een fonds als RDS, Total, BP, die op alle fronten meedoen naar een stijging van 500% of meer. Maar......uiteindelijk (over 100 jaar of zo) wordt de aarde gestraft voor het te veel aan mensen en de roofbouw die dat heeft voortgebracht. Maar voor de komende 20-30 jaar is fossiel DOMINANT.
  12. barondehuile 8 april 2021 13:24
    quote:

    JoghoJogho schreef op 8 april 2021 09:43:

    Wat ik ook een beetje mis is de transitie van petrochemie naar biochemie. Zeg de Corbion's en Avantium's op aarde. Er word hard gewerkt aan plantaardige vervangers van de vele kunststoffen die uit olie gewonnen kunnen worden maar daar zullen nog echt grote stappen gezet moeten worden voordat dat zich uitbetaald in een verminderde vraag naar olie.

    @Jilles, is daar informatie van bekend over hoe dit door analisten wordt ingeschat?
    Nadeel is dat biochemie niet op grote schaal kan worden geïmplementeerd vanwege de relatie met de voedselketen. Leuk dat dit soort bedrijven met veel subsidie en "groene steun" kunnen bestaan, maar er is nu eenmaal meer voedsel (en ook energie) nodig in de toekomst en voedsel en energie kunnen daardoor eenvoudigweg niet concurreren. Zeker niet met de 10 miljard mensen die we over 10-15 jaar op deze aardkloot hebben. Voor al onze vrienden op deze aarde blijft energie en voedsel de meest primaire behoefte en een reden er veel voor te betalen en oorlog om te voeren. Het is helaas niet anders.
  13. taurus86 8 april 2021 16:41
    Biochemie staat nog in de kinderschoenen. Met de komende geldverkrapping aanvangende in 2024-2026, zal het moeilijk worden om nieuwe structuren te financieren en tevens tegelijk de kapitaalvernietiging (de restwaarde) van de bestaande structuren financieel te absorberen.
    Zodra we 2023 in Nederland zouden durven te stellen 'dat alle voertuigen met verbrandingsmotor die in 2024 en daarna nog verkocht worden per 1.1.2038 niet meer van de openbare weg in Nederland gebruik mogen maken'' dan pas ga ik geloven aan een afbouwscenario van fossiele autobrandstof. Alle andere Parijse idealen waar men nu nog in geloofd, zijn 'Pie in the Sky'.
23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links