Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Europese beurzen terughoudend
Beeld: Deutsche Börse AG

Europese beurzen terughoudend

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa bleven maandag rond lunchtijd dicht bij huis. De Stoxx Europe 600 index noteerde fractioneel lager, de Duitse DAX daalde 0,3 procent net als de Franse CAC 40, terwijl de Britse FTSE 100 heel lichtgroen kleurde.

Beleggers nemen een adempauze na het zwakke Amerikaanse banenrapport van vrijdag. Hierdoor is wel de vrees afgenomen dat de Federal Reserve eerder dan verwacht de rente zal verhogen.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde maandag licht hoger op 1,58 procent, terwijl de Duitse variant een fractie steeg tot -0,21 procent.

Het Britse pond steeg maandag 0,8 procent ten opzichte van de euro en dollar, nadat dit weekend duidelijk werd dat de Scottish National Party net geen absolute meerderheid heeft behaald bij de verkiezingen afgelopen week. De SNP is een groot voorstander van Schotse onafhankelijkheid. De Schotse leider Nicola Sturgeon zei dit weekend wel dat een nieuw referendum over onafhankelijkheid van Schotland geen kwestie is van of, maar wanneer.

Volgens valuta-analist Ima Sammani van Monex Europe weerspiegelt het stijgende pond de afgenomen kans op zo'n nieuw onafhankelijkheidsreferendum in Schotland. Daarnaast lijkt het Verenigd Koninkrijk zich op te maken voor een volgende fase van de heropening van de economie.

Verder wees Sammani op het bericht dat de Europese Commissie na de zomer geen nieuwe coronavaccins van AstraZeneca zal bijbestellen. Dit weekend werd een eerder aangekondigde deal voor 1,8 miljard doses van het Pfizer/BioNTech vaccin door de EU bekrachtigd.

De euro/dollar noteerde stabiel rond 1,2165.

Op macro-economisch vlak is het maandag zeer rustig. Olie werd een half procent duurder. Dit weekend werd bekend dat er een cyberaanval heeft plaatsgevonden bij het grootste oliepijplijnbedrijf van de VS, Colonial Pipeline, waardoor pijpleidingen werden stilgelegd.

Later deze week volgen de maandrapporten van OPEC en het Internationaal Energieagentschap.

Bedrijfsnieuws

Mijnbouwers deden goede zaken, na een flinke stijging van de ijzerertsprijs, dankzij een sterkere vraag in China en een algemeen herstel van de mondiale economie. Daarnaast steeg de koperprijs vrijdag tot een recordniveau. Rio Tinto steeg 2,6 procent en BHP Group won 1,9 procent.

Aandelen van Man werden maandag liefst 29 procent meer waard op xx euro. Traton, dat de fabrikant van vrachtauto's en bussen wil overnemen, zal minderheidsaandeelhouders 70,68 euro betalen voor hun aandelen.

Volkswagen-dochter Traton kwam zelf maandag met cijfers over het eerste kwartaal. Die cijfers bevatten weinig verrassingen, nadat het bedrijf in voorlopige resultaten al met een outlookverhoging kwam. Traton won maandag 1,1 procent.

Société Générale kwam maandag met een strategie-update voor zijn investment banking en vermogensbeheertak. De Franse bank mikt vanaf 2023 op een winstgroei van meer dan 10 procent bij deze divisie. Het aandeel steeg 2,5 procent.

Futures Wall Street

De Amerikaanse futures voorspellen maandag een verdeelde opening voor Wall Street, nadat de S&P 500 en Dow Jones index vrijdag nog met nieuwe records sloten.

De S&P 500 won vrijdag 0,7 procent bij een slot van 4.232,60 punten, de Dow Jones index steeg ook 0,7 procent tot 34.777,76 punten en de Nasdaq ging 0,9 procent hoger en eindigde op 13.752,24 punten.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
CAC 40 kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

DAX kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

PSI kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht