Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Europese beurzen fors lager rond middaguur
Beeld: EC

Europese beurzen fors lager rond middaguur

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden donderdag rond het middaguur fors lager.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 1,3 procent tot 432,09 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 1,6 procent op 14.909,59 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 1,4 procent op 6.191,25 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 2,1 procent lager op 6.860,95 punten.

Forse verliezen op Wall Street woensdag, na een onverwacht sterke stijging van de inflatie in de Verenigde Staten, vonden donderdag navolging op de Europese aandelenmarkten.

"Niet alleen is inflatie slecht voor het reëel rendement in de portefeuille, het vergroot ook de onzekerheid over wat de volgende stappen van de Federal Reserve zullen zijn de komende maanden", zei marktanalist Matt Forester van Lockwood Advisors van BNY Mellon Pershing.

"De grootste zorg is dat als gevolg van de stijgende inflatie, centrale banken hun beleid zullen gaan verkrappen", waarschuwde econoom Anna Stupnytska van Fidelity International. Ze denk echter dat de Amerikaanse inflatie volgend jaar zal afnemen en dat de Fed de rente pas laat in 2023 zal verhogen.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde donderdag op 1,7020. 

De euro/dollar handelde op 1,2070. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2071 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,2069 op de borden.

Olie werd donderdag 2,4 procent goedkoper.

Bedrijfsnieuws
 
De grote oliebdrijven staan donderdag onder druk. Royal Dutch Shell, dat vandaag ex-dividend gaat, noteerde rond het middaguur 3,6 procent lager, BP verloor 3,5 procent, terwijl Total 2,7 procent daalde.

De mijnbouwsector gaat gebukt onder zwakke ijzerertsprijzen. Rio tinto verloor 4,6 procent, Anglo American daalde 5,3 procent en BHP noteerde 4,5 procent lager.

Telefonica steeg 1,2 procent. Het Spaanse telecomconcern boekte meer winst, hoewel de omzet daalde. Telefonica zei dat het verwacht te voldoen aan de prognoses voor 2021.

Burberry daalde 8,3 procent. De luxeretailer zag de operationele winst in het afgleopen boekjaar meer dan verdubbelde, met name dankzij goede verkopen in China en de VS. Voor het lopende boekjaar voorziet Burberry weer omzetgroei. Daarbij rekent het modehuis ook op tijdelijke druk op de marge.

Futures Wall Street
 
De Amerikaanse beurzen gaan donderdag een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren tot 0,3 procent in het rood.

De toonaangevende S&P 500 index sloot woensdag 2,1 procent lager op 4.063,04 punten. De Dow Jones index eindigde 2,0 procent in het rood op 33.587,66 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 2,7 procent tot 13.031,68 punten.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
CAC 40 kopen verkopen

50% zegt kopen

6 stemmen

DAX kopen verkopen

60% zegt verkopen

5 stemmen

PSI kopen verkopen

60% zegt verkopen

5 stemmen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht