Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Wat doet u met uw Shelletjes? Ik houd ze

Wat doet u met uw Shelletjes? Ik houd ze

Deze reactie van RTL-Z-commentator Hans de Geus vind ik typerend voor de Nederlandse mentaliteit: ik tank en vervuil, maar Royal Dutch Shell heeft het gedaan.

Olies staat vandaag lager, maar in hoeverre dit allemaal een rol speelt, is moeilijk te duiden. Total en BP dalen vandaag ook. Deze gaf ik u al voorbeurs, het is ook ineens van alle kanten tegelijk:

Het is nog geen gelopen race. Shell gaat al in beroep tegen de uitspraak en uiteindelijk heeft het natuurlijk ook nog die ene joker achter de hand: vertrek uit Nederland. Ik kan me voorstellen dat het bedrijf dat eeuwige geprocedeer door actiegroepen - al vanaf Zuid-Afrika jaren zeventig - een keer zat is.  

Ik ben long, dus ik heb een bias, maar door juist Big Oil - wat over zoveel jaar wellicht Big Green is - of de braafste jongetjes van de klas aan te pakken, kan moeder aarde per saldo wel eens het grootste slachtoffer zijn. Er is een precendent.

Het grootste risico voor ons beleggers en aandeelhouders is dat de markt kopschuw gaat worden voor - Shell voorop - oliebedrijven en er een permanente korting in de koersen komt. Zulke plaatjes geef ik u ook vaak, Shell is de laatste jaren al een notoire underperfomer. 

De Telegraaf gaat zelfs nog veel verder. Eerder al klimaat en stikstof, de krant vraagt zich af of dit land door actiegroepen en rechters worden geregeerd. 

Wat doet u? Ik houd mijn aandelen, hoewel ik daar ook wel iets meer van had verwacht dan die lousy krap €16 die er nu op het bord staat en die dividendknauw van vorig jaar. Ik heb ze echt voor lang en de energietransitie is juist meer een kans voor het slimme Shell - nooit eerder was er zoveel fantasie - dan een risico.

Ik heb ook maar een kleine positie, voor mij is het geen halszaak. En ach, tegen die tijd dat we zijn uitgeprocedeerd is er wel weer een andere waan van de dag en is iedereen het weer vergeten. Nog even service van de zaak, kijk vanavond wellicht hiernaar voor alle juridische duiding van her fonds.

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht