Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Evergrande dus... exact dertien jaar na Lehman Brothers

Evergrande dus... exact dertien jaar na Lehman Brothers

Een bom van omgerekend $300 miljard die op de (Chinese) markt ploft: het Chinese vastgoedfonds Evergrande (-11,5%) waarschuwt dat het failliet kan gaan. Het is de grote vraag waar dit risico dan allemaal gaat neerslaan en wie er eventueel worden meegesleurd.

Alle ogen zijn nu gericht op Beijing? Dat heeft meen ik eerder aangegeven niks te willen doen. Aan de andere kant lijkt de Chinese economie te stagneren en hoe de beurs erbij ligt hoef ik u niet vertellen. Zeg het dus maar. In ieder geval wordt er op de networks al van een Chinese variant op Lehman Brothers gesproken.

Dat ging trouwens exact dertien jaar geleden failliet en luidde daarmee definitief de Kredietcrisis, beurskrach, bear market en uiteindelijk het grote monetaire verruimingstijdperk in. Enfin, Evergrande splitste in de afgelopen jaren ook een en ander aan onderdelen af en dat kukelt nu zelfs nog harder naar beneden.

Ik wens China veel wijsheid toe, opdat dit gevaar wordt afgewend voor misschien wel wereldwijde markten en zelfs economie. Het land ziet er in ieder geval geen been in om van het ene op het andere moment voor westerse begrippen zeer drastische maatregelen te nemen. 

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht