Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Over het flopke van Wopke, de AFM en wereldbeleggingsweek

Over het flopke van Wopke, de AFM en wereldbeleggingsweek

Het politieke probleem is geloof ik dat onze minfin Wopke Hoekstra (CDA) lid was van een Eerste Kamer-commissie die onderzoek deed naar brievenbus bv's en nv's, toen hij deze investering deed. Of hij wettelijk iets verkeerd heeft gedaan, moeten juristen maar aantonen.  

Investering schrijf ik cursief, want het zijn nu juist zulke exotische beleggingen - vooral teakhout plantages zijn héél erg berucht geworden - die al voor veel rampen hebben gezorgd. Vooral bekend van foute reclames. Wat dat betreft is dit wel weer een mooi startschot voor...

Zo is het maar net AFM, maar er zijn natuurlijk altijd beursmannetjes die wel iets hebben. En het zijn ook altijd dezelfde.

Ik heb zelf even handige als rigoreuze vuistregels om een eerste grote schifting te maken waar u wel en niet in kan en moet beleggen:

  • Beleg en handel nooit in producten die u niet binnen twee minuten begrijpt
  • Laat hefbomen en leverage achterwege (want dan belegt u met geleend geld)
  • Investeer nooit in producten waarvoor wordt geadverteerd

Dit is te grof, maar u bespaart zich zeker mogelijke ellende. Opties zijn bijvoorbeeld mooie producten, zij het niet voor iedereen, maar knap iemand die ze binnen twee minuten begrijpt. Leverage kan af en toe juist goed zijn bij een trade en er zijn ook mooie, goedkope producten waarvoor wordt geadverteerd.

In ieder geval belooft de AFM deze week ook nog te melden waarom beleggen wel goed en leuk is en niet alleen maar eng en gevaarlijk:

Staat er nog één puntje open. Onze minfin belegt voor... goede doelen?! Die kende ik nog niet... Ahum, hij zegt het. Vind er maar iets van. Verder zou ik als ik hem was doodleuk zeggen dat alle disclaimers waren zwart gelakt. In Den haag komt u daar mee weg. Daar wel. Hier op het Damrak niet. 

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht