Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Energietransitie legt kiem voor grondstoffensupercyclus'

'Energietransitie legt kiem voor grondstoffensupercyclus'

Volgens Steen Jakobsen, hoofdeconoom en CIO bij Saxo Bank, kan de oplopende inflatie in combinatie met de energietransitie leiden tot een grondstoffensupercyclus die wel tien jaar kan duren.

Dat schrijft hij in de Quarterly Outlook voor Q4.

"Om een onmiddellijke crisis door de pandemie te voorkomen, werd op oorlogssterkte gereageerd met fiscale steunmaatregelen”, begint hij. "Door direct geld over te maken aan bedrijven in bijna iedere sector, werden de inkomens op peil gehouden. Dit zorgde voor een enorme stimulering van de vraag, terwijl de wereldwijde aanvoer werd stilgelegd."

Jaren '70 all over again?

Volgens Jakobsen zal deze situatie aanhouden, terwijl er drie grote uitdagingen op ons afkomen: groeiende ongelijkheid, verouderende infrastructuur en klimaatverandering.

"Dit zal leiden tot meer overheidsingrijpen, strengere regulering, en meer disruptie in de supply chain. Dit zouden weleens de jaren ’70 all over again kunnen worden, met dat verschil dat dit keer alles om de decarbonisation van de economie draait."

Aanbodshock

"De energietransitie is een van de grootste beleidsacties in de geschiedenis. Inflatie zal het grootste gevolg zijn, maar ook een blijvend lage rente. In dit geval zal inflatie een uiting zijn van het feit dat de economie niet in staat is het aanbod te leveren waar de wereld om vraagt. Tegelijkertijd zeggen negatieve reële rentes ons dat de toekomst er een is van lage groei als gevolg van een lage productiviteitsgroei", legt de econoom uit.

"Beleggers moeten dit begrijpen en erop acteren. Er zijn twee soorten beleggingen die in zo’n omgeving goed zullen presteren: bedrijven in de groene sector, en – ironisch genoeg – grondstoffenbedrijven."

'Aandelen lijken alle zorgen van zich te schudden'

Ondertussen staan de aandelenwaarderingen op niveaus die we lang niet hebben gezien. Ook de winstmarges in de VS staan op recordhoogte, en veel grondstoffen in de buurt van all time highs. Tegelijkertijd flirt de voedselprijsindex van de VN met het hoogste niveau in zes decennia en staat Europa aan de vooravond van een energieshock.

"Voor nu lijken aandelen alle zorgen van zich af te schudden, met de op één na langste rally zonder een correctie van meer dan 5% sinds 1999. Tegelijkertijd liggen de kapitaaluitgaven in de mijnbouw- en energiesector op een historisch laag niveau en krijgen bedrijven te maken met hogere kosten voor het verminderen van de CO2-uitstoot."

'Inflatie grootste risico'

Inflatie is het grootste risico voor de economie, de financiële markten en aandelen, stelt Jakobsen.

"Wereldwijd wordt beleid gevoerd alsof we in een vraagshock zitten, maar we zitten in een aanbodshock. Daarnaast decarboniseren en elektrificeren we in hoog tempo. Deze combinatie zet een enorme druk op grondstofprijzen. Wij denken dat de energietransitie de kiem zal leggen voor een grondstoffensupercyclus die wel tien jaar kan duren."


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 18 apr Morgen in de IEX BeleggersPodcast: JET, ASML de Halculator en nog veel meer 1
  2. 16 apr Just Eat Takeaway trekt stekker uit Nieuw-Zeeland 4
  3. 16 apr Consumentenbond daagt Albert Heijn voor rechter om fouten in kassabonnen 5

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. Katsjinggg 13 oktober 2021 15:49
    tja ik blijf er dan ook bij dat volgens mij de voornaamste reden de EU en ECB inzetten op de groene revolutie was om eindelijk de inflatie omhoog te krijgen, ten tweede om de Europese industrie te dwingen een nieuwe industriële revolutie te ondergaan...enkel hebben ze de negatieve effecten onderschat
    (en de eco-extremisten zijn ook niet kundig aangaande economie, financiën en sociologie..., )
  2. forum rang 4 boothram 14 oktober 2021 06:27
    Je moet er de echte nieuwe economen eens op naslaan/ kijk naar de nobelprijswinnaars, naar piquetti of Stiglitz.
    Er is niet genoeg geinvesteerd geweest, in grondstoffen op een duurzame manier aan te wenden.
    De echte economen zijn duidelijk
    1. Er moet geinvesteerd worden in duurzaamheid

    2. Iedereen moet toegang hebben tot deze ecologische transitie: anders wordt het geen succes: Armoede betekent ziektes, onproductiviteit, verlies aan rijkdom en in stand houden van verouderde, niet-duurzame productie...

    3. De groei stimuleren en inflatie iseen extreem goede investering: Ok, er is gevaar voor inflatie op korte termijn maar dat is goed voor de staatskas. Een krimp door teloorgegane productiecapaciteit zou een belastingverhoging vergen om op niveau te blijven. Een groeiende economie laat toe meer te innen zelfs met lagere belasting voeten.
    Wel is het noodzakelijk datin DUURZAME economie wordt geïnvesteerd en de meeste beursgenoteerde bedrijven hebben er meer en meer aandacht voor

    Als we de economie willen redden, ja dat kan dan wel leiden tot inflatie in een beginfase : niet omdat de productie duurder is, maar omdat in heet verleden te weinig werd geïnvesteerd.

    Maar ja... de olie giganten betalen liever grote dividenden dan de economie te vernieuwen. Het zijn juist die verouderde schijeconomen zoals jij die door de noodzakelijke evolutie bekritiseren die de oorzaak zijn dat de nieuwe economische inzichten niet sneller kunne gerealiseerd worden. Elke 'geleende' cent die opbrengt vanuit duurzaamheidsperspectief is er een met bestaansrecht....

    in de laatste 10 nobelprijzen zijn er 4: voor (de laatste) basisinkomen, armoedebestrijding, economisch schadelijke systeem tegenstellingen en afhankelijkheden bestrijden , duurzaamheidprojecten... Dat zijn de zaken die de economie een boost kunnen geven in de gewenste richting. En neen, een hogere schuldgraad is geen belastingsverhoging, integendeel. En neen, een renteverhoging kost de staat geen geld, vooraleer het moet betaald worden is er al een veelvoud aan verdiend....
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links