Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Forumkampioen Voda: “De enorme winst van een half miljoen is compleet weg”

Forumkampioen Voda: “De enorme winst van een half miljoen is compleet weg”

Dat het IEX-forum volop leeft, bewijst Hans van der Bilt, op het forum beter bekend als voda. Recent plaatste hij zijn 300.000ste forumbericht. Een aantal dat tot dusver geen ander bereikt heeft. Sinds hij eind 2005 lid is geworden, heeft hij gemiddeld meer dan vijftig berichten per dag geplaatst. Een prestatie van jewelste. Tijd om de man achter voda beter te leren kennen.

Het is bijna zestien jaar geleden als de 61-jarige Van der Bilt besluit een account aan te maken op IEX. Als gebruikersnaam koos Van der Bilt voor ‘voda’. “Dat is het Tsjechische woord voor water. En iedereen heeft water nodig”, verklaart de voormalig boekhouder. “Ik kon niet vermoeden dat het zo uit de hand zou lopen toen ik die alias bedacht”, vertelt hij lachend.

Verslaafd aan het forum

“Het forum is voor mij een soort uitlaatklep. Ik ben gewoon helemaal verslaafd aan het plaatsen en lezen van berichten.” Vooral van forumlid ‘ffff’ heeft Van der Bilt een hoge pet op. “Dat vind ik echt een goede belegger.” Al zijn berichten leest voda dan ook aandachtig.

Degenen die nu denken dat het fanatieke forumlid ook dag en nacht bezig is met zijn eigen beleggingen, hebben het mis. “Ik beleg natuurlijk wel, maar ik ben geen super actieve belegger”, vertelt Van der Bilt, die enkele jaren geleden zelfs tot IEX-ambassadeur benoemd is.

Beleggen begon voor hem als hobby, maar is toen nooit echt een noodzaak geweest. “Ik ben heel voorzichtig begonnen met beleggingsfondsen. De situatie was toen – zo’n 40 jaar geleden – heel anders. Er waren maar weinig brokers en aandelen waren een ver-van-m’n-bedshow.”

Maar naarmate de rente terugliep en Van der Bilt zich alsmaar meer verdiepte in beursnieuws, rolden er meer van zijn centen richting de beurs. “Op een gegeven moment ging ik alles wat los en vast zat in aandelen steken.” Helaas niet altijd met het gewenste resultaat.

Zo nam Van der Bilt een tweede hypotheek op zijn huis om die vervolgens volledig in KPN te stoppen. Het jaar was 2000. “Al snel daarna klapte de hele beurs in elkaar.” Een jaar later heeft Van der Bilt zijn stukken met een megaverlies van 88% moeten verkopen. Op het forum – waar hij ook openlijk schrijft over zijn missers – laat hij weten dat hij hiervoor nog jaren heeft moeten bloeden. “Ik heb met beleggen weinig geluk gehad”, concludeert Van der Bilt als hij terugdenkt aan zijn eerdere beleggingen. “Over al mijn beleggingen sta ik dik in het rood.”

Een andere grote misser was het beleggen met aandelenkrediet. “Dat is gewoon beleggen met geleend geld. Je kon toentertijd zo’n 70% van je portefeuillewaarde gebruiken om opnieuw aandelen te kopen.” Na hier en daar wat winst te hebben gemaakt, was het geluk op. Over de hoogte van de bedragen waarom het ging weidt Van der Bilt niet verder uit dan dat het om ‘flinke vijfcijferige getallen’ ging.

Allemaal leuk en aardig als de koersen stijgen, maar de koersen begonnen wereldwijd te dalen. “Al snel begon de bank aan mijn mouw te trekken om de tekorten op mijn effectenrekening aan te vullen.” Van der Bilt moest hierdoor gedwongen aandelen verkopen tegen grote verliezen. “Levensgevaarlijk spul, die vrij besteedbare ruimte”, waarschuwt hij.

Maar, zo benadrukt hij in het gesprek, zijn beurservaringen bestaan niet alleen maar uit verlieslatende aankopen. “Ik heb ook echt hele goede aandelen gehad.” Zo heeft hij flink verdiend aan het voormalig AEX-fonds BührmannUbbens. “Daar zat ik met een redelijke positie in en op een gegeven moment kwam het nieuws dat het fonds overgenomen werd. Toen steeg de koers enorm en heb ik een behoorlijk bedrag opgestreken.” Beursexits die de koers stuwen, op die manier heeft hij vaker flinke bedragen geïnd. “Daar profiteer je dan van mee.”

Na al zijn ervaringen op de beurs en de grote sommen leergeld die Van der Bilt in de loop der jaren heeft afgetikt, zou je denken dat hij nu veel defensiever belegt. Maar niets is minder waar. “Ik heb vier aandelen in mijn portefeuille zitten: ASMI, ASML, Novacyt en Pharming.” Een risicovolle portefeuille waar de gemiddelde belegger badend in zweet van wakker zou liggen. “Ik heb met tonnen gewerkt en een paar duizend verlies of winst doet je dan niet veel meer. Het voelt alsof ik een beetje verdoofd ben.”

Voda zit overigens ook nog in fysiek goud en zilver ‘voor als de aandelen helemaal in elkaar storten’. ETF-aanbieders hoeven daarentegen niet bij hem aan te kloppen en ook met opties en turbo’s doet hij niets.

Dat zijn huidige aandelenportefeuille risky business is weet hij zelf ook. Neem Novacyt, dat onder andere coronatests maakt. Het bedrijf heeft hem tot dusver zowel een lach als een traan bezorgd. “Ik ben daar tijdig aan boord geklommen. In de beginfase heb ik daar dan ook enórme winsten gemaakt. Echt in de honderden of duizenden procenten.”

Toen sloeg de gretigheid toe. Nadat de koers van minder dan €1 tot zo’n €14 was geklommen, klapte het helemaal in. “Ik dacht dat het wel weer bij zou trekken, maar dat was niet het geval.” Het grootste gedeelte van die aandelen is met een flink papieren verlies nog altijd te vinden in zijn portefeuille. “De enorme winst die ik had – en die liep naar meer dan een half miljoen – is weg. Compleet weg.”

Leermomenten

“Het leermoment is er in je hoofd wel, maar als ik eenmaal weer met die aandelen bezig ben en de winst loopt op, tsja... Kopen is makkelijk, maar verkopen is bij mij heel moeilijk.” Een les die forumkampioen voda wel heeft geleerd in zijn beleggingscarrière, is dat beleggen met geleend geld geen goed plan is. Met nog altijd een flinke toestroom aan nieuwe, jonge forumleden en beleggers, is dat ook de les die hij hen mee zou geven. “Ga nóóit meer met één cent geleend geld beleggen, alleen met geld waar je zelf voor gespaard hebt.”

De nieuwe forumleden kunnen gelukkig nog lang genieten van Van der Bilt. “Nu ik niet meer werk, heb ik zeeën van tijd. In die tijd vervul ik mijn twee grote passies: motorrijden en IEX.” Hoeveel posts we nog zullen krijgen van voda is even de vraag. “Het hangt van mijn gezondheid en van mijn partner af. Zij is het inmiddels helemaal beu dat ik de hele dag achter m’n scherm zit, maar ik vind het gewoon leuk.”

Coen Grutters is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht