Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Wilt u bij PostNL op de blaren gaan zitten en niet om u heen slaan? Dank u

Wilt u bij PostNL op de blaren gaan zitten en niet om u heen slaan? Dank u

Toevallig had ik deze voorbeurs:

Toen had ik deze nog niet gezien...

Citaat:

De koers van het aandeel PostNL is al sinds de zomer bezig aan neerwaartse lijn van bijna €5 per aandeel in juli naar €3,65 dinsdag. Daarmee is het aandeel 20% in waarde gedaald, terwijl het postbedrijf koerst op een mooie eindejaarspiek doordat het webwinkelen een blijvertje lijkt.

„De koers van het aandeel is ingestort, zodanig dat we rekening houden met koersmanipulatie. Wat er gebeurt staat niet meer in relatie tot de prestaties”, zegt aandeelhouder Dick Schipper.

De bezorgde aandeelhouders vermoeden een samenspel tussen grootaandeelhouder Daniel Kretinsky en een aantal ’short-sellers’ die geld verdienen aan een koersdaling van het aandeel. De Tsjechische miljardair bouwde dit jaar een belang op van meer dan 20% in PostNL.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) zegt dat het een signaal inzake PostNL heeft afgegeven aan de AFM. De beurswaakhond bevestigt dat het meerdere meldingen heeft ontvangen van consumenten inzake PostNL. „De AFM neemt elke melding serieus, dus ook deze hebben onze volle aandacht en worden verder geïnventariseerd”, aldus een woordvoerder.

Is het weer zo ver? Gaan we weer wijzen als het tegenzit? Alsof het de grote boze bear market 2000-2003 is. Neem me niet kwalijk, maar... hier staat onzin. Of zoals een collega van mij in de chat het samenvat: hier lezen we vooral "vermoedens en particulierenfrustratie. Geen enkele smoking gun in ieder geval".

Waar begin ik? Om te beginnen staat nergens in het beursreglement hoe een koers dient te bewegen. Wat er gebeurt staat niet meer in relatie tot de prestaties, leest u. Tja, wen er maar aan dat een koers niet doet wat u wilt. Vraag anders Just Eat Takeaway-, Pharming- en TomTom-aandeelhouders maar.

Dat een koers tegen u inloopt, betekent niet dat de koers wordt gemanipuleerd. Barclays prefereert Bpost boven PostNL lijkt me eerder de trigger voor koersdaling, helaas ook weer vandaag. De bank twijfelt aan de winst.


Behalve Barclays zijn er meer die twijfels over winst en dividend hebben op wat langere termijn, en die niet raar opkijken dat PostNL daalt. Vooral het bekende/beruchte Marshall Wace is een tikje bearish op PostNL?


Verder wat Ome Zwarte Zwaan hieronder zegt. Echt, u moet gewoon op de blaren zitten bij PostNL en niet om u heen gaan slaan. Daar heeft nog nooit iemand rendement mee gemaakt. 

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht