Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Elon Musk weet nog wat Charlie Munger van Tesla vond

Elon Musk weet nog wat Charlie Munger van Tesla vond

Met Amazon was hij ook al veel te laat, dat heeft hij zelf toegeven. En Tesla zag vice-voorzitter Charlie Munger (98) van Berkshire Hathaway ook al niet zitten, volgens de welbekende CEO van die firma. Ja, we kennen het allemaal. Handelen, beleggen en blunderen gaan áltijd perfect samen. 

Munger gaf gisteren een interview aan Yahoo Finance en wellicht hebt u al soundbytes opgepikt. De eminence grise doet weer gepeperde uitspraken. Hij heeft de staart van The Great Depression nog bewust meegemaakt. Altijd goed om naar iemand met zoveel beurs- en levenservaring te luisteren, toch? 

Kijkt u bij Yahoo Finance in de timeline, want het bedrijf heeft het gesprek helemaal opgeknipt in gedeeltes. Apple, ongelijkheid, Oekraïne, shorts, monetaire verruiming, technolgie, vaccins, het investeringsbeleid van Berkshire Hathaway zelf: alle denkbare onderwerpen komen aan bod. 

Dit is misschien het meest opvallende en beste gedeelte uit het interview. Munger vertelt hoe menig land en meer dan een beschaving, zoals het Romeinse Rijk en de Duitse Weimarrepubliek, aan onder meer inflatie kapot ging. Oh ja, zijn eigen uitgangspunt bij beleggen is dat de waarde van valuta in honderd jaar naar nul gaat.

U wist dat 'ie kwam en komt 'ie:

Why should a civilized government want an ideal, untraceable, technology to come into the payment system run by a bunch of people who want to get rich quick by doing very little for civilization?

Eens te meer. Crypto is een ziekte, volgens Munger. Hij zegt dat letterlijk, maar legt ook uit waarom hij dat vindt.

Exact een jaar geleden zei hij dit ook en hij kon toen op een tsunami aan smalend commentaar uit de crypto- en meme-stockwereld rekenen. Nu zegt hij het dus weer en is het vrij stil in die hoek. Hoe zou dat nou komen? Hint, dit is geïndexeerd per 1-1-2021:


En dit is geïndexeerd per 27-1-2021. Grappig dat bitcoin en Berkshire Hathaway per saldo even goed presteerden. Het verschil is het risicoprofiel, dat zich of slingert om de evenaar als een gordel van smaragd, zoals Multatuli zou zeggen, of laf maar lucratief oploopt van linksonder naar rechtsboven.   


Wacht, Munger zegt er zelf ook nog iets over:

Toeval, maar toch, want een paar uur later...

Deze ook nog even over Berkshire Hathaway zelf:

En waarom Berkshire Hathaway geen overnames doet. Simpel, Buffett en Munger vinden alles gewoon te duur. En dus wachten de heren. Geduld is een zeer lonende eigenschap op de beurs. Daar hebt u alleen jaren op de teller voor nodig om dat te weten? 

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht