Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De bodem aanstampen (I)

De bodem aanstampen (I)

Na de top rond  829,66 punten op 19 november, heeft de AEX een intraday low gemaakt rond de bodem van 21 juni 2021 op 713,94 punten. Per saldo een verlies van zo'n 14%.

Koopniveau's zijn niet direct  aan de orde, zeker nu de situatie in Oekraïne escaleert. Maar het lijkt er wel op dat de AEX in een overdrijvingsfase terecht komt. Met andere woorden, gaan we de bodem aanstampen?

Nu in Oekraïne de vlam in de pan slaat, is het van belang het koersverloop op de beurzen goed in de gaten te houden. Vooral om te kijken of er signalen van een opwaartse trenddraai zijn. We houden het uiteraard in de gaten.

Technisch zijn er een aantal signalen die aangeven dat de markt kan stabiliseren:

  • Zowel op korte als op lange termijn raakt de Nederlandse beurs uitverkocht, 'oversold' zoals dit in het jargon heet
  • De indicatoren divergeren positief ten opzichte van de AEX-index
  • Er is een tussenliggend steunniveau rond 713,94 punten bereikt (hoewel niet cruciaal). Het laagste punt van de dag lag dinsdag rond 714,76 punten.
  • De kwaliteitsindicatoren moneyflow en advance/decline--ratio stabiliseren
  • De steunpunten liggen tussen  677 en 713, in deze zone mag ook de bodem verwacht worden

Vandaag bekijk ik de AEX zowel op korte als op lange termijn. Bovendien beoordeel ik deze keer de nakende oversold-conditie van de Nederlandse beurs.

Bodemvorming

Op de Nederlandse beurs is bodemvorming niet uit te sluiten. Ik verwacht dat de volgende bodem komt te liggen tussen  677 en 713.

Om te beoordelen of alle verkoopdruk al is verwerkt, gaan we te rade bij de Relative Strength Index, meestal afgekort als RSI. De RSI wordt verondersteld te kunnen meten of de beurs overreageert op bepaalde ontwikkelingen, met andere woorden: zijn we op een gegeven moment te ver gedaald?

Daarnaast geven divergenties van de RSI aanwijzingen voor een eventueel herstel (zie uitleg RSI onderaan).

AEX heeft eerste steun 713,94 getest

De Nederlandse beurs heeft op korte termijn een tussenliggende steun op 713,94 punten (bodem van 21 juni 2021) bereikt. Verder raakt de AEX op korte termijn uitverkocht, nu de RSI de 30-punten zone kruist. Ook na eerdere oversold-condities in oktober en december is de AEX stevig opgeveerd.

En, niet onbelangrijk, lijkt het begin van positieve divergentie op de RSI zichtbaar. De meest recente lows van de AEX worden niet bevestigd door nieuwe lows op de RSI-indicator. De RSI wordt op de onderste helft van de grafiek weergegeven door middel van de zwarte doorlopende lijn.

AEX raakt ook op lange termijn uitverkocht

De Nederlandse beurs raakt ook op lange termijn oversold, of dat gebeurt binnenkort. Een dergelijke langetermijn-'uitverkocht'-conditie komt niet vaak voor. Na een daling van ruim 120 punten zou de verkoopdruk op de Nederlandse kunnen opdrogen. Eerdere oversold-condities, begin 2019 en maart 2020, zijn toen gevolgd door stevige oplevingen.

Positieve divergentie op de RSI is op de lange termijn nog niet zichtbaar. De meest recente lows van de AEX worden nog niet bevestigd door hogere lows op de RSI-indicator.

Uitleg RSI

De RSI van de AEX geeft zowel op korte als op lange termijn een oversold-conditie (licht uitverkocht) aan. De RSI (Relative Strength Index) is een technische indicator die de kracht van de laatste koersstijgingen vergelijkt met die van de laatste koersdalingen. Bij een RSI-waarde onder 30 kan van een oververkochte (<30: oversold) conditie sprake zijn.

Let op, hieraan kunnen geen directe koopsignalen ontleend worden, want een index in een sterk dalende trend kan soms wekenlang oversold blijven.
Het gaat bij de RSI vooral om divergenties (afwijkingen) tussen het koersverloop en de indicator zelf. Deze situatie treedt op indien de koers nog lagere bodems vormt, terwijl de RSI al hogere bodems begint te vormen. Dit zijn vaak signalen van bodemvorming of - iets later in de tijd - van een mogelijke trend-omkeer. Daarvan is nu overigens nog geen sprake.

Conclusie

Op korte termijn zakt de index nu in de richting van tussenliggende steun 713,94 punten (bodem van 21 juni 2021). Indien deze steun stand weet te houden zou  dit op bodemvorming wijzen.

In combinatie met een lichte oversold-waarde op de RSI is de verwachting gerechtvaardigd dat de markt zal stabiliseren of wordt een tussentijds herstel mogelijk.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 61
  2. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
  3. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79

Reacties

451 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 23 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 adritromp 24 februari 2022 07:59
    quote:

    easy56 schreef op 24 februari 2022 07:49:

    Europa jarenlang in slaap gesust en nu compleet afhankelijk van russisch gas.

    America heeft er jarenlang voor gewaarschuwd.

    Gaat veel veranderen in de toekomst.

    Maar eerst uiteraard hopen dat de Ukrainse bevolking er ongeschonden uitkomt.
    Idd hopen dat de Oekrainers er goed uit komt. Zonder te veel slachtoffers.

    Europa is graag afhankelijk. Eerst gas uit rusland daarna bijna alle productie uit china. En als je denkt dat we iets geleerd hebben, vergeet jet maar. Want we gaan ons weer afhankelijk maken door de boeren naar buiten de EU te jagen
  2. Peak 24 februari 2022 08:03
    Goud en zilver doen t goed hoor, hebben nog wat ruimte. De Russische index ook heel fijn voorbeurs.
    Kijk eens naar alle grondstoffenprijzen, fantastisch ! Olie, gas, koper, nickel, aluminium, platina, tarwe...
    Waar komt die rommel vandaan? Ohja... Rusland !
    Sancties opleggen aan de gas -en graanschuur van de wereld? Succes !
451 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 23 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links