Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Top huizenmarkt in zicht, of gaat het feest/de treurnis nog even door?

Top huizenmarkt in zicht, of gaat het feest/de treurnis nog even door?

Helaas, de Nederlands hypotheekrente - de bron is DNB - is maar tot februari bijgewerkt. Met onze sindsdien ongeveer 50 basispunten gestegen 10 jaars-rente betaalt u nu zeker meer dan 1,76% voor tien jaar vast.

Het blauwe lijntje is de Amerikaanse hypotheekrente van gigant Fannie Mae en wordt dagelijks bijgehouden. Voor 30 jaar vast (30 jaar Nederland en 10 jaar VS zit niet in Datastream) betaalde u daar gisteren nog 4,8% voor. Met de bulderende rentes gisteren is dat vandaag allicht meer.


De vastgoed- en huizenmarkt is laat-cyclisch, ofwel als alles en iedereen op de markten is gedaald of gestegen in de cyclus, kachelen de stenen er nog een keer achteraan. ABN Amro heeft dit rapport en zeg maar of we nu de top van de markt zien. De conclusies van de bank zijn duidelijk, klikt u voor het rapport zelf.

De plaatjes dan maar. Dit spreekt voor zich.

 

Die bouwvergunning is een steun (als eigenaar) of nadeel (als koper) en bij sentiment is dat precies andersom.   



Dit spreekt ook voor zich. Nog één ding, mocht het fout gaan na de enorme bullmarket op de huizenmarkt sinds 2013, weet dan dat een gemiddelde huizenprijsdaling zo'n drie jaar duurt. Stijgingen of zijwaartse markten kunnen vele jaren langer mee.  

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht