Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

Fugro NL00150003E1

Laatste koers (eur)

22,920
  • Verschill

    -0,100 -0,43%
  • Volume

    84.579 Gem. (3M) 374,4K
  • Bied

    22,900  
  • Laat

    22,940  
+ Toevoegen aan watchlist

Q2-2022 draadje voor iedereen! Succes

2.735 Posts
Pagina: «« 1 ... 15 16 17 18 19 ... 137 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. itwm 12 april 2022 14:54
    Ik las dat de opdracht 231 miljoen pond per jaar bedraagt en minimaal vier termijnen heeft.

    Dit is een flinke opdracht.
  2. forum rang 5 nr36 12 april 2022 15:18
    quote:

    itwm schreef op 12 april 2022 14:54:

    Ik las dat de opdracht 231 miljoen pond per jaar bedraagt en minimaal vier termijnen heeft.

    Dit is een flinke opdracht.
    Dutch geoservices firm Fugro has sealed a contract to carry out sustainable site investigations for a major offshore wind project.

    BP (LON: BP) and EnBW are forging ahead with the development of their new offshore wind farms, Morgan and Mona, in the Irish Sea.

    Once complete, the developments, BP’s first UK offshore wind farms, will have a combined generating capacity of 3 gigawatts.

    That means they will be able to supply green power to around 3.4 million households.

    Fieldwork will run from May to September, with the site located about 18 miles off the coast of north Wales and north-west England.

    The area is known for its severe currents and challenging offshore environment.

    Fugro will deploy its Fugro Synergy and Normand Mermaid vessels to complete the geotechnical investigations.

    The operations will also use of Fugro’s Seacalf Mk V Deepdrive system for seabed cone penetration tests (CPTs), as well as the Seadevil for vessel-based and seafloor downhole testing.

    By using innovative equipment, Fugro expects operational emissions to be cut by up to 40% when compared to using traditional methods.

    Following the fieldwork, an extensive laboratory testing programme will be delivered by the company’s in-house laboratory engineers, allowing all samples to be analysed for foundation designs.

    Dennis Koenen, Fugro’s global director geo-data acquisition marine site characterisation, said: “With access to in-house foundation experts and state-of-the-art assets, we’re able to deliver high-quality insights as early as possible in the design process. With this Geo-data, bp and EnBW will be able to effectively guide the planning, design and installation of the Morgan and Mona wind farms – critical assets to achieving sustainability targets and delivering green electricity to the region.”

    BP announced its entry into the UK offshore wind market last year by securing leases for a combined three-gigawatts of projects in the Irish Sea.

    CEO Bernard Looney said the development would deliver on BP’s requirement for an 8-10% return on its investment “at a minimum”.

    Alongside German renewables firm EnBW, the oil giant will operate and develop the leases.

    They expect to make four annual payments of £231million before a final investment decision is made.
  3. forum rang 4 bartvde 12 april 2022 15:47
    quote:

    itwm schreef op 12 april 2022 14:54:

    Ik las dat de opdracht 231 miljoen pond per jaar bedraagt en minimaal vier termijnen heeft.

    Dit is een flinke opdracht.
    even voor de duidelijkheid, dit is niet het Fugro deel, maar totaal toch?
  4. forum rang 7 Greyhounds 12 april 2022 16:18
    quote:

    Palmerston schreef op 12 april 2022 16:13:

    We komen nog in de plus. Mijn voor 11,19 bijgekochte pluk van vanmorgen rendeert al :-)
    Die van mijn ook al, hou ze nog wel vast tot 11,50 of zoiets.
  5. forum rang 5 Lekker Truitje 12 april 2022 16:27
    ik zie het als heel gunstig dat Ebusco, dat in 2021 slecht draaide, maar een echt stevige omzet in 2022 verwacht met hun electrische bussen, niet afgerekend wordt op die slechte 2021 maar 10% stijgt vanwege de verwachte 2022, de "outlooks". Het zou me niet verbazen als het eerste kwartaal van Fugro ook nog niet helemaal geweldig zal zijn, maar de komende kwartalen megagoed. En dan kun je bij de cijfers straks het zelfde koerseffect verwachten denk ik.
  6. Palmerston 12 april 2022 16:52
    quote:

    Greyhounds schreef op 12 april 2022 16:18:

    [...]Die van mijn ook al, hou ze nog wel vast tot 11,50 of zoiets.
    Dat zal deze week nog wel lukken die 11,50.
  7. itwm 12 april 2022 17:24
    quote:

    bartvde schreef op 12 april 2022 15:47:

    [...]
    even voor de duidelijkheid, dit is niet het Fugro deel, maar totaal toch?
    Ik denk inderdaad het totaal, maar normaal gesproken zit het overgrootte deel in de onderzoekskosten dus het deel wat aan Fugro gaat toebehoren.
  8. forum rang 5 nr36 12 april 2022 18:01
    Een zee vol windmolens. Maar is de vraag naar die energie er straks op tijd?

    Windenergie op zee moet de belangrijkste bron van elektriciteit worden. Het kabinet wijst nieuwe locaties voor de bouw van windparken in de Noordzee aan om die ambitie te halen. Netbeheerder Tennet vreest echter dat het aanbod van windenergie en de vraag van grote industriële bedrijven, die enorme investeringen moeten doen om hun bedrijfsprocessen te elektrificeren, niet gelijk oplopen.

    Wind op zee wordt cruciaal voor de energievoorziening van de toekomst. Het zal een uitdaging worden om de opgeschroefde ambities van het kabinet te halen. Tekort aan materialen en een overvol hoogspanningsnet zijn struikelblokken. Tennet wil dat de overheid de vraag bij Nederlandse industrie in kustgebieden gaat stimuleren.
    Met klamme handen staart Joris Engelen naar het scherm van zijn computer. 'Gaat dit goed aflopen?' spookt door het hoofd van de projectleider bij Tennet. Het is maandagochtend 31 januari. Door de hevige storm Corrie is vrachtschip Julietta D op drift geraakt. Het gevaarte koerst recht af op een boot op metershoge poten, waarop op dat moment 127 van zijn mensen zich bevinden. Ze moeten zich in allerijl klaarmaken om de reddingsboten te betreden.

    Engelen voelt zich machteloos. De golven zijn op dat moment zes meter hoog. Dan moet er wel iets mis gaan in zulke klein reddingsbootjes. Via camerabeelden volgt hij het team en de bewegingen van de Julietta D. Vlak voordat zijn mensen in de reddingsboten gaan wordt duidelijk dat het vrachtschip hun werkplatform net gaat missen. Enkele kilometers verderop ramt de boot een onbemand platform van Tennet.

    De bouw van de enorme transformatorplatforms op zee is een aaneenschakeling van spannende momenten. Er worden stroomkabels van 100 kilogram per meter in de bodem van de Noordzee gegraven. Het 24 meter hoge en 3928 ton zware transformatorstation moet vanaf de werkplaats in Dubai op het transportschip worden gehesen. En vervolgens moet dat station weer op het 44 meter hoge onderstel in zee worden getakeld. Allemaal precisiewerk waarbij niks mis mag gaan. 'Maar zo spannend als die stormachtige maandagochtend is het niet meer geworden', zegt Engelen.

    Hij vertelt de anekdote tijdens een boottocht die Tennet organiseert langs de twee zo goed als afgebouwde platforms voor de kust van Scheveningen. Die moet je zien als twee gigantische stopcontacten: ze sluiten een windpark van Vattenfall aan op het hoogspanningsnet op land. Goed voor 1,4 gigawatt (GW) aan stroom, in theorie genoeg om 2 miljoen huishoudens van elektriciteit te voorzien.

    Energievoorziening van de toekomst

    Dit soort installaties gaan een cruciale rol spelen in de energievoorziening van de toekomst. Nu komt nog maar 2,5 GW van wind op zee. In 2030 moet het de belangrijkste bron van elektriciteit zijn, is de wens van Klimaatminister Rob Jetten. De ambities zijn daarom in korte tijd opgeschroefd van 11 GW naar ruim 20 GW windenergie in 2030.

    Mooie plannen, maar de weg naar 20 GW in 2030 is geplaveid met obstakels, schetsen de deskundigen van Tennet en andere marktkenners. Alleen al het tekort aan grondstoffen is een probleem. Voor de gigantische windturbines zijn grote hoeveelheden staal, aluminium en koper nodig. Daar is mede door de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland een tekort aan, waardoor prijzen door het dak gaan.

    Ook voorzien kenners schaarste aan bedrijven die windturbines kunnen bouwen en parken aanleggen. Nederland is slechts één van de vele landen die inzetten op wind op zee. Het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Denemarken: allemaal willen ze op grote schaal windturbines plaatsen op de Noordzee. Snel opschalen is echter lastig voor veel bedrijven die deze projecten uitvoeren. Er is nu al een tekort aan schepen.

    Dan de procedures en de vergunningen die nodig zijn. Het bouwen van een park kost gemiddeld twee jaar, maar het neemt zo zes à zeven jaar in beslag voordat alle vergunningen rond zijn. 'Het zijn enorm complexe procedures', zegt Marco Kuijpers, hoofd van de grote offshoreprojecten bij Tennet. 'Dat moet sneller en efficiënter.' Ook dat is lastig, alleen al omdat bij de overheidsinstanties die de vergunningen beoordelen ook een tekort aan mankracht is.

    Grootste struikelblok

    Maar het grootste struikelblok ligt misschien wel bij Tennet zelf, zegt René Peters van onderzoeksinstituut TNO. De netbeheerder krijgt het nu al volle hoogspanningsnet nooit op tijd gereed om 20 GW aan energie die van windturbines komt het land in te leiden. Daarvoor zouden in te korte tijd te veel nieuwe kabels op land moeten worden aangelegd.

    Tennet ziet daarom het liefst dat de grote industrie aan de kust die windenergie gaat afnemen. Dat is wel zo efficiënt, omdat de stroom dan niet het hele land door hoeft. De meeste grote samenklonteringen van energieslurpende bedrijven liggen ook vlak bij zee. Neem Tata Steel in IJmuiden en de bedrijven in de Rotterdamse haven.

    Alleen vreest de netbeheerder dat de vraag naar windenergie van deze bedrijven en het aanbod niet gelijk oplopen. 'We zitten nu in een kip-en-ei-situatie' zegt Joost Greunsven, expert elektriciteitsmarkten bij Tennet. Grote industriële bedrijven moeten enorme investeringen doen om hun bedrijfsprocessen te elektrificeren. Dat doen ze volgens Grunsven pas als ze zeker weten dat er genoeg aanbod is aan groene stroom.

    Investeerders en energiebedrijven steken op hun beurt pas miljarden in de aanleg van windparken op zee als ze zeker weten dat er genoeg vraag is. Als die vraag er niet op tijd is moeten ze straks hun windmolens uitzetten, schetst Greunsven op de voorsteven van het schip van Tennet dat net langs een van de platforms koerst. Het felgele onderstel van het platform steekt scherp af tegen de helderblauwe lucht.

    Windvraag stimuleren

    Als het aan Tennet ligt moet de overheid daarom meer doen om de vraag bij de industrie te stimuleren. Er worden nu wel afspraken gemaakt met de grootste energieverbruikers over elektrificatie maar die plannen staan nog in de kinderschoenen, is het commentaar. Ook Vattenfall vindt dat de overheid er wel wat 'steviger in mag staan' zegt de woordvoerder. 'De afspraken zijn nog wat te vrijblijvend. Wij willen dat helder is waar en wanneer grote bedrijven straks groene stroom nodig hebben.'

    Marc Schmitz, bankier bij de Rabobank en expert op gebied van groene energie, heeft er wel vertrouwen in dat de afnamecontracten van grote industriebedrijven er op tijd komen. Zo heeft het grote Duitse chemieconcern Basf al een belang genomen in het windpark in aanbouw.

    De verwachting is bovendien dat waterstof een steeds belangrijkere rol gaat spelen in de industrie. Voor de productie van waterstof is enorm veel elektriciteit nodig. Alleen staalgigant Tata heeft bijvoorbeeld al 6 tot 7 GW nodig om op duurzaam geproduceerde waterstof te kunnen draaien.

    Ook zijn de investeringen in windparken steeds makkelijker rond te rekenen, schetst Schmitz. In 2009 moesten energieleveranciers €160 euro per megawattuur (MWh) opgewekte stroom rekenen om zo'n windpark rendabel te krijgen. Nu is dat rond de €40 a €50 euro. Omdat de turbines steeds groter worden vangen ze bovendien meer wind en is de zekerheid dat er stroom geleverd kan worden ook toegenomen.

    Door de enorme schaarste aan grondstoffen ziet Schmitz de investeringskosten de afgelopen maanden wel stijgen met wel 30% tot 40%. 'Een offerte voor een turbine is nu slechts 2 weken geldig, vanwege onduidelijkheid over staalprijzen en prijzen van andere componenten van de turbine.'
  9. forum rang 5 nr36 12 april 2022 18:01
    Ook hoogleraar energie-economie Machiel Mulder van de Rijksuniversiteit Groningen wuift het risico weg dat er in 2030 niet voldoende vraag naar windenergie zou zijn. Integendeel. 'We gaan de kolencentrales sluiten. Alleen dat scheelt al 5 GW aan vermogen energie. En dan moeten we ook nog van het gas af en gaan we het verkeer en de warmtevoorziening deels elektrificeren.

    'De bouwers van windparken zien uiteraard graag dat de vraag zo groot mogelijk is', stelt Mulder. 'Dan is er meer krapte in de stroommarkt, waardoor de stroomprijs hoger is, en ze hun investering sneller terugverdienen.

    Volgens Mulder is het niet nodig dat de overheid de vraag van de industrie naar windenergie gaat subsidiëren. 'Natuurlijk vindt iedereen het belangrijk dat vraag en het aanbod van energie gelijk oplopen. Maar dat kan je aan de markt overlaten.’
  10. forum rang 5 RobS 12 april 2022 18:20
    quote:

    itwm schreef op 12 april 2022 12:32:

    [...]

    Jammer dat het volgens kostprijs is volgens sommige hier
    Die sommige zijn niet goed bij hun hoofd.
    Ook voorzien kenners schaarste aan bedrijven die windturbines kunnen bouwen en parken aanleggen. Nederland is slechts één van de vele landen die inzetten op wind op zee. Het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Denemarken: allemaal willen ze op grote schaal windturbines plaatsen op de Noordzee. Snel opschalen is echter lastig voor veel bedrijven die deze projecten uitvoeren. Er is nu al een tekort aan schepen.

    En ja een tekort aan schepen doet de prijs stijgen voor de gene die wel in het bezit is van schepen.
    Current Vessels:
    Kobi Ruegg Flyer
    Fugro Brasilis
    Fugro Discovery
    Fugro Enterprise
    Fugro Equator Flyer
    Fugro Equinox
    Fugro Frontier
    Fugro Galaxy
    Fugro Gauss
    Fugro Helmert
    Fugro Mercator
    Fugro Meridian
    Fugro Pioneer
    Fugro Proteus
    Fugro Searcher
    Fugro Supporter
    Fugro Mapper
    Fugro Venturer
  11. forum rang 7 Greyhounds 12 april 2022 19:43
    quote:

    RobS schreef op 12 april 2022 18:20:

    [...]
    Die sommige zijn niet goed bij hun hoofd.
    Ook voorzien kenners schaarste aan bedrijven die windturbines kunnen bouwen en parken aanleggen. Nederland is slechts één van de vele landen die inzetten op wind op zee. Het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Denemarken: allemaal willen ze op grote schaal windturbines plaatsen op de Noordzee. Snel opschalen is echter lastig voor veel bedrijven die deze projecten uitvoeren. Er is nu al een tekort aan schepen.

    En ja een tekort aan schepen doet de prijs stijgen voor de gene die wel in het bezit is van schepen.
    Current Vessels:
    Kobi Ruegg Flyer
    Fugro Brasilis
    Fugro Discovery
    Fugro Enterprise
    Fugro Equator Flyer
    Fugro Equinox
    Fugro Frontier
    Fugro Galaxy
    Fugro Gauss
    Fugro Helmert
    Fugro Mercator
    Fugro Meridian
    Fugro Pioneer
    Fugro Proteus
    Fugro Searcher
    Fugro Supporter
    Fugro Mapper
    Fugro Venturer
    Precies Rob en wie gaan daar dan weer garen bij spinnen? Wij als aandeelhouders van dat mooie bedrijf.

    Fijne avond
2.735 Posts
Pagina: «« 1 ... 15 16 17 18 19 ... 137 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in