Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Aandeel

Sofina BE0003717312

Laatste koers (eur)

211,200
  • Verschill

    -5,600 -2,58%
  • Volume

    16.553 Gem. (3M) 18,1K
  • Bied

    211,000  
  • Laat

    213,200  
+ Toevoegen aan watchlist

Forum Sofina geopend

410 Posts
Pagina: «« 1 ... 6 7 8 9 10 ... 21 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 'belegger'' 18 mei 2022 20:37
    Met wat vertaalhulp haal ik uit dit artikel het volgende. Volgens Perring is Sofina geen oplichterij, maar staan de participaties gewaardeerd alsof alles daar perfect is. Over Byju's wordt hier gezegd dat zij minder geld verdienen met educatie dan met de verkoop van hardware en dat zij tablets verkopen aan mensen die dat eigenlijk niet kunnen betalen.

    Naast Sofina heeft hij o.a. Tesla en meerdere Duitse bedrijven op de korrel en noemt hij fintech bedrijven.

    theworldnews.net/de-news/shortseller-...
  2. forum rang 6 'belegger'' 18 mei 2022 21:05
    quote:

    YinYang schreef op 18 mei 2022 20:35:

    klopt. Ik kan alleen niet helemaal bepalen wat de impact is.
    Bij Holdings wordt vaak gesproken over premie of korting t.o.v. de intrinsieke waarde (NAV). Omdat het vaak om niet beursgenoteerde participaties gaat (Private Equity), zal het bedrijf zelf een waarde moeten bepalen. Wie een beetje bekend is met waarderingsmodellen, weet dat het altijd gepaard gaat met subjectiviteit. Dat wil niet gelijk zeggen dat men kwade bedoelingen heeft, je kan gewoon niet anders. Het maakt wel dat ik het altijd lastig vind wat te denken van die kortingen en premies, want t.o.v. waarvan betaal je dan meer of minder. Of het nu uit een spreadsheet komt of een of ander systeem, uiteindelijk zullen er toch parameters moeten worden gevuld waarbij je niet ontkomt aan een stuk subjectiviteit. Hoe goed men het ook wil doen.

    Even terug naar je vraag. Het is als buitenstaander ook lastig te bepalen wat de impact is. Sofina heeft zoveel participaties. De grootste halen meestal de media, maar volgens mij blijft het per participatie dan ook bij iets van 2-3% van de totale portefeuille van Sofina. De percentages heb ik niet zo precies naar gekeken, dus als iemand dat beter weet dan hoor ik het graag. Stel dat heel dat Byju's een flop wordt en helemaal naar 0 zou gaan en voor de rest weet Sofina deze markt goed door te komen, dan mogen wij in onze handen knijpen. Het zou m.i. kwalijker worden als de heer Perring gelijk heeft én als die best case scenario waardering iets van Sofina is dat zij toepassen op al hun participaties. Op zich heeft Sofina een goede reputatie. Zo is het een heel verhaal geworden, waarmee ik aangeef dat ik het ook niet weet. Ik denk alleen even hardop welke vragen en overwegingen bij mij opkomen.
  3. forum rang 4 FORT1944 18 mei 2022 22:48
    Wat wilt die man gewoon het aandeel naar beneden praten en dat lukt hem met al de sukkelaars die in paniek geraken ,.
    Denk wel dat ze weten bij SOFINA waar de klepel hangt als ze investeren .
  4. forum rang 6 'belegger'' 18 mei 2022 23:33
    Dat is de vraag of men (zeker de particulier) precies weet waar de klepel hangt. Met bijvoorbeeld Berkshire of Prosus kun je nog beginnen met (enkele) grote onderdelen. Bij Sofina zou ik met al die participaties in niet beursgenoteerde opkomende bedrijven niet weten waar ik zou moeten beginnen. Het idee met beleggingsholdings is toch vaak dat je een beetje afgaat op de reputatie van het management en bijvoorbeeld het feit dat zijzelf of een familie er ook met hun eigen geld fors inzitten. Ik ben het met je eens dat zo'n short seller het niet doet om de wereld te redden.
  5. YinYang 19 mei 2022 09:17
    quote:

    FORT1944 schreef op 18 mei 2022 22:48:

    Wat wilt die man gewoon het aandeel naar beneden praten en dat lukt hem met al de sukkelaars die in paniek geraken ,.
    Denk wel dat ze weten bij SOFINA waar de klepel hangt als ze investeren .
    Dat zou kunnen. Aan de andere kant, shorters zijn over het algemeen goede onderzoekers. Ik zou daar niet zomaar vanuit gaan. En eens met een eerder pleidooi. Waarderingsmethode zijn onderheven aan aannames. Sofina gaf tijdens de aandeelhoudersvergadering aan dat deze waarderingen door 3 partijen worden bekeken. Intern, Extern en een auditor. Dat klinkt heel robuust, maar blijft toch ook bewerkelijk. Ik kijk hier iig de kat even uit de boom en ga deze dip niet direct kopen.
  6. Katsjinggg 20 mei 2022 10:22
    Nieuwe tegenslag voor Sofina in gitzwarte week
    09:59 (20-05) - Bron: De Tijd

    De Singaporese onlinemodewinkel Zilingo heeft zijn in opspraak geraakte co-oprichster Ankiti Bose ontslagen. Nog meer slecht nieuws voor Sofina, dat zijn koers deze week zag wegsmelten na de aanval van de bekende shorter Fraser Perring op zijn waarderingsmodel.

    Bose wordt verdacht van onregelmatigheden in de boekhouding. Ze werd midden april op non-actief gezet door het bedrijf. De onregelmatigheden zouden ontdekt zijn tijdens de voorbereiding van een nieuwe kapitaalronde.

    Bose ontkent formeel de beschuldigingen tegen haar en spreekt van een 'heksenjacht', die zou zijn gestart naar aanleiding van klachten die ze zou hebben geuit over een aandeelhouder van het bedrijf.

    Het is niet de enige tegenslag voor Zilingo. Eerder deze week vorderden ongeruste schuldeisers van de onlinemodewinkel hun leningen aan het bedrijf onmiddellijk en volledig terug.

    Sinds de uitbraak van het schandaal namen meerdere bestuurders ontslag bij Zilingo. Na de vertegenwoordigers van het Singaporese staatsinvesteringsfonds Temasek en het Duitse fonds Burda stapte onlangs ook de vertegenwoordiger van het Amerikaanse investeringsfonds Sequoia, een jarenlange bondgenoot van Sofina, op.

    Sofina stapte in 2018 in Zilingo en was de belangrijkste investeerder in een kapitaalronde van 54 miljoen dollar. Begin 2019 legde Sofina voor een tweede keer geld op tafel. Midden vorig jaar bezat de familie Boël bijna 7 procent van de aandelen.

    Zilingo is een Aziatische variant van de onlinemodewinkel Zalando en richt zich op de Zuidoost-Aziatische markt. Het begon als een webwinkel maar groeide uit tot een alles-in-eenplatform (inkoop, productie, voorraden, marketing) voor internationale merken.

    Michael Sephiha
  7. forum rang 4 FORT1944 20 mei 2022 10:59
    zal wel overwaaien zoals altijd , het blijft een zware investering voor SOFINA die weegt op dit moment door onwetenheid .
  8. YinYang 20 mei 2022 11:10
    quote:

    FORT1944 schreef op 20 mei 2022 10:59:

    zal wel overwaaien zoals altijd , het blijft een zware investering voor SOFINA die weegt op dit moment door onwetenheid .
    Ja dat weet ik zo niet. Dat Zilingo, dan geloof ik wel. Maar in het geval van de shortpositie zie ik het als volgt:

    1. De shorter heeft gelijk. De waardering is de rooskleurig (intern, extern en accountant). Het gaat om een incident. NAV wordt bijgesteld. Koers zakt. De rest van de portefeuille moet het opvangen. Het management krijgt een deuk.

    2. De shorter heeft gelijk. De waardering is de rooskleurig (intern, extern en accountant). Het gaat om de generieke waarderingsmethode. NAV wordt bijgesteld. Koers krijgt zware klappen. Het management is zwaar beschadigd.

    3. De shorter krijgt geen gelijk. De waardering is goed genoeg. Het zal overwaaien.

    In geval 1 zou ik duidelijk context willen en overwegen mijn positie te sluiten. In geval 2 zou ik mijn positie sluiten. Ik wil immers altijd vertrouwen kunnen hebben in het management. En als ze frauderen met waarderen is dat voor mij een redflag en tevens een knowout criteria.

    Time will tell.

    Voor nu voor mij een hold.
    Hopelijk is het nummertje 3 :D

  9. Joni-2 20 mei 2022 16:36
    Sofina maakt vandaag een remonte tot + 4%

    THG stijgt vandaag met +24%, aangezien Candy Ventures zegt dat het kan overwegen een bod uit te brengen
    20 mei 2022 om 8:26 uur ET

    Aandelen van THG klom 25% in Londen toen er een potentiële biedingsoorlog ontstond voor de in het VK genoteerde online retailer, bekend als de Hut Group.

    THG zei eind donderdag dat het een voorstel van een groep investeringsmaatschappijen onder leiding van Belerion Capital en King Street Capital Management voor 170 pence per aandeel had afgewezen, wat de deal op 2,07 miljard pond ($ 2,58 miljard) schatte.

    Ondertussen zei technologie-durfkapitalist Candy Ventures Sarl eind donderdag dat het in de beginfase was om een ??mogelijk bod op THG te overwegen, hoewel er geen garantie was voor een formeel bod. THG zei in april dat het bestuur een aantal overnameaanbiedingen had afgewezen.

    Sinds begin maart is THG met een 88% gestegen, nadat ze eerder ook reeds een 1e overname bod weigerden
  10. Byte 24 mei 2022 11:00
    Byju lijkt me ZEER verdacht. Oplichting van onwetende arme ouders die hun kinderen een betere toekomst wensen.
  11. forum rang 4 lanciared 24 mei 2022 19:01
    Ja, komt ervan als een aandeel minimaal 30 % te duur noteerde.
    Koers valt dan terug, tot een voor het moment min of meer normale waardering.
    Dat dit aandeel te duur noteerde ( door toedoen van welhaast alle analisten, banken etc.. ) kon ieder zelf vaststellen.
  12. forum rang 6 'belegger'' 24 mei 2022 19:35
    Tijdens de financiële crisis ging over een periode van twee jaar de koers van Sofina doormidden. Daarvan zat de meeste daling in het laatste half jaar, toen ging er ruim 40% af.

    De coronadip hebben we allemaal nog wat verser in het geheugen hoe snel dat ging. Bij Sofina ging er 30% van de koers.

    Als we nog iets verder uitzoomen dan zien we dat vanaf begin jaren 80 de rente is gedaald en Debt to GDP is gestegen. Voor het gemak beperk ik mij even tot de cijfers van Amerika:
    tradingeconomics.com/united-states/in...
    tradingeconomics.com/united-states/go...

    Er is altijd een groep die voorspelt dat we aan de vooravond staan van de krach die al het voorgaande doet verbleken. Aan de andere kant wacht die groep al ruim 90 jaar en in de tussentijd is het telkens weer goed gekomen. Ik heb ook zo mijn vragen bij het gratis geld en de steeds hogere schuldenberg. Voor nu lijkt het een zachte landing door inflatie, maar wat er verder komt weet ik ook niet.
  13. YinYang 25 mei 2022 09:37
    "De pandoering die Sofina deze week onderging, is voor shorter Perring zeker geen eindpunt. Volgens de Brit moet Sofina handelen tussen 160 en 210 euro, wat een verdere val van minstens 20 procent inhoudt. "

    wmb moet Sofina iets meer openheid hier gaan geven betreft de waardering.
  14. Katsjinggg 25 mei 2022 13:57
    * 'De muziek is gestopt', zegt analist Romain Kumps (Kepler Cheuvreux ), met een knipoog naar een legendarische quote van Citi-topman Chuck Prince vlak voor de kredietcrisis ('zolang de muziek speelt, moet je dansen').

    Voor Sofina hakt hij in een trek het koersdoel van 360 naar 210 euro. 'Het meest onder druk staan de waarderingen van de techinvesteringen, 17 procent van de portefeuille, en die in durfkapitaalfondsen (46%). De langetermijnparticipaties in bedrijven (37%) bieden meer beschermingen, met uitzondering van Byju's (6%, de Indiase leerapp die de Britse shorter Fraser Perring zwaar onder vuur neemt, red).'

    (bron De Tijd)
  15. Joni-2 25 mei 2022 13:59
    quote:

    YinYang schreef op 25 mei 2022 09:37:

    Volgens de Brit moet Sofina handelen tussen 160 en 210 euro, wat een verdere val van minstens 20 procent inhoudt. "
    Waarna de Brit winst kan maken, met het verlies dat de "angsthazen" geleden hebben.... :)
  16. [verwijderd] 26 mei 2022 14:07
    Sofina onderuit na verkoopadvies Kepler.

    'De muziek is gestopt', zegt analist Romain Kumps over de private-equity-investeringen van de in Brussel genoteerde holding Sofina.

    In een update over de Belgische holdings zet het beurshuis Kepler Cheuvreux Sofina SOF op de verkooplijst.

    'De muziek is gestopt', zegt analist Romain Kumps, met een knipoog naar een legendarische quote van Citi-topman Chuck Prince vlak voor de kredietcrisis ('zolang de muziek speelt, moet je dansen').

    Voor Sofina hakt hij in een trek het koersdoel van 360 naar 210 euro. 'Het meest onder druk staan de waarderingen van de techinvesteringen, 17 procent van de portefeuille, en die in durfkapitaalfondsen (46%). De langetermijnparticipaties in bedrijven (37%) bieden meer bescherming, met uitzondering van Byju's (6%, de Indiase leerapp die de Britse shorter Fraser Perring zwaar onder vuur neemt, red).'

    De adviesverlagingen van Kumps hebben een grote impact op de beurskoers. Sofina keldert andermaal met 5 procent naar 222,80 euro, goed voor de grootste daling in de Bel20. De holding is sinds begin dit jaar bijna gehalveerd.

    De Tijd - 25/05/2022
  17. YinYang 27 mei 2022 09:17
    quote:

    Joni-2 schreef op 25 mei 2022 13:59:

    [...]

    Waarna de Brit winst kan maken, met het verlies dat de "angsthazen" geleden hebben.... :)
    Als er dus fundamenteel is gerommeld met waarderingen van private equity. Dat is dat best een ding.
    En als je dan geen openheid geeft, dan krijg je dat andere mensen kunnen gaan roepen wat de NAV gaat zijn. Ik volg het aandeel iig nog. Maar ben nog altijd benieuwd naar de reactie.
410 Posts
Pagina: «« 1 ... 6 7 8 9 10 ... 21 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 april

    1. China economische groei eerste kwartaal 5% (YoY) volitaliteit verwacht
    2. China industriële productie maart
    3. China detailhandelsverkopen maart
    4. B&S Group Q4-cijfers
    5. Fastned Q1-cijfers
    6. VK werkloosheid feb
    7. SBM Offshore $0,83 ex-dividend
    8. PostNL jaarvergadering
    9. Kendrion €0,45 ex-dividend
    10. EU handelsbalans feb
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht