Word abonnee en neem Beursduivel Premium

Koffiekamer Terug naar discussie overzicht

ervaringen met energieleveranciers

1.000 Posts
Pagina: «« 1 ... 26 27 28 29 30 ... 50 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 DurianCS 10 augustus 2022 23:10
    quote:

    basberg schreef op 10 augustus 2022 22:01:

    Niet alleen minima
    Het energiebedrijf denkt dat het kabinet niet alleen de minima moet helpen, maar ook de middeninkomens, dus mensen die op jaarbasis tot bijvoorbeeld 50.000 euro verdienen. Deze huishoudens zouden een belastingkorting kunnen krijgen van gemiddeld 750 euro bovenop de bestaande regelingen.

    Je zal toch 55000 verdienen,
    Ja, dat is keer op keer raak. Als je rond de grens zit heb je geluk of pech.
  2. forum rang 7 jowi 10 augustus 2022 23:26
    quote:

    basberg schreef op 10 augustus 2022 22:01:

    Niet alleen minima
    Het energiebedrijf denkt dat het kabinet niet alleen de minima moet helpen, maar ook de middeninkomens, dus mensen die op jaarbasis tot bijvoorbeeld 50.000 euro verdienen. Deze huishoudens zouden een belastingkorting kunnen krijgen van gemiddeld 750 euro bovenop de bestaande regelingen.

    Je zal toch 55000 verdienen,
    Of je zal nu 125% van het minimum hebben. Dat scheelt je dan 1300 netto aan subsidie.
  3. Joost_K 10 augustus 2022 23:52
    quote:

    jowi schreef op 10 augustus 2022 20:38:

    [...]

    Onzin subjectief,

    Ik krijg steeds meer de indruk dat het kabinet deze stijgende inflatie helemaal niet erg vindt.
    Anders hadden ze wel slimmere maatregelen getroffen.

    Ik heb vorige jaar al aangegeven, toen m.n. de brandstofprijzen flink stegen (dus al voor de Russische inval), dat al die gestegen kosten door ondernemers tzt in diensten en producten worden doorberekend Inflatie). Een heel groot deel van de inflatie komt door de geldpers van de ECB. Door de geldpers en rentepolitiek van de ECB is ook nog de euro zo''n 15% gedevalueerd t.o.v. de dollar. Olie, gas en grondstoffen worden overwegend in dollars afgerekend (extra import inflatie door de ECB dus). Nu komen extra effecten door de sancties van EU en Rusland. Het wordt dus nog allemaal veel schaarser en duurder.

    En wat doet ons kabinet ? Vergeleken met andere EU lidstaten ontzettend weinig en geen inflatie drukkende maatregelen.
    Mn dweilen met de kraan open. En dat doen ze met meer dossiers.

    Jij noemde het ooit wijze mannen en vrouwen in Den Haag. Daar begin ik steeds meer aan te twijfelen tenzij het bewuste
    politiek is.
    Geen onzin en niet subjectief. Nederland heeft t.o.v. de haar omliggende landen relatief lage voedselprijzen, iets wat me in België en Duitsland ook geregeld opviel.

    ec.europa.eu/eurostat/statistics-expl...,_beverages_and_tobacco

  4. forum rang 10 voda 11 augustus 2022 06:59
    Essent en Eneco willen dat kabinet pijn verzacht
    ’Peperdure energie zorgt voor tsunami van betalingsproblemen’
    Door MARTIJN KLERKS

    Updated Gisteren, 22:03
    Gisteren, 22:00
    in FINANCIEEL

    ROTTERDAM - Eén op de drie gezinnen komt binnen enkele maanden financieel in de knel door de extreme stijging van de gas- en stroomprijs. Daarvoor waarschuwt energieleverancier Essent.

    Miljoenen huishoudens dreigen financieel in de knel te komen. GETTY IMAGES

    Nu nog zijn 1 miljoen huishoudens meer dan 10% van hun inkomen kwijt aan gas en stroom, maar dat worden er 2,5 miljoen, verwacht Essent. Zij krijgen te maken met zogenoemde energie-armoede: door de enorme stook- en stroomkosten wordt het doen van andere vaste uitgaven, zoals huur of hypotheek en de boodschappen, zo goed als ondoenlijk.

    ’Ene gat met andere dichten’
    De Bossche energieleverancier ziet nu al dat klanten het ene gat in hun huishoudboekje met het andere dichten, zegt topvrouw Resi Becker. „Ze zouden hun maandbedrag moeten verhogen om te voorkomen dat ze bij de eindafrekening nog eens twee à drie keer het maandbedrag moeten bijbetalen, maar in plaats daarvan verlagen sommige mensen hun maandbedrag juist, zodat ze alle andere rekeningen kunnen blijven betalen.”

    Becker spreekt van een ’verborgen problematiek’ en van een ’tsunami van betalingsproblemen’ die daar later mogelijk op volgt. Energiebedrijf Vattenfall luidde vorige week in De Telegraaf al de noodklok, en woensdag deed Eneco hetzelfde. Samen met Essent zijn die goed voor driekwart van de Nederlandse energiemarkt.

    BEKIJK OOK:
    Modelcontract gezin naar 5000 euro per jaar: ’Veel klanten wacht fors bijbetalen voor energie’

    Essent en Eneco pleiten, nu het kabinet volop met de voorbereidingen voor Prinsjesdag bezig is, voor een veel ruimhartiger belastingkorting op de energierekening, ook voor sommige bovenmodale inkomens. Essent wil consumenten bovendien stimuleren om minder over te stappen: meer zekerheid voor energiebedrijven betekent lagere inkoopprijzen voor stroom en gas. Bovendien wil Becker een subsidiefonds voor het verduurzamen van huizen. Veel gezinnen kunnen de vergroening, juist vanwege de hoge energieprijzen, niet meer zelf betalen.

    Essent-ceo Resi Becker: „De tijd van actie is nu.” RIAS IMMINK

    Pijn
    Miljoenen huishoudens zien hun stroom- en gasrekening de komende maanden stijgen naar €4500 tot €6500 per jaar – een verdubbeling of verdrievoudiging van wat ze nu betalen. „We hebben de overheid nodig om de pijn van de hoge prijs te verzachten”, legt de topvrouw van Essent uit.

    Het bedrijf pleit voor een miljardenpakket met Prinsjesdag om te voorkomen dat het aantal huishoudens dat kampt met energie-armoede stijgt van 1 naar 2,5 miljoen. Becker ziet dat de langetermijnprijzen voor de inkoop van gas de afgelopen maanden zijn verdrievoudigd. Voor de kortetermijncontracten die Essent en andere energiebedrijven afsluiten zijn de prijzen in korte tijd zelfs met een factor tien gestegen.

    Flinterdun
    „De marges in onze sector zijn nu al flinterdun, door daar in te snijden ga je klanten niet helpen”, zegt Ron Wit, directeur energietransitie bij Eneco. „Het is ook niet zo dat we door de hoge prijzen ineens meer winst maken.” Eneco heeft deze zomer al door onderzoeksbureau CE Delft laten uitrekenen hoe zo veel mogelijk gezinnen zo snel mogelijk geholpen zijn in de strijd tegen hoge energierekeningen, zonder dat het te veel geld kost voor huishoudens die die steun niet nodig hebben. De uitkomst: de extra teruggave van energiebelasting moet worden verlengd en flink uitgebreid.

    „Denk aan nog eens €1500 voor de minima, maar ook €750 voor de middeninkomens”, zegt Wit. Daarmee zou bijna de helft van alle huishoudens voor miljarden aan energiesteun krijgen. Wit: „Die keuze is uiteindelijk aan de politiek, door de hogere btw-inkomsten is het begrotingstechnisch wel mogelijk.”

    Wat Becker betreft kan Den Haag niet te lang meer talmen. „Er wordt heel veel gesproken, maar de tijd van actie is nu”, zegt ze.

    BEKIJK OOK:
    Ben Woldring over dure energiecontracten: ’Het wordt nog erger’

    Vergroenen
    Woensdag bleek uit een enquête van Munt Hypotheken dat één op de zes huiseigenaren wel wil vergroenen om de stroom- en gasrekening te drukken, maar daar het geld niet voor heeft. Dat komt onder meer juist door de hoge energierekening die die mensen nu nog hebben, ziet Munt-directeur Ellen Hensbergen. „Het is een behoorlijke investering die een hoop mensen niet kunnen of willen dragen op dit moment, hoewel het op de lange termijn juist goed is voor de portemonnee.”

    BEKIJK OOK:
    Eén op de zes mensen kan verduurzaming niet betalen

    Maar die portemonnee is al leeg. „Maar weinig mensen verhogen hun maandbedrag zelf om nare verrassingen aan het eind van het jaar te voorkomen”, zegt Becker. Essent belt zijn klanten daarom zelf maar op, want de nabetaling kan fors uitpakken: „Soms wel twee of drie keer het maandbedrag.” Tegelijkertijd zijn er juist wél mensen die hun maandbedrag verlagen om zo uit de rest van hun kosten te kunnen komen. „Het is nu verborgen problematiek, maar straks wordt het een tsunami.”

    www.telegraaf.nl/financieel/424959994...
  5. forum rang 10 voda 11 augustus 2022 11:21
    We hebben méér zonne energie nodig...

    Rampscenario voltrekt zich: hitte jaagt prijs van elektriciteit verder de hoogte in
    Door WERNER ROMMERS

    Updated 1 uur geleden
    2 uur geleden
    in NIEUWS

    Alsof de energieprijzen nog niet genoeg worden opgestuwd door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, jagen nu ook de aanhoudend hoge temperaturen zowat overal in Europa de prijzen op. Bijna lege stuwmeren in Noorwegen of Franse kerncentrales met ernstige koelwaterproblemen: de gevolgen voor de elektriciteitsprijs zijn opnieuw desastreus.

    Noorwegen
    Het Scandinavische land is een van de belangrijkste exporteurs van elektriciteit in Europa, in normale tijden bovendien tegen erg schappelijke prijzen. Maar de Noorse energieminister Terje Aasland wil die export – onder meer naar Nederland, België en Groot-Brittannië – nu gaan beperken. Reden? Heel wat Noorse elektriciteit wordt opgewekt via waterkrachtcentrales. In veel Noorse stuwmeren, die deze energiecentrales van water voorzien, staat door de aanhoudend hoge temperaturen echter veel minder water dan normaal het geval is.

    BEKIJK OOK:
    Koopkrachtgat middenklasse gevoelig punt voor kabinet

    Volgens Aasland is in sommige Noorse regio’s de energieproductie al met bijna 20 procent gedaald. En dus wil hij een plan klaar hebben om de export te beperken als de waterstanden nog verder blijven dalen, zodat Noorwegen straks niet zelf in de problemen komt.

    De Noorse regering komt zelfs van vakantie terug om het plan tot uitvoering te brengen. Maar ze begeeft zich op gevoelig terrein, aangezien volgens afspraken binnen de Europese energiemarkt zo’n exportbeperking niet is toegelaten.

    Groot-Brittannië
    Het anders zo kille en regenachtige Groot-Brittannië bereidt zich voor op alweer erg hoge temperaturen. Naar verwachting zullen de Britten weer een record aan elektriciteit verbruiken. Eerder moesten ze al eens door België uit de brand worden geholpen toen in de regio Londen een stroomtekort dreigde.

    BEKIJK OOK:
    ’Peperdure energie zorgt voor tsunami van betalingsproblemen’

    Volgens energiedenktank Aurora Energy Research kan het hoge energieverbruik – in combinatie met straks minder elektriciteit uit Noorwegen – ertoe leiden dat een stroomtekort moet worden vermeden door steenkoolcentrales in de regio’s Nottinghamshire en West Yorkshire opnieuw op te starten. Een erg dure operatie, aldus de denktank, die wegens de luchtvervuiling tot protest van milieubewegingen zal leiden. De almaar duurdere energie is in Groot-Brittannië al weken gespreksonderwerp nummer één.

    Frankrijk
    De Fransen kregen in juni al een eerste hittegolf over zich heen, en sindsdien zijn de temperaturen maar nauwelijks gedaald. Met grote gevolgen voor het waterpeil en de watertemperatuur in tal van belangrijke rivieren. De gevolgen zijn ook zwaar voor de kerncentrales die op de oevers zijn gebouwd en die nu over onvoldoende koelwater dreigen te beschikken.

    BEKIJK OOK:
    Waarom is onze gasprijs hoger dan elders in Europa?

    Electricité de France (EDF) – de uitbater van de Franse kerncentrales – maakte vorige week bekend dat de energieproductie fors lager zal liggen omdat het enkele kerncentrales noodgedwongen op een lager pitje moet zetten. De Franse wetgeving verbiedt immers om koelwater van een te hoge temperatuur opnieuw in rivieren te lozen, wegens mogelijke natuurschade. Door de hoge (water)temperaturen van de voorbije weken zijn die limieten op een aantal plekken overschreden.

    BEKIJK OOK:
    Ben Woldring over dure energiecontracten: ’Het wordt nog erger’

    Voor vijf kerncentrales heeft de Franse nucleaire waakhond ASN nu een afwijking toegestaan, omdat de energiebevoorrading anders in gevaar komt. Daar komt nog bij dat tal van kerncentrales stilliggen voor onderhoudswerken.

    Duitsland
    Nergens anders in Europa is de energiecrisis zo voelbaar als in Duitsland. Uit vrees voor energietekorten deze winter heet het land nu al verregaande maatregelen genomen, denk aan zwembaden waar alleen nog koud water uit de douches komt. Hoofdoorzaak is de enorme afhankelijkheid van Russisch gas, waarbij het erg onzeker is of Rusland straks nog wel gas levert aan Duitsland. Tegelijk maakte Uniper SE, een van Duitslands belangrijkste elektriciteitsproducenten, bekend dat het straks mogelijk de elektriciteitscentrale van Staudinger, nabij Frankfurt, moet stilleggen. De aanvoer van steenkool via de Rijn dreigt namelijk stil te vallen.

    BEKIJK OOK:
    Modelcontract gezin naar 5000 euro per jaar: ’Veel klanten wacht fors bijbetalen voor energie’

    Door de verzengende temperaturen is het waterpeil van de Rijn enorm gedaald, waardoor zwaar transport over water vanaf vrijdag onmogelijk dreigt te worden. In een mededeling waarschuwt Uniper SE de autoriteiten dat die situatie tot september kan aanhouden. Nieuws dat de Duitse energieprijzen nog maar eens deed stijgen.

    Portugal en Spanje
    Ook hier hebben de extreme temperaturen gevolgen voor de waterkrachtcentrales. De Portugese elektriciteitsproducent REN heeft het over „de ergste droogte in honderd jaar.” Eind juli stonden de reservoirs voor de waterkrachtcentrales op 29 procent capaciteit, terwijl dat normaal meer dan 60 procent is.

    BEKIJK OOK:
    Hongerrellen in herfst niet uitgesloten, maar kabinet denkt aan de Grote Verbouwing

    In Spanje zag Iberdrola de productie van elektriciteit via waterkrachtcentrales halveren. EDP, een Portugees energiebedrijf dat via waterkrachtcentrales energie produceert, zei tegen Standard & Poor’s dat het z’n energie enkele maanden geleden voor zo’n 60 euro per MWh op de markt bracht. Om de productie op peil te houden, moet het nu op de internationale energiemarkten extra elektriciteit aankopen tegen 200 euro per MWh en meer.

    www.telegraaf.nl/financieel/192525845...
  6. forum rang 7 jowi 11 augustus 2022 15:08
    quote:

    Joost_K schreef op 10 augustus 2022 23:52:

    [...]

    Geen onzin en niet subjectief. Nederland heeft t.o.v. de haar omliggende landen relatief lage voedselprijzen, iets wat me in België en Duitsland ook geregeld opviel.

    ec.europa.eu/eurostat/statistics-expl...,_beverages_and_tobacco

    Ik kom maandelijks in Duitsland en daar is heel veel aanzienlijk goedkoper dan in NL.
    Zelfs de Goudse kaas uit NL is er stukke goedkoper.
  7. forum rang 10 voda 11 augustus 2022 15:14
    ‘Kabinet moet nu ingrijpen bij grootste energiecrisis in decennia’
    Video13:36

    De torenhoge energieprijzen blijven alsmaar stijgen en zorgen voor financiële problemen bij 1 op de 3 gezinnen. Daarom moet volgens directeur van vergelijkinssite Gaslicht.com Ben Woldring het kabinet nu echt in actie komen om de effecten van de fors stijgende energieprijzen te dempen.

    www.telegraaf.nl/video/1641132460/kab...
  8. forum rang 9 objectief 11 augustus 2022 16:41
    Ben Woldring had het over energierekeningen van vele duizenden Euris per jaar; dat lijkt volledig sterk overtrokken.
    Veel huiseigenaars hebben zonnepanelen hun meter draait vandaag terug, waardoor de rekening minimaal is..
  9. forum rang 7 jowi 11 augustus 2022 16:56
    quote:

    objectief schreef op 11 augustus 2022 16:41:

    Ben Woldring had het over energierekeningen van vele duizenden Euris per jaar; dat lijkt volledig sterk overtrokken.
    Veel huiseigenaars hebben zonnepanelen hun meter draait vandaag terug, waardoor de rekening minimaal is..
    Ooh ja, die krijgen 0,06 per kw aan surplus stroomlevering maar voor gas betalen ze -indien geen contract- € 3,00 m3all-in.
    Gemiddeld gasverbruik 1500 M3 per jaar (gunstig verbruik) a € 3,- (thans een gunstig tarief) = € 4.500 alleen al voor gas.
    Daar komt bij dat het vastrecht van stroom wordt verhoogd.

    Heb jij al ooit berekend wat je aan het eind van je contract bij de eindafrekening aan naheffing energiekosten gaat krijgen !!!
    En het wordt allemaal nog veel erger dus niet te rooskleurig subjectief. Ben ook bang dat dit het nieuwe normaal gaat worden.

    Subjectief, je bent itt velen in Nederland zeer positief. Wordt je soms betaalt door de dictators '66 !!!!
  10. [verwijderd] 11 augustus 2022 17:07
    quote:

    objectief schreef op 11 augustus 2022 16:41:

    Ben Woldring had het over energierekeningen van vele duizenden Euris per jaar; dat lijkt volledig sterk overtrokken.
    Veel huiseigenaars hebben zonnepanelen hun meter draait vandaag terug, waardoor de rekening minimaal is..
    Jij lijkt een volledig sterk overtrokken egocentrische kijk op de wereld te hebben.

    Er zijn 1,5 miljoen huishoudens met zonnepanelen www.klimaatakkoord.nl/actueel/nieuws/...
    De gemiddelde huishoudengrootte is 2,14 personen www.cbs.nl/nl-nl/cijfers/detail/83505...
    En we hebben zo'n 18 miljoen inwoners, oftewel 8,4 miljoen huishoudens.
    Dat betekent dat 100% x (8,4-1,5)/8,4 = 81% van de huishoudens geen zonnepanelen heeft, waardoor hun rekening dus wel maximaal is.
  11. forum rang 9 josti5 11 augustus 2022 17:25
    quote:

    Bowski schreef op 11 augustus 2022 17:07:

    [...]
    Jij lijkt een volledig sterk overtrokken egocentrische kijk op de wereld te hebben.

    Er zijn 1,5 miljoen huishoudens met zonnepanelen www.klimaatakkoord.nl/actueel/nieuws/...
    De gemiddelde huishoudengrootte is 2,14 personen www.cbs.nl/nl-nl/cijfers/detail/83505...
    En we hebben zo'n 18 miljoen inwoners, oftewel 8,4 miljoen huishoudens.
    Dat betekent dat 100% x (8,4-1,5)/8,4 = 81% van de huishoudens geen zonnepanelen heeft, waardoor hun rekening dus wel maximaal is.
    En dit onderzoek dateert al van november vorig jaar, dus vóór alle energie- en Oekraïne-ellende:

    Onderzoek: 50 procent van de Nederlandse huishoudens is financieel kwetsbaar
    Ook bij financieel gezonde huishoudens is nog genoeg ruimte voor verbetering
    Uit onderzoek van Deloitte, in samenwerking met ING, Nibud en Universiteit Leiden, naar de financiële gezondheid van Nederlandse huishoudens, blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders financieel kwetsbaar is. Op de in dit onderzoek vastgestelde schaal van financiële gezondheid blijkt dat slechts 27 procent van de Nederlanders financieel Gezond is. 24 procent is financieel Toereikend, 25 procent is financieel Kwetsbaar en 24 procent is financieel Ongezond.

    www2.deloitte.com/nl/nl/pages/over-de...

    Nou, ga maar ff opnieuw rekenen, ING, NIBUD en Universiteit Leiden...

    De al minstens al tientallen jaren durende uitholling en afroming door met name de overheid eist met name nu zijn tol :

    Besteedbaar inkomen van huishoudens staat al bijna veertig jaar vrijwel stil

    economie.rabobank.com/publicaties/201...
  12. forum rang 9 objectief 11 augustus 2022 18:41
    quote:

    josti5 schreef op 11 augustus 2022 17:25:

    [...]

    Besteedbaar inkomen van huishoudens staat al bijna veertig jaar vrijwel stil

    Dat is een goede ontwikkeling, anders zien we straks voor elk huis 3 auto's staan en het klimaat is hiervan de dupe.
  13. forum rang 10 voda 13 augustus 2022 16:13
    Nieuw energiebedrijf rekent inkoopprijzen: ’Pas op: veel schommelingen’
    Door WILLEMIJN VAN BENTHEM

    Vandaag, 07:33
    in FINANCIEEL

    AMSTERDAM - Voor wie nu tegen de hoge energiekosten aanloopt, lijkt het te mooi om waar te zijn. Energie afnemen tegen inkoopprijzen, die soms zelfs negatief zijn waardoor je er geld op toe krijgt. Gijs Wubbe en Frederik Op de Beeck hebben deze formule bedacht voor hun eigen energiebedrijf voor de consumentenmarkt: Nextenergy.

    Als een kind zo blij was Wubbe (37), toen hij in maart van ACM te horen kreeg dat hun nieuwe bedrijf de felbegeerde vergunning kreeg. Dat is inderdaad geen sinecure. Na letterlijk het idee te hebben uitgetest op vrienden en familie, is het bedrijf – een energieplatform, zoals Wubbe het noemt – sinds een maand live.

    Platform is een breed begrip. Na een eerste waterval aan jargon (naast platform, ook ’keten’, ’scope’ en ’positie nemen’), komt hij helder ter zake. Het idee lijkt simpel. Wie energie inkoopt via Nextenergy, kan dat per dag en zelfs per uur afnemen tegen de best mogelijke prijs.

    BEKIJK OOK:
    Alles wordt duurder: 5 tips om geld te besparen

    Day ahead
    Wubbe legt uit: „Waar de meeste, grote energieleveranciers lange termijnblokken aan energie inkopen, kijken wij van dag tot dag en van uur tot uur wat de zogeheten day ahead-prijzen zijn op de energiemarkt.” Day ahead, want Nextenergy koopt een dag van tevoren in op de Energiebeurs EPEX. „Die prijzen fluctueren aan de hand van het aanbod, maar zijn altijd lager dan de prijzen op de langere termijnmarkt, omdat de prijsrisico’s minder hoog zijn op deze korte termijn.”

    Door op deze manier in te kopen zegt Wubbe de prijzen met 20 tot 25% lager te kunnen houden. De te downloaden app van Nextenergy geeft dan aan dat bijvoorbeeld om een uur ’s middags de energie het goedkoopst is. Dat is dan het beste moment om de elektrische auto aan de paal te laden voor die paar honderd kilometer extra.

    BEKIJK OOK:
    Waarom is onze gasprijs hoger dan elders in Europa?

    Europese wind en zon
    De energie die het bedrijf inkoopt, komt van de Europese wind en zon. De tarieven daarvan zijn fluctuerend omdat de opwek van energie afhankelijk is van de weersomstandigheden. Een eventueel overschot aan duurzame energie kan namelijk nog niet voldoende worden opgeslagen. „Al gaan we daar in de toekomst wel naar toe”, meent Wubbe. „En gelukkig worden de daarvoor benodigde batterijen steeds betaalbaarder.”

    Nextenergy kan de prijs laag houden omdat het bedrijf tegen inkoopprijs doorverkoopt. Maar brood moet er ook op de plank komen, zeker omdat Wubbe nog wil investeren in techniek. Dus de consument betaalt voor de ’service’, zoals de ondernemer uitlegt. Een maandelijks abonnement kost €4,50 voor gas en eenzelfde bedrag voor elektriciteit. „We verdienen dus minder dan een gewone energieleverancier, maar we hebben ook lagere kosten omdat we minder risico’s hoeven te overbruggen.”

    BEKIJK OOK:
    Modelcontract gezin naar 5000 euro per jaar: ’Veel klanten wacht fors bijbetalen voor energie’

    Negatieve energieprijs
    Een voorbeeld aan de hand van de energieprijzen van afgelopen 24 juli. De hoogste prijs die dag was om negen uur ’s avonds: €0,40 per kWh. De laagste prijs was juist om één uur ’s middags: €-0,09 per kWh. Wubbe: „Als je dan ’s middags een elektrische auto oplaadt, kun je in potentie op 60 kWh, dat is een volle tank, €29 besparen. Ditzelfde principe geldt voor gebruik wasmachine of het opladen van warmtepomp.”

    Waar Wubbe nu met zijn zakelijke partner over nadenkt, is in de toekomst de service te bieden om voor hun klanten automatisch in te schatten, wat ze wanneer nodig hebben, zodat ze kunnen programmeren wanneer energievreters op het net moeten worden aangesloten.

    Gijs Wubbe en Frederik Op de Beek verkopen energie tegen inkoopprijzen. MARLOES CHATER

    Mooi idee, maar de ACM eist van energieleveranciers om een aanbod op maat te doen, zodat consumenten niet voor verrassingen komen te staan. Wubbe beaamt dat dat ook gebeurt. „We vragen daarom ook een vast voorschot, zoals €250 per maand voor een gemiddeld gezin met twee kinderen. Maar je kunt die kosten dus verminderen, door in te spelen op de lagere uurtarieven.” De woordvoerder van de ACM zegt hierover: „Het is in beginsel een veilige manier van inkopen. De energieleverancier berekent de inkoopprijs (vrijwel) direct door aan de consument.”

    „Dit kan en mag onder de geldende wetgeving”, zegt de ACM-woordvoerder. „Sterker nog, onder de nieuwe Europese elektriciteitsrichtlijn zullen grote energieleveranciers dergelijke contracten moeten aanbieden.” Ze legt uit dat dynamische prijscontracten de afnemer meer mogelijkheden bieden om het energieverbruik af te stemmen op momenten dat de prijs gunstig is. „Een energieleverancier koopt energie in, als hij deze zelf niet produceert, en verkoopt deze aan een eindafnemer. Dat is bij dynamische prijscontracten niet anders dan bij vaste of variabele prijscontracten.”

    BEKIJK OOK:
    ’Peperdure energie zorgt voor tsunami van betalingsproblemen’

    Geen tussenhandel
    Ben Woldring kent dit soort producten als Nextenergy. „Daarbij stapt de consument, zoals dat heet, echt op de groothandelsmarkt. Het grootste voordeel is dat er geen of weinig prijsvertraging op zit en er geen tussenhandel is die daar weer prijzen voor rekent.” Maar hij zegt ook dat het een risico heeft. „Grote energiebedrijven hebben hele afdelingen opgezet, die posities innemen. Je moet als consument wel beseffen dat je jezelf niet zo goed kunt beschermen als de grote jongens dat kunnen doen.”

    Woldring doelt hiermee op de prijsbewegingen die grote leveranciers kunnen afdekken door hun afdelingen inkoop dan wel door zich ervoor te verzekeren. „Daarnaast moet je je als consument wel willen verdiepen in wanneer welk tarief gunstig is om een wasje te draaien, of je auto op te laden. En kunnen consumenten daar dan wel mee omgaan, dat de kosten de ene maand hoger zijn dan de andere?”

    BEKIJK OOK:
    Ben Woldring over dure energiecontracten: ’Het wordt nog erger’
  14. forum rang 10 voda 13 augustus 2022 16:14
    Deel 2:

    Het moet wel kunnen
    Ook moet je natuurlijk de tijd en gelegenheid hebben om een apparaat in te zetten op het moment van een laag tarief. Met het hybride werken is het meer mogelijk om thuis een was aan te zetten. Maar stel dat je net in een meeting zit? Wie een standaard tarief betaalt, heeft de luxe om niet te hoeven nadenken – of thuis te zijn – wanneer je een wasje wilt draaien. Woldring: „En je moet op dat moment genoeg vuile was hebben, natuurlijk.”

    Maar de lage prijzen zijn een voordeel in deze dure tijden. Woldring: „Maar die kunnen dus ook sterk stijgen. Je hebt eigenlijk een zeer variabel tarief dat continu verandert. De prijzen zijn op sommige momenten van de dag zo laag omdat er dan veel aanbod is en weinig vraag.” Maar, zegt Woldring, „als iederéén voor deze prijzen gaat, dan gaan de lage tarieven juist weer omhoog. Want ze zijn nu laag, omdat er minder vraag naar is en het energie-overschot groter is. En als we meer gaan werken met opslag via waterstof, zijn deze daltarieven niet meer nodig.”

    BEKIJK OOK:
    Energie-experts: ’Gronings gas echt beste optie’

    Ten onder aan eigen succes
    Dus: als het bedrijf een succes wordt, heeft dat een ongunstige invloed op de prijs? Ofwel: kan Nextenergy ten onder gaan aan het eigen succes? „Nee”, zegt Wubbe lachend. „Als het duurder wordt, zullen we weer goedkoper zijn dan de grotere energiebedrijven. Want het blijft interessant om per uur te kijken wanneer je het beste energie kunt inkopen: die prijzen liggen per dag vast.” En bij meer klanten, wil Nextenergy de energie goed verdelen. „Dan zorgen we ervoor dat klanten op de juiste manier en op de goede tijdstippen energie gebruiken.” En duurzame energie is er volgens hem voldoende. „Er is vaak een overschot.”

    BEKIJK OOK:
    Europeanen creatief met besparen: airco-stop, koud douchen en fonteinen uit

    Het doel dat het bedrijf heeft, behelst overigens meer dan enkel verdienen aan energie. „We willen ook dat het net in balans is”, zegt Wubbe, „en we willen via de prijzen inwerken op het gedrag van de consument. Goed gedrag geeft lage kosten en draagt ook nog bij aan de energietransitie.” Het team is zelfs bezig om daar nog een game bij te maken. „Zo kunnen we het gedrag nog meer beïnvloeden en houden consumenten er nog lol in, ook.”

    www.telegraaf.nl/financieel/133859066...
  15. [verwijderd] 13 augustus 2022 17:18
    Is het niet een (groot) risico om een nieuwkomer en kleine leverancier zoals Nextenergy een voorschot toe te vertrouwen wat in de zomer ver uit gaat boven 1/12 van het jaarverbruik?
    Als het dagprijzen zijn kan dat voorschot best wat lager in de zomer. De bulk van de kosten zijn gas als het een paar weken winterkoud is.

    Er zijn maatschappijen die flexibeler, minder risicovol zijn (Variabel maandbedrag gebaseerd op daadwerkelijk maandverbruik) : gathering.tweakers.net/forum/list_mes...
  16. forum rang 9 josti5 13 augustus 2022 18:25
    Terug naar de jaren 50 en eerder, dank zij de kortzichtige politiek.
    IJsbloemen op de ruiten, om te beginnen de ruiten van de slaapkamers, extra deken, uiterlijk 22 uur naar bed, de teil in de keuken terug, om te beginnen voor de kinderen, en alléén op zaterdagavond.

    Toen was geluk heel gewoon, toch?

    www.youtube.com/watch?v=CiHlrhFjNug&a...

    Maar ja: geen kachel meer...
  17. forum rang 8 Leefloon 13 augustus 2022 19:37
    quote:

    Bowski schreef op 13 augustus 2022 17:18:

    Er zijn maatschappijen die flexibeler, minder risicovol zijn
    Zonder selectief achterdochtig te zijn, verwacht ik dat velen de 800 euro zelf opzij hebben gezet zonder het meevallende gedoe van een aan te passen termijnbedrag. Dat een groot energiebedrijf alarm slaat over té lage maandelijkse termijnen, kan goeddeels loos alarm zijn. Het risico op oninbare vorderingen kan daar meevallen, alhoewel velen de 800 euro ook aan iets anders hebben uitgegeven.

    Wat mij betreft: halfjaarafrekeningen, en niet-abnormale bijbetalingen verwerken in het nieuwe termijnbedrag. Variabele tarieven, variabel verbruik, en dan eens per jaar bij iemand langskomen voor een verhoudingsgewijs enorme bijbetaling, dat kan strakker. Ondanks dat energiebedrijven met slimme meters moeite doen om (online vaardige) klanten tussentijds te informeren, kan een bijbetaling toch als een enorme verrassing komen. Halveer die verrassing, zou ik zeggen. En daarmee dat risico.
  18. forum rang 10 DeZwarteRidder 13 augustus 2022 19:52
    quote:

    Bowski schreef op 13 augustus 2022 17:18:

    Is het niet een (groot) risico om een nieuwkomer en kleine leverancier zoals Nextenergy een voorschot toe te vertrouwen wat in de zomer ver uit gaat boven 1/12 van het jaarverbruik?
    Als het dagprijzen zijn kan dat voorschot best wat lager in de zomer. De bulk van de kosten zijn gas als het een paar weken winterkoud is.

    Er zijn maatschappijen die flexibeler, minder risicovol zijn (Variabel maandbedrag gebaseerd op daadwerkelijk maandverbruik) : gathering.tweakers.net/forum/list_mes...
    Nextenergy neemt vrijwel geen risico's, dus de kans op failliet gaan is heel klein.
  19. forum rang 6 haas 14 augustus 2022 13:46
    Energiebedrijven verschuilen zich voor nieuwe klanten
    Updated 43 min geleden

    in FINANCIEEL
    DEN HAAG - Energiebedrijven verschuilen zich voor nieuwe klanten. Daardoor is het voor consumenten die een nieuw energiecontract nodig hebben, een stuk lastiger om stroom en gas te regelen. Zo is het aanbod op prijsvergelijkingssites zeer gering.
    www.telegraaf.nl/financieel/539141576...
    =====================================================================================
1.000 Posts
Pagina: «« 1 ... 26 27 28 29 30 ... 50 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.840
AB InBev 2 5.280
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.579 45.965
ABO-Group 1 18
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 8.850
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 160
ADMA Biologics 1 31
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.140
Aedifica 2 828
Aegon 3.257 319.974
AFC Ajax 537 7.010
Affimed NV 2 5.730
ageas 5.843 109.774
Agfa-Gevaert 13 1.853
Ahold 3.536 73.971
Air France - KLM 1.024 34.295
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.675
Alfen 12 15.705
Allfunds Group 3 1.108
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.246
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 321
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.484 114.753
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.819 240.104
AMG 965 125.512
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.511
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 378
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.078
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 313
Arcadis 251 8.613
Arcelor Mittal 2.023 318.526
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 266
arGEN-X 15 9.053
Aroundtown SA 1 175
Arrowhead Research 5 9.241
Ascencio 1 20
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.500
ASML 1.762 75.964
ASR Nederland 18 4.117
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 322
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.540
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.657

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 april

    1. China economische groei eerste kwartaal 5% (YoY) volitaliteit verwacht
    2. China industriële productie maart
    3. China detailhandelsverkopen maart
    4. B&S Group Q4-cijfers
    5. Fastned Q1-cijfers
    6. VK werkloosheid feb
    7. SBM Offshore $0,83 ex-dividend
    8. PostNL jaarvergadering
    9. Kendrion €0,45 ex-dividend
    10. EU handelsbalans feb
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht