Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Update: dreigementen Poetin jagen grondstoffenprijzen hoger
Beeld: ABM Financial News

Update: dreigementen Poetin jagen grondstoffenprijzen hoger

(ABM FN-Dow Jones) De aankondiging door de Russische president Vladimir Poetin afgelopen week van een gedeeltelijke mobilisatie om de vastgelopen militaire operaties in Oekraïne vlot te trekken, heeft geleid tot een stijging van de gas- en tarweprijzen. Dit constateerde hoofd grondstoffenstrategie bij Saxo Bank Ole Hansen.

De Europese aardgasprijs steeg na de woorden van Poetin naar meer dan 200 euro per MWh, terwijl ook de prijs van diesel weer opliep en de tarweprijzen op de beurzen van Chicago en Parijs nieuwe pieken bereikten. Eerder deze week noteerde de aardgasprijs nog op 170 euro.

"Grondstoffen die afhankelijk zijn van het aanbod uit Rusland en het Zwarte Zeegebied hebben gereageerd door hoger te handelen, met bijzondere aandacht voor gas, diesel en niet in het minst tarwe", aldus Hansen van Saxo.

De vrees bestaat volgens Hansen dat Rusland de gasstromen via de twee resterende pijpleidingen die nog open zijn, verder zal verminderen.

Vrijdag noteert de TTF rond de 185 euro, maar met de nodige volatiliteit.

Een escalatie van de spanningen kan volgens de strateeg een impact hebben op het vermogen om tarwe te verschepen naar een wereldmarkt die zich zorgen maakt over het aanbod in de aanloop naar de winter op het noordelijk halfrond en een driedubbele dip van de zeewatertemperatuur in La Nina die problemen kan veroorzaken voor producenten op het zuidelijk halfrond, vooral in Australië.

Update: om meer informatie toe te voegen.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 april

    1. China economische groei eerste kwartaal 5% (YoY) volitaliteit verwacht
    2. China industriële productie maart
    3. China detailhandelsverkopen maart
    4. B&S Group Q4-cijfers
    5. Fastned Q1-cijfers
    6. VK werkloosheid feb
    7. SBM Offshore $0,83 ex-dividend
    8. PostNL jaarvergadering
    9. Kendrion €0,45 ex-dividend
    10. EU handelsbalans feb
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht