Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: IJzersterk banenrapport doet AEX stralen

Slotcall: IJzersterk banenrapport doet AEX stralen

De AEX maakt een vliegende start van het beursjaar 2023. Ook vandaag komt er 1,4% bij en over de gehele week staat er al een plus van ruim 5% op de teller. Dit hebben we te danken aan een meevallend Amerikaanse banenrapport.

De vrees was dat een beter dan verwacht banencijfer zou leiden tot lagere koersen, omdat het de inflatieverwachting aanwakkert. In de praktijk was deze vrees ongegrond, want de koersen spoten op een uitstekend payroll report hard omhoog.

+223K banen

In de VS kwamen er 223.000 banen bij, terwijl de markt rekende op een plus van 200.000. De werkloosheid kwam zelfs uit op het laagste niveau in 50 jaar. Een werkloosheidspercentage van 3,5% past niet bij een haperende economie. 

Aandelen gaan in een brede lijn omhoog. Technologie-aandelen doen het verhoudingsgewijs een tikje beter, maar ook Shell (+2,1%) vindt de weg omhoog. Het olie- en gasconcern presenteerde vanochtend een update over het vierde kwartaal.

De kern is dat het geen bijzondere update is. Met name de resultaten bij Chemicals vielen lager uit dan in het derde kwartaal. Desalniettemin is het geen aanleiding om ineens anders over een belegging in Shell te denken. Het blijft simpelweg een Buy-and- hold aandeel.

Gasprijs gehalveerd

Europa heeft tot op heden geluk: de winter verloopt in grote delen van Europa uiterst mild. Dat heeft ervoor gezorgd dat de zorgen over gastekorten naar de achtergrond zijn verdwenen en de gasprijs fors is gezakt. Sinds begin december 2022 zelfs met afgerond 50%.

Dit is uiterst welkom, ook met het oog op de hoge inflatie uiteraard. Toch moeten we niet te snel juichen. Er zijn namelijk een aantal argumenten te bedenken waarom de gasprijs in de toekomst weer kan oplopen.

Rusland heeft de gaskraan deels dichtgedraaid, waardoor de gasmarkt krap is. Daarnaast kan China ook zorgen voor een hogere gasprijs. Hoe dit precies zit, leest u in het onderstaande artikel.

Vliegende start van Alibaba 

Het sentiment onder Chinese technologieaandelen is de laatste maanden fors verbeterd. In de eerste week van januari zet de stijgende trend door. Met name de koers van Alibaba (+1,7%) staat stevig in de lift. 

Een van de oorzaken is dat de Chinese overheid zich soepeler opstelt ten opzichte van zijn techbedrijven. Gisteren werd bijvoorbeeld bekend dat de Chinese toezichthouder een kapitaalverhoging van de consumententak van Ant Financial heeft goedgekeurd. The Ant Group is een dochteronderneming van Alibaba.  

Ook vanuit de VS kwam voor Chinese bedrijven met een Amerikaanse notering goed nieuws. Hierover leest u meer in het onderstaande artikel. Tevens leest u het koersdoel en advies dat we voor het aandeel Alibaba hanteren.

Top 3 stijgers en dalers

 

Rentes

De rentes maken een duikvlucht. Het is een van de redenen waarom de technologiebedrijven een bovengemiddelde stijging laten zien.

  • Nederland: -10 basispunten (2,55%)
  • Duitsland: -10 basispunten (2,20%)
  • Italië: -15 basispunten (4,18%)
  • Verenigd Koninkrijk: -4 basispunten (3,52%)
  • Verenigde Staten: -12 basispunten (3,60%)

De weeklijstjes

  • AEX deze week: +5,1%
  • AEX deze maand: +5,1%
  • AEX dit jaar: +5,1%
  • AEX-herbeleggingsindex dit jaar: +5,1% 

Wall Street blijft achter

Daar waar de Europese beurzen de wind vol in de rug hebben, valt Wall Street juist tegen. De Nederlandse, Franse en Duitse indices sluiten deze week circa 5% in het groen. De Nasdaq noteert daarentegen 0,1% in het rood. Hier staat tegenover dat de dollar wel 1% aan waarde stijgt ten opzichte van de euro. 

 

AEX

De beurskoers van Prosus (+12,9%) is grotendeels afhankelijk van die van Tencent en dat komt deze week goed uit. Chinese technologie-aandelen hebben de voet aardig op het gaspedaal. De cyclische aandelen komen ook bovendrijven. De defensieve havens blijven daarentegen achter, maar dat is in een week als deze niet onlogisch.

 

AMX

ABN Amro (+12,9%) profiteert onder andere van een koersdoelverhoging van Deutsche Bank. De Duitse zakenbank hanteert koopadvies met daarbij een koersdoel van €18 (was €16). Afgelopen week maakte Basic-Fit (+13,6%) bekend zijn prijzen in Frankrijk te verhogen en sindsdien is de koers on fire. De winnaar van vorig jaar doen daarentegen een stapje terug. ASR (-4,1%) en OCI (-4,4%) zijn daarvan het voorbeeld.

 

ASCX

Als Vivoryon (+10,5%) bovenaan het lijstje stijgers noteert dan weet u wat voor week het is geweest. B&S Group (+10,0%) is Onze favoriete overnamekandidaat en doet het deze week ook goed. Azerion (-9,2%) doet dan weer pijn aan de ogen. Tja, die put-optieovereenkomst die het bedrijf met grootaandeelhouder Principion Holding tekende is geen blijk van vertrouwen voor beleggers

 

Tot slot rest mij u een fijn weekend toe te wensen. Deze week schrijft Arend Jan de vooruitblik

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 BultiesBrothers 6 januari 2023 18:26
    De ruimte die de FED heeft om na elk sterk banenrapport de rente steeds maar weer te verhogen neemt ook steeds verder af omdat de rente in absolute termen dan onhoudbaar wordt voor de economie. Op een gegeven moment is het wel welletjes en zal aanbod kant van goederen moeten stijgen. Goede banen horen bii een groeiende economie en wellicht dat consumenten dan meer geld overhouden om te beleggen.
  2. forum rang 7 €URO-Trader 6 januari 2023 19:52
    Reken er maar op dat de 10 jaarsrente VS eind dit jaar de 7% aantikt. In obligatie land beginnen er al scheurtjes te ontstaan, waarvan er deze week lichtjes melding van werd gemaakt. De oorlog in Oekraïne wordt betaald door belastingcenten, en dat loopt zeer hard op gezien de leveringen. Italië gaat begin dit jaar grote betalingsproblemem krijgen waarbij CORONA in het niet valt. Kortom: de AEX gaat naar de 450 range.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links