Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Stemming onder beleggingsexperts slaat om, ASML niet langer topfavoriet

Stemming onder beleggingsexperts slaat om, ASML niet langer topfavoriet
Beeld: iStock

Het positieve sentiment onder beleggingsexperts is omgeslagen, zo blijkt uit de maandelijkse Beursenquête van Corné van Zeijl van Actiam. Bijna de helft verwacht dat de AEX-index deze maand gaat dalen. ASML is van het kooplijstje afgevoerd. In plaats daarvan zetten de marktkenners hun kaarten op waarde-aandelen als Unilever en Ahold-Delhaize.

Bij de vorige peiling overheerste optimisme. Dat bleek terecht: de AEX-index klom in januari op met ruim 8%, en daarmee was sprake van de beste eerste beursmaand in jaren.

Bijna de helft verwacht dat AEX in februari gaat dalen

Die hosannastemming is helaas omgeslagen. Voor februari is bijna de helft van de beursvorsers somber gestemd. Slechts een kwart denkt dat de AEX-index de stijgende lijn voortzet.

Volgens Van Zeijl is een van de genoemde redenen voor dat pessimisme een mogelijk Russisch offensief. Andere experts wijzen op een dreigende recessie. De optimisten denken dat we aan het einde van de rentestijgingen door de centrale banken gekomen zijn.

De stemming voor februari is als volgt:

  • 23,6% is optimistisch (dat was vorige maand nog 45,5%)
  • 27,8% is neutraal (tegen 23,1% vorige maand)
  • 48,6% is pessimistisch (dat was in november 31,4%)
  • Saldo: -25% (was +14,0%)

... maar de meningen voor de komende zes maanden zijn verdeeld

Voor de komende zes maanden zijn de meningen erg verdeeld, net als bij de vorige peiling. 28% verwacht stijgende koersen en 31% denkt dat de AEX-inde gaat dalen. De rest neemt een neutrale positie in.

Dit zijn de verwachtingen voor de komende zes maanden:

  • 27,8%  is optimistisch (dat was vorige maand 32,2%)
  • 41,7% is neutraal (tegen 37,2% vorige maand)
  • 30,6% is pessimistisch (dat was 30,6%)
  • Saldo: -2,8% (was +1,7%)

IEX-beleggers zijn juist bullish

Lees ook

Geen recessie, verwacht meerderheid beleggers

De sombere stemming onder de experts staat in schril contrast met de verwachtingen van de 1.633 particuliere beleggers die deelnamen aan de Nationaal Beleggerssentiment-peiling van IEX.

Maar liefst 46% denkt dat de AEX deze maand zal stijgen en slechts 21,6% mikt op een daling. De verwachtingen voor de komende zes maanden zijn nóg optimistischer. Maar liefst 59,2% van de particuliere beleggers denkt dat de AEX-index omhoog zal gaan en slechts 19,6% denkt dat de index in het rood duikt.

Waarschijnlijk speelt hierbij een rol dat meer dan de helft van de respondenten verwacht dat een recessie in Europa dit jaar uitblijft. 

Aandelenkeuzes januari: wisselend succes

Een vast onderdeel van de Actiam Beursenquête is het overzicht van de meest en minst favoriete aandelen van de beursexperts: de toppers en floppers. Hoe hoe goed waren de voorspellingen van de deelnemers aan de vorige peiling?

Wisselend, zo blijkt. De toppers en floppers hielden elkaar redelijk in evenwicht. Onder de streep resteert een klein minnetje van 1,6%. Die daling is vooral te wijten aan de negatieve verwachtingen over ArcelorMittal, Besi en Unibail-Rodamco-Westfield. Dit trio zag de koers tegen de verwachting in met dubbele cijfers oplopen. Ook de keuze voor Ahold Delhaize als topper bleek ongelukkig. Dit aandeel bleef achter bij de markt. 

ASML en ING deden daarentegen wél wat ze moesten doen: flink oplopen.

Toppers januari
Rendement Floppers januari Rendement
ASML +19,6% ArcelorMittal +15,4%
ING +16,4% Besi +15,4%
KPN +8,7% Randstad +3,0%
Adyen +6,9% Unibail-Rodamco-Westfield +21,7%
Ahold Delhaize +2,0% Exor +6,2%

 

Keuzes voor februari: risk-off

Tot slot de keuzes voor februari. Welke aandelen hebben volgens de beursexperts de beste kaarten en welke kunnen we beter uit de weg gaan?

Het is duidelijk risk-off. ASML is uit het kooplijstje gestoten door Ahold Delhaize en Unilever. De keuze voor Unilever wordt mogelijk ingegeven door de benoeming van een nieuwe CEO. Shell, dat gisteren met cijfers kwam, maakt de top-3 compleet.

Ook het lijstje floppers wordt behoorlijk opgeschud. Alleen Besi en Unibail-Rodamco-Westfield gaan nog een ronde mee. Prosus staat ditmaal bovenaan.

Ook hier staan de professionals en particuliere beleggers lijnrecht tegenover elkaar. Want de particuliere beleggers uit de peiling van IEX hebben nog volop vertrouwen in ASML, net als in brachegenoot ASMI. De enige overeenkomst in het kooplijstje is NN Group.

Bij de floppers zijn beide partijen het alleen eens over Unibail-Rodamco-Westfield. Particuliere beleggers lopen met een grote boog om Philips heen, een naam die in het lijstje van de beleggingsprofessionals niet voorkomt.

Toppers februari
Saldo* Floppers februari Saldo*
Ahold Delhaize 5 Prosus -6
Unilever 5 Besi -4
Shell 4 Signify -3
DSM 3 Unibail-Rodamco-Westfield -3
NN Group 3 RELX -3


* Het saldo staat voor het aantal positieve min het aantal negatieve antwoorden.


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 18 apr Morgen in de IEX BeleggersPodcast: JET, ASML de Halculator en nog veel meer 1
  2. 16 apr Just Eat Takeaway trekt stekker uit Nieuw-Zeeland 4
  3. 16 apr Consumentenbond daagt Albert Heijn voor rechter om fouten in kassabonnen 5

Gerelateerd

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. Wirecard 3 februari 2023 12:37
    quote:

    allesweter schreef op 3 februari 2023 11:58:

    een vraagje.

    Ik wil graag beleggen in VIETNAM.
    Is tracker FTSE Vietnam Swap Ucits ETF ic een goed idee.
    Ik weet niet wat SWAP inhoudt? Koers ca 25,15
    Of het een goede investering is, zou je zelf moeten uitzoeken.

    Met SWAP bedoelen ze denk ik: interest rate swaps. In een etf kan dit extra rendement opleveren. ETF zijn complexer dan mensen vaak denken. Doe je research goed.
  2. Wirecard 3 februari 2023 14:08
    quote:

    Moneytraveller schreef op 3 februari 2023 13:14:

    Allesweter: Check: www.tcminvestmentfunds.nl/aandelenfon...
    Jezus wat een duur fonds.

    Beheervergoeding
    1,5% per jaar
    Performance fee:
    10% van de outperformance ten opzichte van de benchmark van het Luxemburgse Master fonds (de beheervergoeding en de performance fee wordt alleen in rekening gebracht op het niveau van het Master fonds in Luxemburg)
  3. DubbeltjeblijftDubbeltje 3 februari 2023 14:11
    Kan Van Zeijl ook eens een keer het nut van die beurs enquete onderzoeken.
    Oftewel, wat is de performance van de uitkomsten van die enquete gemeten over een langjarige periode.

    Ik heb nu vaak het idee dat het niet veel zegt maar misschien heb ik het verkeerd
  4. Butler 5 februari 2023 22:01
    Als de oorlog in Oekraïne escaleert is de kans op een wereldoorlog levensgroot. Onderschat de gevolgen van escalatie niet. Zeg dan maar dag met je handje tegen de meeste aandelen, koersdalingen tot 40% van de huidige standen is realistisch. Absurd dat er nog steeds met een bord voor de kop gekocht wordt, terwijl als je óóit langs de zijlijn zou moeten blijven, het nu wel is.
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links