Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dit zijn de beleggingskansen in lithium

Dit zijn de beleggingskansen in lithium
Beeld: iStock

Door de opmars van elektrisch rijden is de vraag naar lithium de afgelopen jaren fors toegenomen, en die trend zet waarschijnlijk door. Op welke manier kunt u hierop inspelen?

Voor 2018 werd lithium met name gebruikt bij de productie van glas, keramiek en in de geneeskunde. Ook toen al waren batterijen voor consumentenelektronica een belangrijke vraagcomponent. Maar met de opkomst van elektrische en hybride voertuigen schoot de consumptie van lithium de hoogte in. Batterijen staan intussen in voor 74% van de globale vraag. Tien jaar geleden was dat nog maar 12%. De verwachting is dat deze trend zich verder doorzet.

Geen (realistische) alternatieven voor lithium

De technologische evolutie bij de batterijproductie gaat snel en dat heeft ook impact op de batterijmaterialen. Zo zijn er alternatieven voor kobalt en in mindere mate nikkel, maar lithium blijft een constante. Dit komt doordat lithium niet alleen het lichtste metaal is (belangrijk voor gewicht), maar bovendien over de hoogste energiedichtheid beschikt.

Ook de batterijtechnologieën van morgen en overmorgen maken gebruik van lithium. Zo bevatten ook ‘solid state’-batterijen het metaal.

De enige bedreiging kan op middellange termijn van het (nu nog) veel goedkopere natrium komen, dat in theorie lithium perfect kan vervangen. Binnenkort komen er zelfs al natrium-ion batterijen op de markt.

Alleen is de energiedichtheid van natrium veel kleiner dan die van lithium. Dat betekent dat een batterij op basis van natrium veel groter en zwaarder moet zijn om dezelfde capaciteit te halen dan een gebaseerd op lithium. Daarom is natrium in de praktijk voor veel toepassingen geen realistisch alternatief voor lithium.

Geconcentreerd aanbod

Er zijn op dit moment twee dominante productiemethodes voor lithium. Bij de eerste wordt lithium gehaald uit ertsen die het mineraal spodumeen bevatten. Dit gebeurt met name in Australië, maar steeds vaker ook in Zuid-Amerika.

Bij de tweede methode wordt lithium gewonnen uit grote zoutwatermeren (pekel). Een bekend gebied is de zogenaamde lithiumdriehoek in Brazilië, Chili en Bolivië (Atacama-regio).

Technieken waarbij lithium wordt gewonnen uit klei of op basis van geothermie hebben vooralsnog een erg klein marktaandeel.

Er is een onderscheid tussen lithiumhydroxide en lithiumcarbonaat. Het marktaandeel van beide is ongeveer de helft. De energiedichtheid van hydroxide is iets groter, wat maakt dat dit type vaker (maar niet uitsluitend) in duurdere NMC-batterijen wordt gebruikt. Voor de goedkopere LFP-batterijen wordt meestal lithiumcarbonaat gebruikt.

Globaal komt iets meer dan de helft van al het lithiumconcentraat uit Australië, een derde uit Zuid-Amerika en 13% uit China.

Wat betreft raffinagecapaciteit is China dominant met een marktaandeel van ruim 60%. In het Westen wordt in snel tempo raffinagecapaciteit bijgebouwd om de afhankelijkheid van China te verminderen.

Banana-principe

Op het vlak van lithiumproductie zelf scoort Europa ondermaats. Een groot project in Servië van Rio Tinto (Jadar), dat Europa op termijn zelfvoorzienend zou maken, werd afgeschoten wegens milieubezwaren. De milieu-impact van ingevoerd lithium op de plaats van productie of raffinage is dan blijkbaar weer geen bezwaar.

Europa heeft de mond vol van elektrificatie maar huldigt tegelijkertijd het banana-principe: build absolutely nothing anywhere near anyone.

Klein overschot

Er bestaat niet zoiets als de lithiumprijs. Er zijn verschillende prijzen naar gelang de exacte chemische samenstelling, de kwaliteit en zelfs de regio. Dat maakt de globale lithiummarkt vrij ondoorzichtig.

Een vaak gebruikte prijsreferentie is LCE of Lithium Carbonate Equivalent. Daarbij wordt nog een onderscheid gemaakt naar zuiverheid van 99% of 99,5% (battery grade).

De prijs die Trading Economics publiceert, is die van lithiumcarbonaat in Chinese yuan per ton. Gemiddeld werd lithium tussen de zomer van 2021 en het najaar van 2022 zes keer duurder. Sinds de top ging er ongeveer een kwart af.

In 2022 bedroeg de globale lithiumproductie ongeveer 700.000 ton LCE. Vorig jaar was er een aanbodtekort van 15.000 ton lithium. Voor dit jaar wordt een klein overschot van 2000 ton voorspeld. Maar de markt voor ‘battery grade’ lithium blijft erg krap.

ETF’s zijn geen optie

Er zijn verschillende ETF’s waarvan de naam naar lithium verwijst. Maar wie deze koopt voor blootstelling aan bedrijven die actief zijn in de lithiumproductie komt meestal bedrogen uit. Dat komt doordat lithium in deze ETF’s met de andere batterijmaterialen op één hoop wordt gegooid.

Dit is onder meer zo bij de Amplify Lithium & Battery Technology ETF (BATT). Het gewicht van lithiumproducenten in de onderliggende index bedraagt amper 16%. De rest wordt gevormd door producenten van EV’s, batterijen en andere metalen dan lithium.

Dit is ook zo bij de Global X Lithium & Battery Tech ETF (LIT). Daar is de situatie wel iets beter, want de onderliggende Solactive Global Lithium index bestaat voor ongeveer 40% uit lithiumproducenten. Dat is nog steeds te weinig om van een pure play te spreken. Albemarle is met 10% de grootste individuele participatie.

Sinds begin deze maand is er ook een nieuwe lithiumtracker op de markt. Het gaat om de Sprott Lithium Miners ETF (LITP). Die schaduwt de Nasdaq Sprott Lithium Miners index en komt tegemoet aan de kritiek dat het huidige ETF-aanbod tekort schiet wat lithium betreft.

Helaas is deze ETF voorlopig nog niet te koop in Europa maar de ervaring met de uranium ETF van dezelfde uitgever leert dat Sprott op termijn ook een Europese variant van de tracker voorziet.

Niets houdt beleggers die in lithium willen investeren tegen om hun eigen ETF samen te stellen. Met uitzonderling van een aantal Chinese spelers noteren de meeste lithiumproducenten aan beurzen in de Verenigde Staten of Canada. Daarnaast is er een ruim aanbod van lithiumbedrijven die aan exploratie doen of experimenteren met nieuwe productietechnieken.

Grootste spelers

Het Amerikaanse Albemarle is actief in Australië en Chili en beschikt over een productiecapaciteit van ongeveer 175.000 ton LCE, goed voor een globaal marktaandeel van iets meer dan 25%. Het bedrijf wil de output tegen het einde van dit decennium verdubbelen. Albemarle noteert tegen minder dan 10 keer de verwachte winst over dit jaar.

Sociedad Quimica y Minera (SQM) uit Chili is met name actief in de Atacama-regio. Chili beschikt over de grootste lithiumreserves ter wereld. SQM is ook een belangrijke producent van jodium. Het aandeel noteert tegen minder dan 7 keer de verwachte winst. Een factor van onzekerheid is de politieke situatie in Chili, waar een hogere winstbelasting dreigt.

Het Amerikaanse Livent werd in 2018 afgesplitst van het agrarische bedrijf FMC Corp. Livent is actief in onder meer Argentinië, de Verenigde Staten en China. De groep is verticaal geïntegreerd en beschikt ook over conversiecapaciteit om lithiumconcentraat te verwerken naar eindproducten. Livent kan daardoor direct leveren aan industriële klanten (o.a. de luchtvaart). Het aandeel noteert tegen 13 keer de verwachte winst en 6 keer de omzet.

Andere interessante bedrijven uit de sector zijn de Australische producenten Mineral Resources, Pilbara Minerals en Allkem (het vroegere Orocobre). Lithium Americas heeft een 49% joint venture met Ganfeng Lithium in Argentinië en beschikt met Thacker Pass over een interessant project in de Verenigde Staten.

In Nederland is natuurlijk Advanced Metallurgical Group (AMG) een bekende speler. Dit bedrijf maakt specialistische metalen en legeringen die onder meer worden gebruikt in de bouw, luchtvaart en energiesector.

AMG telt drie afdelingen maar de hoogste winstbijdrage komt van Clean Energy Materials, waar naast lithium ook vanadium, tantaal en niobium toe behoort. Deze metalen worden geproduceerd in de Mibra mijn in Brazilië.

De productiecapaciteit voor lithium spodumeen wordt er opgetrokken van 90.000 naar 130.000 ton op jaarbasis. Deze uitbreiding wordt dit jaar afgerond.

AMG is ook actief in het downstream segment met de bouw van een raffinagefabriek in Duitsland. Die moet battery-grade lithium hydroxide opleveren. De bouw gaat in 5 modules van elk 20000 ton per jaar. Tegen 2028 moet de fabriek 100000 ton per jaar kunnen produceren.

DLE

Een relatief nieuwe productietechniek is Direct Lithium Extraction of DLE. Daarbij wordt lithium uit pekel gewonnen via een geavanceerde absorptietechnologie en niet op basis van het klassieke verdampingproces. Met DLE verloopt de productie van lithium sneller, energiezuiniger en milieuvriendelijker.

Momenteel wordt DLE alleen in China op commerciële schaal ingezet, maar er zijn verschillende bedrijven met pilotprojecten als tussenstap naar productie. Een daarvan is E3 Lithium, dat battery grade lithium wil produceren in de Canadese provincie Alberta. Onder meer Imperial Oil en de Canadese overheid investeerden in het bedrijf. Dit jaar wordt gewerkt aan een voorlopige haalbaarheidstudie (PFS).

Het vergunning- en financieringsproces en de bouw van de mijn zijn gepland voor 2024-2025 en de (eventuele) start van de commerciële productie zal op zijn vroegst in 2026 zijn.

Een ander bedrijf dat inzet op DLE is Grounded Lithium. De grootste activiteit is het Kindersley lithiumproject in de Canadese provincie Saskatchewan. Het gaat in beide gevallen om ‘early stage’ bedrijven met bijgevolg een bovengemiddeld risiconiveau.

 


Koen Lauwers is onafhankelijk analist.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Koen Lauwers

Koen Lauwers is onafhankelijk analist. Hij doet beleggingsresearch voor verschillende marktpartijen en schrijft voor diverse financiële titels. Als econoom kwam Lauwers na een carrièrestart in de IT-sector in 1999 in de financiële wereld terecht. De schok na het barsten van de virtuele dotcom-zeepbel was zodanig groot dat h...

Meer over Koen Lauwers

Recente artikelen van Koen Lauwers

  1. 19 mrt De goudprijs zit weer in de lift, en de timing is bijzonder
  2. 16 jan Grondstoffen in 2024: wat kunnen we verwachten? 2
  3. 20 jun Halfjaar-update edelmetalen en koper 4

Gerelateerd

Reacties

39 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 lanciared 9 februari 2023 10:26
    @ Mr Lauwers, ...... Andere interessante bedrijven uit de sector zijn ..... - Nog nooit van AMG gehoord ? Staat genoteerd op de Mid Cap, op het Damrak, ja, hier in Nederland.
    - ( Nu niet zo erg. Was een paar jaar geleden op de outlook nieuwe jaar van Deutsche Bank, ( voor de erg vermogende klanten, mocht mee met een kennis ), hier bij ons in Vlaanderen, van gans het land was het kruim van alle Deutsche Bank analisten aanwezig. Bij een vraag van mij over AMG kende geen enkele het bedrijf. ( Nochthans genoteerd op de Mid Cap in Amsterdam !) Na 30 seconden kwam er één analist naar voren, tot bij mij, en wist het. " Is dat niet de sport afdeling van Mercedes Benz ? " - Mis dus. Dus niet erg als jij AMG niet kent. Zo zijn er dus nog.

    Ken je AMG ? Er al van gehoord ?

    (Premium) Analist P. Wetering volgt het o.a. en heeft een strong buy advies op het aandeel. Met een koersdoel dan heel wat hoger ligt dan huidige koers.
    Duur ? - Niet bepaald, 4 x EBIDTA bijstelling naar boven toe gemeld afgelopen jaar. Afgekondigd : een EBIDTA van 320 miljoen dollar of meer voor 2022 ( afgelopen jaar) .
    Groeit, na gedane uitbreidingen, o.a. in Vanadium - Ohio 2, en komende uitbreiding in spodumeen productie met 40.000 ton ( klaar in Q2 ) door, met reeds afgegeven vooruitzichten voor EBIDTA dit jaar van 400 miljoen dollar, of meer.

    Jij plaatst hier een artikel, bij IEX. Prima. Vraag aan de redactie dat je dan ook even het Premium gedeelte mag inkijken.
    Ik vermoed dat het wel mag.
    LR
  2. Piet Plezier 9 februari 2023 10:45
    Ik snap die Koen Lauwers ook niet, AMG is qua resultaat groei in 2022 en outlook voor de komende jaren die richting het half miljard per jaar gaat, het best presterende aandeel op de Nederlandse beurs en wordt nota bene nog niet eens vermeld.
    Dit is IEX onwaardig en dat zie ik nogal eens gebeuren en dat is jammer en onprofessioneel.
  3. forum rang 6 Kruimeldief 9 februari 2023 10:54
    Als meneer Lauwers ècht goede beleggersresearch had verricht, was hij erachter gekomen dat:
    AMG het enige Nederlandse fonds is dat in Lithium zit,
    een eigen mijn in Brazilië exploiteert,
    nu een fabriek in Bitterfeld bouwt om het materiaal op te werken om geschikt te maken voor EV,
    (Komt dit jaar in productie)
    in Vanadium zit (Ohio2) in de VS, (critical material onder Joe Biden)
    in recycling-projecten met Shell, in het Midden-Oosten,
    speciale materialen voor de luchtvaart en ruimtevaart maakt die schijnt aan te trekken
    en niet te vergeten: de Vanadium Redox Flow Battery,
    HESS- systeem in Hauzenberg.

    Winst maakt, Ebitda keer op keer naar boven bijstelt, dividend betaalt.
    En dan ben ik nog niet uitgepraat. Kijk eens op de AMG-site
  4. kuip2499 9 februari 2023 10:57
    AMG = europese troef.
    In Finland is Keliber bij Kotka - in bezit van de vergunningen - bouw van een mijn en opwerkingsfabriek gestart,
    die vanaf eind 2024 jaarlijks 15000 ton lithiumhydroxide zal leveren. (SBSW heeft een 85% belang).
    SBSW heeft ook een 50% belang in JV met Ioneer in rhylolite ridge projekt in Nevada, dat vanaf 2025 jaarlijks
    20.000 ton lithium plus boron kan leveren.
  5. Jalapenjos 9 februari 2023 11:12
    Twee heel jonge bedrijven met -- wat lijkt -- een aardige toekomst:
    - European Lithium (mogelijk toekomstige winning van Lithium in Oostenrijk; inmiddels al een deal met BWM)
    - Enovix

    En kom: natuurlijk AMG!!

    En als de mogelijkheden binnen Europa bestaan (en het lijkt dus van wel), dan moeten die natuurlijk uitgewonnen worden.
  6. Bonost 9 februari 2023 11:34
    Ik denk dat meneer Lauwers een belangrijke speler in de DLE markt vergeet te noemen en dat is namelijk Standard Lithium Ltd (LSI). Dit bedrijf heeft sinds september een werkend project lopen in Arkansas (USA) waarin wordt getest op een duurzame wijze van DLE productie middels het afvangen van de CO2 emissie. Jammer dat hij dit bedrijf vergeet te noemen met deze innovatieve productiemethode.
  7. forum rang 6 N audio 9 februari 2023 11:37
    quote:

    Aandachtige lezer schreef op 9 februari 2023 11:09:

    Ik weet het niet. Ik hou er rekening mee dat Koen Lauwers wel degelijk van het bestaan van AMG weet, maar een goede of in ieder geval plausibele reden had om het hier niet op te nemen. Ben benieuwd naar zijn reactie!
    Dan had hij er een sidenote bij kunnen zetten. Het helemaal niet noemen van een best wel belangrijke speler, welke de lading van zijn onderwerp dekt is gewoon slordig!
  8. [verwijderd] 9 februari 2023 11:45
    Goede opmerking N audio, jouw opmerking had ik ook nog willen plaatsen na het lezen van de reactie van Aandachtige lezer.

    Eerlijk gezegd vind ik het gewoonweg schofferend om AMG niet eens te noemen. We leven verdorie nog aan toe in Nederland en dan het lef hebben de enige Nederlandse lithiumproducent (en veel meer) niet eens te noemen geeft aan dat je schijt hebt aan de Iex-lezers. Je weet dat die juist in AMG zitten.
39 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links