Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Koffiekamer Terug naar discussie overzicht

Koffiekamer – AEX – 06/04 Wie belegt er nog?

205 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Jos Koets 5 april 2009 16:44
    Het is alweer 9 jaar geleden dat de AEX rond de 700 punten heeft gestaan. Beleggen was toen in en wie er niet belegde, hoorde er niet bij. Zelfs huisvrouwen wisten te vertellen in welke aandelen er belegd moest worden. De beleggingsverhalen op het schoolplein waren dagelijkse kost, terwijl regelmatig het kroost vergeten werd. Later tijdens het avondeten werden de winsten van die dag besproken en overlegt wat de volgende aankoop zou worden. In die periode was niet alleen de beurs hot, maar ook de beleggingsverzekeringen en hypotheken. Verzekeringsmaatschappijen maakten handig gebruik van de situatie en ontwikkelde producten waarbij mensen met geleend geld enorme winsten konden behalen. Cijfers zeggen voldoende, zoals blijkt uit een AFM rapport. De inleg van verzekeringspolissen was in 1995 nog 1,5 miljard. Dit was in 2005 6,8 miljard, waarbij in het topjaar 2000 zelfs 7,3 miljard werd ingelegd. De opgebouwde waarde was 5,1 miljard (1995), 31,8 miljard (2000) en 49,2 miljard (2005). Toch een leuk bedrag als u bedenkt dat er in 2005 7,2 miljoen verzekeringspolissen in omloop waren. Ieder gezin had dus wel een verzekeringspolis.

    Er is in ieder geval veel veranderd. Legiolease en de woekerpolisaffaire hebben er voor gezorgd dat veel mensen niet meer willen beleggen. De mensen zijn daadwerkelijk op de feiten gedrukt dat beleggen ook tot verlies kan leiden. De pensioenverzekeraars hebben dit wel aangetoond! Bovendien zie je op het ogenblik veel mensen hun verzekeringspolissen afkopen. Of hun beleggingshypotheek omzetten naar een spaarhypotheek. Wat te doen om dit te voorkomen? Gewoon nieuwe producten verzinnen, waarbij beleggen weer interessant wordt. De verkoop van deze producten gewoon laten doen door adviseurs en deze extra belonen door twee keer zoveel provisie uit te keren aan de adviseurs. Het is nog een geheim maar deze maand komt het eerste product al op de markt. En wie tot twee kan tellen, weet ook wat dit betekent. Vooral adviseurs die het op dit ogenblik slecht hebben, zullen dit product gaan verkopen. Uiteindelijk moet het gezin toch ook eten, al gaat dit weer ten koste van de consument. Het voorkomt in ieder geval een verdere leegloop van bepaalde beleggingsfondsen en geeft de AEX waarschijnlijk een duwtje in haar rug als meerdere partijen gaan volgen.

    Stijgende beurs
    Het wordt wel tijd de negatieve spiraal te doorbreken. De beurs moet stijgen en wie heel goed kijkt ziet kleine lichtpuntjes in de lange tunnel. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat u hele goede ogen hebt. In ieder geval zorgt een stijging voor rust onder de consument. Deze zal geen drastische stappen meer gaan ondernemen, maar rustig blijven zitten. En rust is alles wat nodig is om beleggen weer hot te krijgen. Wie trouwens even kijkt naar de historische rendementen kan niet anders concluderen dat er met beleggen geld valt te verdienen. Zo staat ook in het AFM rapport de historische rendementen van aandelen over bepaalde periodes

    1900-1920 7,59%
    1920-1940 -0,69 %
    1940-1960 12,42%
    1960-1980 5,54%
    1980-2000 18,84%
    Totaal 1900-2000 8,87%

    KA leidend!
    Morgen in ieder geval een hogere opening van de AEX. Gelukkig hebben we de 220 weer verlaten, maar dit was volgens mij gewoon maar een getal. Ik heb geen verstand van TA, FA of SA want ik gebruik gewoon de KA (Koets Analyse). Niet dat ik hiermee veel geld heb verdiend, want ik beleg al jaren niet meer rechtstreeks op de beurs. Toch zegt mijn KA dat 250 deze maand mogelijk is (AEX 230,76 x 8,87%, is het gemiddelde van 1900-2000). Gebeurt dit al aan het einde van de week, dan zal de Telegraaf zeker hier aandacht aanbesteden op zijn voorpagina. Morgen genoeg beleggingsnieuws maar als hypotheekadviseur kijk ik even verder naar de komende cijfers van de NVM. Deze komen aan het einde van de week uit. Ik ben zeer benieuwd hoe deze keer de (flinke) daling positief wordt verwoord. Toch zie ik ook hier hele kleine lichtpuntjes.

    Hieronder een opsomming van de cijfers van morgen. En tot slot wens ik iedere belegger een winstgevende dag / week. Ik vond het in ieder geval een genoegen om eens de opening van de dagdraad te schrijven.

    Gr. Jos Koets

    Betreft Onderwerp
    Japan monetaire vergadering (+ 7-4)
    Japan leading indicator februari (vlp.)
    Verenigd Koninkrijk handelsbalans niet0EU-landen
    EU Sentix-index beleggersvertrouwen april
    Verenigd Koninkrijk automobielverkopen maart
    Kendrion jaarvergadering
    Skanska (Zwe.)jaarvergadering
    VVD Amsterdam politiek café Libertijn, met D66-fractievoorzitter Pechtold
    Sligro Food Group betaalbaarstelling dividend
    Nieuwe Steen Investments betaalbaarstelling dividend
    Wereldhave ex-dividend notering
    Inchcape (VK) buitengewone vergadering inzake voorgestelde aandelenemissie
    Olympia Flex Group (Dui.) jaarcijfers 2008
    Somaliland presidentsverkiezingen
    Telecom Italia (It.) jaarvergadering
    Diageo (VK)betaalbaarstelling dividend (VK)

  2. forum rang 10 voda 5 april 2009 16:48
    Jos, hartelijk dank voor deze fijne weekopening en dat je als invaller wilde fungeren.

    Dikverdiende ab is onderweg.
  3. [verwijderd] 5 april 2009 16:57
    van mij ook een..:) we blijven positief..maandag opties eruit...en leuk weekend van t over gebleven geld ..
    en hopen..dat de hele crisses opgeblazen was..en de ingrepen van regeringen aanslaan.gr raimond
  4. forum rang 7 ffff 5 april 2009 17:16
    Ik kan genieten van zo'n posting. Gewoon eens iemand die met totaal andere ogen naar die beurzen kijkt. En dat al heel wat jaren doet. Met plezier gelezen, Jos!
    ( Ik zag even in een flits: KA leidend! Wat is dat nu weer...?)

    Peter
  5. [verwijderd] 5 april 2009 17:17
    Hoi Jos,

    Linke had het al aangekondigd via de mail dat jij hem zou doen voor maandag. Fantastisch !

    De eerste IEX columnist die de dagdraad heeft gedaan, de dagelijkse column van Arend Jan uitgezonderd.

    Maar het is in de KK te doen en niet op de voorpagina, te zien ook aan het aantal reacties en hits.

    Klasse en een dikke AB.

    grt Novastar
  6. [verwijderd] 5 april 2009 17:20
    quote:

    ffff schreef:

    Ik kan genieten van zo'n posting. Gewoon eens iemand die met totaal andere ogen naar die beurzen kijkt. En dat al heel wat jaren doet. Met plezier gelezen, Jos!
    ( Ik zag even in een flits: KA leidend! Wat is dat nu weer...?)

    Peter
    KA = Koets analyse, zit dicht tegen de LA = logische analyse (Cruijff), maar de SA dan ? Strategische...?
  7. [verwijderd] 5 april 2009 17:25
    Krediet crisis voorbij! Herstel is onvermijdelijk! Alleen nog maar grote rendementen op de beursen voor de stieren!

    Leuk stuk, leest lekker weg maar alles lijkt wel erg rozengeur en maneschijn. Een beetje benaderen van beide kanten (zowel negatief als postief) mag wat mij betreft ook wel ;-)
  8. bos taurus 5 april 2009 17:32
    Goede opening, Jos. AB ook van mij.

    Wat ik me afvraag is, of de AEX wel zo snel kan stijgen en of hij ooit weer dezelfde hoogte zal bereiken dan pakweg 1-2 jaar geleden. Dat heeft o.m. te maken met het gewijzigde beleid van de pensioenfondsen, die altijd een behoorlijk deel van hun kapitaal in aandelen gestoken hebben - toen geheel terecht overigens.
    Nu ze verzuimd hebben om vorig jaar op tijd eieren voor hun geld te kiezen en behoorlijk verlies gedraaid hebben gaan ze minder in aandelen beleggen (ik meen zelfs méér dan de helft minder). Als deze megapartijen straks niet meer kopen, of veel minder kopen dan vroeger, en ook particulieren inmiddels overgestapt zijn op andere beleggingsvormen (b.v. langlopende deposito's waar ze niet zonder meer weer kunnen uitstappen) moet dat toch invloed op de beurzen hebben?
    Het vertrouwen kan dan wel terugkeren, maar het geld moet ook terugkomen. Volgens mij zullen wij de gevolgen van het verminderde volume nog heel lang voelen.

    "rund".
  9. forum rang 7 ffff 5 april 2009 17:40
    Superbeer,
    Ik was ook wat verrast over de optimistische visie van Jos. Hij ziet de AEX al op 250, mar dat betekent dat we méér dan 25 procent zijn gestegen t.o.v. de AEX-intraday-lows en volgens, door velen nu afgedane definities, zijn we dan weer in een stierenmarkt terechtgekomen. ( De procentuele stijging wordt namelijk NIET breed gedragen, maar slechts door enkele sectoren ( bank en commodity)en dan schijnt die definitie niet meer op te gaan)

    Uiteraard zou ik niets liever willen, maar gezien de flink oplopende werkloosheidscijfers in heel West-en Oost Europa, de USA en Azië zie ik het zelf ook niet zo rooskleurig in.

    Peter

    Bos Taurus,
    Anderzijds:
    Die "ellendige" hedgefunds die er toch ook flink aan bijgedragen hebben om de indexen flink naar benden te drukken, hebben ondertussen ook heel wat van hun slagkracht ingeleverd. Ten eerste omdat er zoveel onderuit gegaan zijn en zware klappen geïncasseerd hebben gekregen en ten tweede omdat er nu toch echt meer toezicht gaat komen wat er allemaal "uitgespookt" wordt door die fondsen. Persoonlijk denk ik dat die twee zaken de hedgefunds veel minder krachtig maken de koersen naar benden te manipuleren. Kon wel eens een stuk compensatie zijn voor de verminderde aankopen door de pensioenfondsen.
  10. Jos Koets 5 april 2009 17:54
    Beste Peter,

    Ik ben zeker niet positief over de beurs, maar hoop dat een stijging wel gaat plaatsvinden. In mijn stuk wil ik aangeven dat veel mensen op het ogenblik hun beleggingspolissen afkopen. Dit betekent dat bepaalde AEX aandelen flink onder druk komen te staan. Ik heb het hier wel over de persoon die totaal niets van beleggen afweet (maar wel een beleggingspolis heeft). Natuurlijk hoef ik jou niet te vertellen wat er gebeurd als iedereen met een beleggingspolis er direct mee zal stoppen. Voor die gewone niet begrijpende persoon is het goed dat de beurs gaat stijgen (positief nieuws via kranten etc...). Zij zullen dan hun polis niet afkopen. Voor de dagelijkse belegger een leuk voordeeltje als dit niet gebeurt.

    Gr. Jos
  11. max21 5 april 2009 18:02
    quote:

    ffff schreef:

    Superbeer,
    Ik was ook wat verrast over de optimistische visie van Jos. Hij ziet de AEX al op 250, mar dat betekent dat we méér dan 25 procent zijn gestegen t.o.v. de AEX-intraday-lows en volgens, door velen nu afgedane definities, zijn we dan weer in een stierenmarkt terechtgekomen. ( De procentuele stijging wordt namelijk NIET breed gedragen, maar slechts door enkele sectoren ( bank en commodity)en dan schijnt die definitie niet meer op te gaan)

    Uiteraard zou ik niets liever willen, maar gezien de flink oplopende werkloosheidscijfers in heel West-en Oost Europa, de USA en Azië zie ik het zelf ook niet zo rooskleurig in.

    Peter

    Bos Taurus,
    Anderzijds:
    Die "ellendige" hedgefunds die er toch ook flink aan bijgedragen hebben om de indexen flink naar benden te drukken, hebben ondertussen ook heel wat van hun slagkracht ingeleverd. Ten eerste omdat er zoveel onderuit gegaan zijn en zware klappen geïncasseerd hebben gekregen en ten tweede omdat er nu toch echt meer toezicht gaat komen wat er allemaal "uitgespookt" wordt door die fondsen. Persoonlijk denk ik dat die twee zaken de hedgefunds veel minder krachtig maken de koersen naar benden te manipuleren. Kon wel eens een stuk compensatie zijn voor de verminderde aankopen door de pensioenfondsen.
    Maar de werkeloosheid blijft altijd oplopen, ook als de recessie al op z'n retour is, dat zie je pas na 6 maanden terug lopen dus dat is voor een beursherstel geen goede indicator naar mijn idee.
    Groet,
    Max
  12. forum rang 7 handyman6 5 april 2009 18:07
    Als er veel aandelen dus onder druk komen ,gaat het eerst zakken en dat is wat bv Tostrams en Ad Nooten duidelijk aangeven ..alleen E. Loef en onze eigen Bas,die eindelijk de waardering voor zijn vele werk lijkt te krijgen!zien een stijging naar de 260/300 e.v. in het vooruitzicht...verwarrend!
    Gaat de aex over de 238 heen stop ik met schrijven van maandopties en ga voorzichtig in de debet,tot 260/270,maar of het zover komt?
    Ik vermoed dat de kwartaalcijfers de richting gaan bepalen en wel omlaag,dus maar ff afwachten..H6
  13. [verwijderd] 5 april 2009 19:00
    Ik weet nog dat mensen op de camping stonden en nog snel hun bank moesten bellen op aandelen UPC te kopen.

    De aandelen klommen tot in de hemel. Ook de analisten waren lyrisch over de ICT aandelen en waren ware groeiaandelen.

    Deze tijden zijn vervlogen en de AEX daalde van 700 naar 200.

    Het beleggen in aandelen is niet meer hot en de mensen op de camping hebben een hekel aan aandelen gekregen. De bonussen van de banken en verzekeraars, de oplichters en de naaiers daar praat men nu over.

    Geen winstverdubbelaars en lijfrente al die troep hoeven de klanten niet meer. Het beleggen in aandelen is voor de gewone mensen voorbij.

    Hans
  14. [verwijderd] 5 april 2009 19:32
    quote:

    Synerg schreef:

    Fijn

    Maar als de mensen maar niet later het gevoel hebben DE BOOT GEMIST te hebben.

    WAT JE NOOIT HEBT GEHAD,KUN JE NIET MISSEN :)
  15. [verwijderd] 5 april 2009 19:45
    quote:

    novastar schreef:

    [quote=ffff]
    Ik kan genieten van zo'n posting. Gewoon eens iemand die met totaal andere ogen naar die beurzen kijkt. En dat al heel wat jaren doet. Met plezier gelezen, Jos!
    ( Ik zag even in een flits: KA leidend! Wat is dat nu weer...?)

    Peter
    [/quote]

    KA = Koets analyse, zit dicht tegen de LA = logische analyse (Cruijff), maar de SA dan ? Strategische...?
    SA is een knokploeg op beurshandeleren afsturen als de markt niet de gewenste kant opgaat ;-)
205 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.840
AB InBev 2 5.282
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.579 46.091
ABO-Group 1 18
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 8.871
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 160
ADMA Biologics 1 31
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.146
Aedifica 2 828
Aegon 3.257 320.010
AFC Ajax 537 7.010
Affimed NV 2 5.736
ageas 5.843 109.775
Agfa-Gevaert 13 1.854
Ahold 3.536 73.977
Air France - KLM 1.024 34.302
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.682
Alfen 12 16.002
Allfunds Group 3 1.122
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.246
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 324
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.484 114.756
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.819 240.164
AMG 965 125.588
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.512
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 382
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.105
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 313
Arcadis 251 8.613
Arcelor Mittal 2.023 318.576
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 266
arGEN-X 15 9.094
Aroundtown SA 1 175
Arrowhead Research 5 9.249
Ascencio 1 20
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.534
ASML 1.762 76.480
ASR Nederland 18 4.117
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 322
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.626
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.657

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht