Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

TomTom NL0013332471

Laatste koers (eur)

5,980
  • Verschill

    0,000 0,00%
  • Volume

    668.949 Gem. (3M) 304,1K
  • Bied

    5,960  
  • Laat

    6,120  
+ Toevoegen aan watchlist

Volgens BeleggingsExpress: 21-1-2010

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 januari 2010 17:07
    Nokia bezorgt aandeel TomTom nieuwe knauw

    Het aandeel TomTom is door beleggers opnieuw in de uitverkoop gedaan toen bleek dat Nokia het roer heeft omgegooid en in navolging van Google gratis navigatiesoftware voor de mobiele telefoon gaat aanbieden. De door Google genomen eerste stap leidde bijna drie maanden geleden al tot een koersval van TomTom. Jarenlang werd al gesproken van een migratie van navigatie naar de mobiele telefoon, waarvan de contouren nu in snel tempo duidelijk lijken te worden. Nokia denkt dat de nu genomen stap het aantal gebruikers dat momenteel al GPS navigatie via de mobiele telefoon gebruikt bijna kan gaan verdubbelen.

    Geschat wordt dat wereldwijd momenteel ongeveer 27 miljoen mensen dit al doen, een aantal dat volgens de Finnen zou kunnen gaan uitdijen naar circa 50 miljoen. Nokia bestempelt de nu genomen stap om de navigatiesoftware gratis ter beschikking te stellen als “game changing”, oftewel eentje die het speelveld drastisch verandert. Aan die snel groeiende groep navigerende gebruikers kunnen locatiegebonden informatie en diensten worden aangeboden, zo is een van de achterliggende gedachten. Bedoeling van Nokia is dat met de mobiele telefoon straks even makkelijk zal worden genavigeerd als dat nu sms’jes worden verstuurd of foto’s worden genomen. De navigatiesoftware, Ovi Maps, is meteen al beschikbaar om op 10 verschillende modellen (waaronder de hiernaast afgebeelde Nokia N97 mini, de 5800 XpressMusic en de E72) te downloaden. De Finnen verwachten daar de komende weken meer types aan toe te kunnen voegen. Vanaf maart zullen nieuwe modellen met GPS-functionaliteit standaard worden uitgerust met Ovi Maps. De Finnen waren natuurlijk al langere tijd in beeld, eigenlijk vanaf het moment dat zij kort na het door TomTom inlijven van Tele Atlas de enige andere grote kaartenleverancier Navteq overnamen. Belangrijk verschil met het nieuws van bijna drie maanden geleden rondom Google is de dominante positie van Nokia in Europa, waar TomTom de absolute marktleider is bij de bekende navigatiekastjes voor in de auto. Overigens richten de Finnen zich ook op voetgangers die hun weg naar de plaats van bestemming willen weten.

    Beleggingsopinie
    Eigenlijk kijken wij niet wezenlijk anders tegen het aandeel aan dan ten tijde van ons artikel “Gratis applicatie Google nekt aandeel TomTom” van 3 november. De stap van Nokia lijkt echter wel te bevestigen dat de migratie naar de mobiele telefoon daadwerkelijk in een stroomversnelling is beland. Uiteindelijk zal het laatste woord aan de consument zijn. De navigatiekastjes voor in de auto - nog steeds de belangrijkste inkomstenbron voor TomTom - mogen weliswaar verschillende bepaald niet onbelangrijke voordelen hebben, maar de grote vraag is hoeveel mensen nog de moeite zullen nemen om een dergelijk apparaat aan te schaffen op het moment dat navigatie standaard op de mobiele telefoon voorhanden is. Het is dus niet zozeer de vraag of beide varianten naast elkaar kunnen bestaan, maar hoe groot de hap is die het mobiele gedeelte uit de navigatiemarkt zal nemen. Hoewel zij geen directe concurrenten zijn, kan in dit opzicht moeilijk voorbij worden gegaan aan de omvang en de slagkracht van zowel Nokia als Google. Nog altijd zien wij dan ook voldoende beren op de weg om vooral voorzichtig te blijven ten aanzien van TomTom. Ook op de nu weer verder gedaalde koers is een koopadvies wat ons betreft nog steeds niet aan de orde. Wij vinden het wel lastig in te schatten in hoeverre andere partijen eventueel willen meegaan in de beweging die op de navigatiesector is ingezet en hoeveel waarde zij daarbij dan in TomTom denken te zien (voor de goede orde dus niet zozeer de waarde op stand-alone basis). Tegen deze achtergrond blijven wij volstaan met een houdadvies, maar warmlopen voor het aandeel doen wij dus niet.

    * Publicatiedatum website 21 januari op €5,90. Door J. Dekker. Auteur heeft op moment van schrijven geen positie in TomTom.
    21-01-2010

    Nico
  2. hans199 23 januari 2010 17:52
    klopt,
    is een waarheid dit artikel,
    maar,

    op de telefoons kun je ook foto's maken,
    maar de foto's van een fototoestel zijn beter.

    je kunt ook internetten met de gsm, maar een computer is beter

    je kunt ook navigeren met de telefoon maar . . . .

    ben wel benieuwd wat TT nu doet
  3. [verwijderd] 23 januari 2010 18:09
    ' De navigatiekastjes voor in de auto - nog steeds de belangrijkste inkomstenbron voor TomTom - mogen weliswaar verschillende bepaald niet onbelangrijke voordelen hebben, maar de grote vraag is hoeveel mensen nog de moeite zullen nemen om een dergelijk apparaat aan te schaffen op het moment dat navigatie standaard op de mobiele telefoon voorhanden is. '

    kern van de zaak ..
  4. pro-visio 23 januari 2010 20:23
    Dat zijn staalharde feiten. Daar kan men niet om heen. Trouwens, wie gaat nog centen betalen voor allerhande abo's en upgrades? Ook wat gratis is zal kwalitatief steeds verbeteren. TT zal nooit meer dezelfde zijn. Aanpassen of het is te laat.
    Economisch darwinisme. Sneller dan het licht moeten ze daar bij TT zijn.
    Het is haast niet te begrijpen dat TT deze evolutie zo passief heeft laten gebeuren en bovendien hun strategische visie niet heeft gedeeld met haar aandeelhouders. Toch denk ik niet dat ze daar bij TT komplete uilen zijn en wel degelijk een antwoord zullen zoeken en vinden om hun deel van de markt te kunnen behouden. Ze moeten mee op die boot hoe me het ook keert of draait en bovendien uitblinken in kwaliteit, prijs en gebruiksgemak.
  5. [verwijderd] 23 januari 2010 20:27
    Hoeveel mensen nemen nog de moeite om een klein cameraatje te kopen ,als ze ook een camera bij hebben op de mobiel.. Naar mijn mening meer dan voldoende.. En T2 gaat ook meer in hun kastjes bouwen.. Ben daar van overtuigd.. Gaat naar elkaar toekomen qua diensten. En ik denk dat T2 nog vernieuwender zal zijn.. Misschien doen ze daar nog wel een overname voor.. En dan moeten we oppassen.. Wordt met aandelen betaald...
5 Posts
|Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht