Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Kritiek en commentaar

Er zijn van die momenten dat ik twijfel aan mezelf. Ben ik gek, of doet de wereld een beetje vreemd? Zo laten we in Nederland een kabinet vallen over een missie naar Afghanistan. Terwijl we juist in een tijd zitten dat het economisch gezien hard nodig is om leiderschap, sturing en beslissingen.

En nu wordt er een nieuwe bom onder het nieuwe kabinet gelegd door weer een over een missie in Afghanistan te beginnen. Hoe zat het spreekwoord over die ezel en die steen ook al weer in elkaar?

Ik word ook bijna misselijk van de symboolpolitiek. Zo is er ineens een aanval op de banken door kritiek te hebben over de marges bij de verstrekking van hypotheken. Maar een opslag van 1% is bij een hypotheekrente van 8% een ander bedrag in euro’s dan bij een rente van 3%.

Percentagetrucs
Maar de truc van goochelen met percentages kennen maar weinigen. Zo kunnen beleggingsfondsen het ene jaar 50% verliezen en het jaar erna 50%t winnen waarbij de consument denkt dat zijn verlies verdwenen is. Maar een fonds moet natuurlijk 100% stijgen om 50% verlies goed te maken.

Natuurlijk is er minder concurrentie door het verdwijnen van buitenlandse partijen op de hypotheekmarkt. Maar we vonden normaal dat bepaalde banken wel hulp kregen en andere niet, dus moeten we niet zeuren over de gevolgen van slechte concurrentie.

Maar los hiervan kunnen er ook andere redenen, zoals minder transacties, zijn van de hogere opslag van de banken. Volgens makelaars, dit weekend nog aangehaald in de kranten, verkopen ze nu nog maar 1 huis per maand waar ze vroeger 8 huizen verkochten.

De markt ligt op zijn gat en minder huizen verkopen is minder hypotheken en dus kan het ook zo zijn dat de prijs per hypotheek omhoog is gegaan om zo de kosten goed te maken per hypotheek.

En wellicht is onze huizenmarkt ook veel gevaarlijker dan bijvoorbeeld de Duitse huizenmarkt die veel minder hard omhoog gegaan is de afgelopen jaren. De Duitse huizenmakrt kent bovendien minder perverse fiscale prikkels en dus is er voor de banken buiten Nederland minder risico-opslag nodig dan bij ons.

Overheidstoezicht
Als laatste zou ook het toezicht bij ons tot meer kosten en dus een hogere opslag in de rente kunnen leiden. Het zo dat in de omringende landen de zorgplicht en toezichteisen veel lager zijn. In Nederland moeten er enorme rapporten aangeleverd worden en dossiers bijgehouden worden voordat een hypotheek door een bank goedgekeurd mag worden.

Al de toezicht is leuk maar als de branche dit zelf moet betalen, dan leidt het tot hogere kosten voor de consument. Als laatste is de overheid gewoon de eigenaar van alle banken en verzekeraars geworden of geweest. Zij kunnen dus gewoon zeggen: Jongens gooi die renteopslag omlaag anders help ik jullie niet meer… maar ook dat doen ze niet.

Mijn commentaar
Voor u denkt dat ik als concurrent van de grootbanken, het voor de banken opneem, snel naar mijn commentaar op de aandelen. Ik begin met BAM. Dit was een van mijn lievelingsaandelen dit jaar en ik heb ze ruim op tijd verkocht. Nu zijn er mensen die denken dat omdat de koers van BAM iets teruggevallen is, ze direct weer moeten kopen. Besef wel dat de terugval niet voor niks was.

Ik vind het dus erg speculatief om BAM nu al direct weer te kopen. Het gezegde luidt niet voor niks: It is hard to catch a falling knife... Zakelijk heb ik dan ook geen positie. Ik koop liever aandelen zoals Royal Dutch Shell die minder risico’s met zich meedragen. Gezien het dividendrendement en de aard van het bedrijf.

Nog een andere reden om positief op Shell te zijn is de olieprijs, die wat mij betreft nog wel wat potentieel omhoog heeft.

Denkt u dat Shell op een historisch hoog niveau staat, moet u even kijken naar de periode vóór de crisis in 2008. Toen was BP nog veel sterker dan nu. Dus ervan uitgaande dat Shell kan profiteren van de tijdelijke problemen bij een van de zusters hoeft dit huidige niveau zeker nog geen top te zijn. Ik zit zakelijk long.

ASML blijft het ook leuk doen maar kan nog wel wat weerstand ondervinden op iets hogere niveaus. Toch zie ik nog wel kansen. Ik zit zakelijk long.

De meest schreeuwende koop blijft wat mij betreft Arcelor Mittal. Ik had steeds problemen met de grafiek maar die heb ik dit weekend eindelijk opgelost. Dus hierbij kunnen we allemaal aanschouwen hoe optisch laag dit aandeel nu staat. Nu de AEX

Kortom, mocht u het gemist hebben, dit iseen mooi moment om alsnog aandelen Arcelor te kopen (zakelijk zit ik long).


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en broker Cees Smit. Hij is algemeen directeur van de Today’s Groep, dat bestaat uit Today's Brokers en Today's Vermogens Beheer. Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De Today’s Groep is actief als vermogensbeheerder en als broker en is met beide entiteiten als vergunninghouder geregistreerd bij de AFM en DNB. Ook staan beide bedrijven als deelnemende instelling ingeschreven bij het DSI. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht