Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

TA: Van AEX naar Beter

De bijdrage van Bas Heijink verschijnt vandaag door omstandigheden wat later dan u gewend bent. Onze welgemeende excuses. Redactie IEX

Na de enorme bearish engulfing in de volatiliteitsindex VIX die daarmee waarschijnlijk rond de 25 een lagere langetermijntop heeft geplaatst, zijn er nog enkele interessante ontwikkelingen in een aantal indicatoren. De MACD kruiste positief, maar moet als bevestiging nog de dalende toppenlijn breken.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Verder maakte de RSI op dagbasis (buiten de positieve divergentie met de maartbodem) een derde hogere bodem. Hij bodemde boven het 30-punten niveau en brak gisteren de dalende toppenlijn als koopsignaal. Dit zijn nieuwe verbeteringen. Ik gaf recent al aan dat de DAX de eerste index zou zijn die het eindsignaal zou geven.

Deze index brak gisteren met een gap boven de dalende toppenlijn sinds medio mei. Een sterke verbetering na de hogere bodems vanaf een dieptepunt van 7.000. Belangrijke bevestiging voor deze hogere langetermijnbodem werd gegeven met de beweging boven de zone 7.230 – 7.245 (vorige top en 50-daags gemiddelde). Hiermee is waarschijnlijk het eindsignaal gegeven van deze tussentijdse correctie, wat overigens niet wegneemt dat in de komende week nog een terugval kan plaatsvinden voor de vorming van een hogere bodem.


Klik op de grafiek voor een grote versie

AEX oogt zwakker
De stijgende langetermijntrend wordt dus voortgezet. De AEX ligt er, zoals u weet, aanzienlijk zwakker bij. Onder de novemberbodem van 325 ontstaat meer ruimte naar de bodemzone 305 – 310, maar dat risico kan nog steeds worden afgewend, zodra de huidige dalende kortetermijntrend wordt gebroken. Tot nu toe is de tussenliggende steun van 329 (ook Fibonacci-retracementniveau) driemaal getest, waarbij twee omkeerpatronen werden gevormd, een hammer die werd opgevolgd door een tweezer bottom.


Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Ik verwacht een verdere stijging naar de scherp dalende toppenlijn (toppen van 363 en 351) van nu 338. Deze toppenlijn lijkt deel uit te maken van een grote dalende wig. Een beweging hierboven zou een forse verbetering in het kortetermijnbeeld aangeven, maar definitieve bevestiging treedt pas op boven de dalende toppenlijn van 343,50. Daartussen ligt nog weerstand bij 338,50 (horizontaal).

Maar de aanwijzingen voor definitieve bodemvorming nemen wel verder toe. Eerste steun voor de AEX ligt bij de gisteren gevormde gap van 332,60. Ook de S&P 500 brak opwaarts de belangrijke weerstand van 1.294 en lijkt een bodem rond het 200-daags gemiddelde te hebben afgerond.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht