Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

TA: En nu draaien

Enorme bewegingen in de verschillende indices, waarbij ook de Bund-future boven de 126,50 brak en zijn stijgende kortetermijntrend vervolgde. De AEX brak onder de drievoudige en recente bodem van 329. Ik gaf gisteren al aan dat een hertest reeel zou zijn als hij onder de 332,45 terecht zou komen. Uiteindelijk brak hij de steun van 329 en ging op zoek naar de novemberbodem en laatste belangrijke vangnet van 325.

Een lagere bodem in de AEX en opnieuw een hoger bodem in de RSI, de positieve divergentie zet zich voort. Toch is een duidelijke doorbraak in de AEX zelf nodig boven de scherp dalende toppenlijn sinds de dubbele top van 363. Dit niveau ligt vandaag rond de 336 en maakt deel uit van een grotere dalende wig. Ik acht de kans op een test en mogelijk directe doorbraak in de komende dagen nog steeds reëel.

De huidige bewegingen in de AEX lijken een uitputtingsslag te zijn zonder noemenswaardige stijging in het volume waarbij we al ruim een week rond de 330 blijven hangen. Verder gaven de RSI als de MACD al koopsignalen boven de dalende toppenlijn en was er een positieve crossing in de MACD.


Klik op de grafiek voor een grote versie

De VIX veerde op om de gap te vullen en vormde een negatieve zwarte candlestick (lagere top). Ook de gevormde dead cross tussen het 50-daags en 200-daags gemiddelde is juist een aanwijzing dat we de eindfase van een correctie zijn ingegaan. Als we kijken naar de buitenlandse indices, dan zijn hier krachtige bodemsignalen te zien.

De S&P 500 vormde een hogere bodem met een enorme hammer en de Nasdaq 100 lijkt een grote bullish engulfing op de weekgrafiek af te kunnen ronden.


Klik op de grafiek voor een grote versie

De Xetra DAX maakte een interessante terugtest richting de voormalige dalende toppenlijn en de openstaande gap in de zone 7.130 - 7.160. Ik verwacht dat een hogere bodem is gevormd en de DAX de 7.315 in de komende week opnieuw zal aanvallen en mogelijk direct doorbreken.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Voor de AEX treedt een verzwakking op onder de 325, maar mijn favoriete technische scenario blijft een opwaartse doorbraak uit de huidige grote dalende wig. Boven de 336 ligt nog weerstand bij de 338,50 en daarna pas rond de 343.

 

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht