Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Wel of geen bodem

Voor de vierde achtereenvolgende dag blijft de AEX vandaag in de buurt van de belangrijke steunzone 325 – 329. Eerst maar eens zien of de bodem van deze week van 329 nog houdbaar is. Daaronder liggen nog steunniveaus bij 327, de bodem van juni en 325, de laagste koers van november vorig jaar.

Een slotkoers onder 325 kan voor een nieuwe neerwaartse versnelling zorgen richting de oude steunzone van de zomer van vorig jaar rond 305 – 310. Ondanks dat ik wel een tegenreactie had verwacht onder 351, werd de top gevormd bij 347. Dat gebeurde met een bearish engulfing en daarom moeten we oppassen voor nieuwe zwakte.

Deze forse terugval komt er nadat eerder een grote bullish engulfing op de weekgrafiek was gevormd en zowel de technische indicatoren, als de index zelf hun dalende toppenlijnen braken. Deze uitbodemingssituatie is nog steeds geldig, de bullish engulfing wordt onder de opgeheven,


Klik op de grafiek voor een grote versie

Weerstanden
De positieve divergentie en de huidige terugtest naar de voormalige toppenlijn in zowel de RSI als de AEX zijn nog steeds geldig. Wel maakte de MACD gisteren een neerwaartse crossing, maar dit kan normaal zijn voor de vorming van een hogere bodem binnenkort. Nu de onderkant is gedefinieerd, waar liggende de belangrijkste weerstanden?

  • In de daling sinds vrijdag zijn twee gaps gevormd als enige tussenliggende weerstandniveaus
  • De tweede is al deels opgevuld en ligt tussen de 333,40 en 334,70. De eerste ligt bij 341 – 342.
  • Belangrijkste richtzone voor mij blijft de zone 347 – 351. Dit is een zware weerstandszone en zolang de 325 houdt, is het neerwaartse potentieel beperkt en zijn de opwaartse kansen relatief groot.


Klik op de grafiek voor een grote versie

S&P 500
De S&P 500 testte precies de dalende toppenlijn (1.308) terug. Daaronder ligt de steunzone 1.294 – 1.298. Trend blijft sterk en opwaarts.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Nasdaq 100
De Nasdaq 100 test de bovenkant van mijn referentiezone (2.270 – 2.330), waar mogelijk de tweede schouder van een omgekeerd hoofd-schouderpatroon kan worden gevormd.

DAX
De DAX is bezig met de vorming van een hogere bodem boven de dubbele bodem van 7.000. Waar precies is onbekend (geen referentiepunten), maar de trend voor een beweging naar 7.600 is sterk.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

288 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 juli 2011 09:20
    quote:

    Henk Snaph schreef op 15 juli 2011 09:16:

    Ook ING blijft bullish: Koopadvies ASML. Koersdoel echter een "beetje"
    bijgesteld van € 40 naar € 30. Peanuts nietwaar. In dit daglicht moet je m.i. ook Bas zijn verhaal bekijken.

    henks
    Bedoel je de switch van 374 naar 347? Peanuts indeed
  2. no-sa 15 juli 2011 09:26
    Alles wordt er uit gesloopt... Kijk Google, kijk Morgan, stuk voor stuk giga-winsten, maar de AEX zit weer achter in de klas, bagger schij... Overigens, Randstad komt met een winstwaarschuwing (Gistermiddag aan een tafeltje in het Filmhuis in A'dam). De nerveusiteit op de Beurs is enorm, niet vaak mee gemaakt dat die de ene week 20 pt. omhooog jakkert en de andere week datzelfde aantal er weer af vliegt.
  3. [verwijderd] 15 juli 2011 09:28
    quote:

    handyman6 schreef op 15 juli 2011 09:25:

    Voor de Nasdaq hebben we dan een omgekeerde SHSformatie in een stijgende driehoek,met als neklijn de 2420;wordt die doorbroken ,haal ik mijn ouwe sok leeg! grH6
    Ik neem die oude sok wel gratis mee, krijg je van mij een nieuw paar? De ruilhandel is al begonnen, mooier kunnen we het niet maken!
  4. [verwijderd] 15 juli 2011 09:33
    quote:

    berthus schreef op 15 juli 2011 09:04:

    ENORME RUN OP GOUD
    prijs stijgt snel: 1 kilo kost nu 36000 euro vermeld het voorblad van de krant.
    Klanten vrezen dat hun euro's binnenkort minder waard zijn.
    Zie je, dat is nou wat ik al maanden verwacht. Mensen zijn die verhalen over euro's meer dan zat, dus zoeken ze nu alternatieven voor hun steeds verder ontwaardende muntjes.

    Maar om dat dan in GOUD te stoppen? Zijn ze nog wel helemaal lekker?
    Over een tijdje komt die koers als een lawine naar beneden zonder steuntjes en haltes, en als je dan met je knaken in die koers bent gaan zitten, had je nog beter euro's kunnen houden.

    Daarnaast, die koersen van goud zijn sowieso waardeloos, wanneer mensen dat gaan terugruilen voor fysiek goud, heb je de stront al aan de knikker want zoveel goud zal er niet fysiek voorhanden zijn.

    Let nou op met die extreem opgeblazen koersen, ze klappen iedere keer, en iedere keer vallen er helaas financiële doden. Middelkoop heeft z'n fonds ook verkocht, en dat doet hij niet voor de lol (ook al roept hij van wel).

    Er zijn betere alternatieven dan grondstoffen. Ik zeg dit niet om mezelf een plezier te doen, maar in de hoop dat mensen dat toch inzien dat goud echt niks veiliger is dan muntjes op dit moment...
  5. Henk Snaph 15 juli 2011 09:38
    quote:

    berthus schreef op 15 juli 2011 09:04:

    ENORME RUN OP GOUD
    prijs stijgt snel: 1 kilo kost nu 36000 euro vermeld het voorblad van de krant.
    Klanten vrezen dat hun euro's binnenkort minder waard zijn.
    Allemaal lucht. Waarom denk je dat Middelkoop zijn "luchtkastelenfirma" heeft verkocht?

    henks
288 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links