Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

ECB-bazooka

Nu de ontwikkelingen rondom de eurocrisis elkaar steeds sneller opvolgen kijken marktpartijen vragend naar de Lender of Last Resort: de Europese Centrale Bank. De Bank met de Bazooka lijkt de enige overgebleven partij die een kortstondig einde kan maken aan de self-fulfilling prophecy van een Italiaans faillissement.

De geldpers kan het probleem waarvoor Mario Monti, met al zijn goede bedoelingen waarschijnlijk jaren nodig heeft, eenvoudig oplossen. Met inflatie als waarschijnlijk gevolg.

Het drukken van geld, ten behoeve van het het European Financial Stability Facility (EFSF), Internationaal Monetair Fonds of welk noodfonds dan ook, leidt overigens niet direct tot een hogere inflatie. Volgens de theorie van Fisher is inflatie ook afhankelijk van de omloopsnelheid (velocity) van geld en de totale productie.

Met andere woorden: als geld niet makkelijk wordt uitgegeven (zoals in afgelopen jaren), dan blijft de inflatie beperkt. Dat geldt ook voor de situatie waarin nieuw geld wordt uitgegeven aan het verhogen van de productie, bijvoorbeeld om voorraden te creëren.


Bron: Advisor Perspectives.

Evenwicht
Het voorspellen van de toekomstige inflatie is daarmee complex en dat is voor de Duitse regering een extra reden om grootschalige geldcreatie te blokkeren. Toch is het niet uitgesloten dat zelfs Duitsland uiteindelijk akkoord gaat met het gebruik van de ECB-bazooka (via het IMF).

Europa behoudt daarmee immers het evenwicht met de grote liefhebbers van geldcreatie: de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en in zekere mate ook China.

Ironisch genoeg kan inflatie in Europa dan juist voor een stabiele munt zorgen (ten opzichte van de dollar en het pond), terwijl landen als Zwitserland, Japan en Zweden hun concurrentiepositie verliezen.

Toenemende inflatie
De stijging van de olieprijs in de afgelopen weken en het opkopen van goud door centrale banken kan in dat kader gezien worden als een indicator voor toenemende inflatie.

Tegelijkertijd blijft de rente in de Verenigde Staten en Duitsland op een zeer laag niveau. Hetgeen het tegenovergestelde impliceert, maar ook bijdraagt aan de dreiging van plotselinge, uit de hand lopende geldontwaarding.

De belegger met een duidelijke langetermijnvisie beschermt zich dus tegen inflatie, bijvoorbeeld middels commodities. Vanwege de dreiging van scherpe correcties op korte termijn verkies ik momenteel een indirecte exposure, bijvoorbeeld met:

  • het Chinese recyclingbedrijf China Metal Recycling
  • het Australische engineeringbedrijf RCR Tomlinson (werkt voor menig Australisch mijnbouwbedrijf).

Dit zijn de bedrijven die niet alleen profiteren van de toenemende interesse in waardevaste assets, maar ook van de afnemende concurrentiekracht van Europa, ongeacht of de ECB de geldpersen aanzet.

Disclaimer: SBS Global Equity Fund zit long China Metal Recycling en RCR Tomlinson Ltd.

Mark Leenards is strategieontwikkelaar voor beleggingsfondsen. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Twitter: @AEXalternatief.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht