Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Heuse Bond film

In de dagelijkse beursverslagen moet u er vaak naar zoeken, maar dat betekent nog niet dat het niet zo belangrijk is. Misschien meer dan de aandelenrally valt deze week de AA(A)-obligatiekrach op. Ja, regelrechte krach. Dat valt vooral op aan wat de twee grote, internationale, veilige, liquide  havens heten te zijn: de Amerikaanse en Duitse tienjaars rente.

Zo stond die rente in de VS een maandje geleden nog op 1,98%, maandag nog 2,03% en nu ineens 2,30%. Dat is een stijging van de rente – en dus daling van de obligatie – deze week van +13,30%! Daar kijkt u als handelaar in bijvoorbeeld TomTom of wispelturige small caps niet van op, maar voor de bondmarket is dit een aardverschuiving.

JanKeesdeJagertjes
In Duitsland is het beeld hetzelfde. Zo deed maandag de Duitse tienjaars rente nog 1,76% en staat er nu 2,05% op. Dat is +16,48%! De Britse, Franse én Nederlandse et cetera rentes lopen echter ook in snel tempo op. Zo doen onze tienjarige JanKeesdeJagertjes nu 2,55%. Als dat zo doorgaat kan de regering over nog meer bezuinigen gaan nadenken.

Downtrend
Wat is nu de moraal van dit verhaal? Het is te vroeg om te oordelen, maar het kan zijn dat beleggers inderdaad hun geld verschuiven van obligaties naar aandelen. Meer risicobereidheid heet dit in jargon. Het is nog zeker niet definitief en in de afgelopen jaren kwamen dit soort bewegingen vaker voor. Afwachten dus.

Of de rentes écht met die lange, lange downtrend sinds begin jaren tachtig gaan breken is al helemaal afwachten. Of juist nu uw geld op inzetten, want als u wacht tot de markt definitef richting heeft gekozen, bent u te laat.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 16 maart 2012 19:37
    Hey AJ,

    Wat is er aan de hand? Need I explain the obvious pour vous mein herr?

    Wat dacht je van een globale debt ponzi endgame in full swing? Dit is slechts de eerste kleine aardverschuiving en ik verwacht dat de ponzi meisters deze initiële move nog gaan kunnen neerslaan, maar de geest is uit de fles, pandorra's doos is geopend, de poorten van de monetaire hel wagenwijd om diverse fiat currencies te vernietigen.

    Een wipe out van de middenklasse en feitelijk iedereen die 100% leunt op papier voor zijn levensonderhoud cq oude dag.

    Koop dus nog wat Apple, rij die parabolische move uit maar vergeet niet op tijd je zuurverdiende papieren claims om te wisselen in harde assets. De dag komt, ik heb het al eens eerder gemeld, dat het niet meer uitmaakt wat je hebt betaald voor zilver of goud, maar hoeveel je ervan hebt to show for.

    tick, tack, tick, tack...

    Juan
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links