Word abonnee en neem Beursduivel Premium

Rust met zerobonds

Ik krijg regelmatig vragen over zerobonds:

  • Wat kan ik met een zerobond?
  • Hoe maak ik een clickfonds?

Een clickfondsachtige structuur biedt rust in uw portefeuille. De doelstelling bij een clickfondsachtige beleggingsstrategie is het bieden van een bepaalde zekere eindwaarde (uw geld terug en meer) plus kans op het profiteren van een opgaande beweging in de aandelen.

Hoe werkt het? U neemt voor het merendeel van de portefeuille een zekere positie in, deze positie moet u een bepaalde bescherming bieden en zorgen dat er op de einddatum een zekere garantie is op een minimumkapitaal, bijvoorbeeld op 1.000 euro (of een veelvoud).

Daar tegenover zet u bijvoorbeeld een lange call op de AEX, hiermee doet u mee aan een opgaande beweging en kunt u naar eigen inzicht winsten vaststellen in uw portefeuille. U kunt hier kiezen voor een korte looptijd, maar ook een looptijd gelijk aan de garantieperiode.

Zerobond
Wanneer u deze strategie gaat toepassen moet u natuurlijk eerst een product vinden dat u op de einddatum een bepaalde waarde zal uitkeren. Een uitkomst hiervoor is bijvoorbeeld een zerobond. Deze bond wordt uitgegeven op een prijs lager dan de eindwaarde en keert op het eind van de looptijd een vast bedrag uit.

U ontvangt op deze obligatie tussentijds geen couponrente; u ontvangt dus alleen de nominale waarde op de einddatum. De obligatie groeit dus langzaam aan naar de nominale waarde. U betaalt bij aanvang bijvoorbeeld 621 en krijgt op einddatum gegarandeerd 1000 euro.

Een voorbeeld van een zero is de uitgifte die op dit moment openstaat voor inschrijving, die van OIM:

  • verwacht rendement van 8,25%
  • looptijd van zes jaar
  • nominale waarde van 1000 euro

De inschrijving voor deze obligatie loopt nog en er wordt voor één bond een inleg van 621,50 euro per obligatie gevraagd. Het is een iets speculatieve bond maar een zerobond van de Nederlandse staat geeft maar weinig rendement.

Gedurende de looptijd (zes jaar) ontvangt u dus geen couponrente maar aan het eind van de looptijd wordt de nominale waarde van 1000 euro volledig uitgekeerd. Uw rente op deze bond is dan 8,25% per jaar. Het is dus een hoge yield en u kunt bij emissie kosteloos instappen. Meer informatie over de bond vindt u op de site van OIM.

Maar het gaat me niet speciaal om deze bond; dit is gewoon een voorbeeld. Naast de obligatie kunt u nu zelf een optiestrategie uitzetten met het overige deel van uw portefeuille. Ik ga in dit voorbeeld uit van een langlopende call op de AEX.

Weging en risico
U kunt zelf een weging in de portefeuille aanbrengen aan de hand van het risico dat u wenst te lopen. Wanneer u bijvoorbeeld voor 100.000 euro aan deze strategie wilt beleggen kunt u voor 62.150 euro deze bond aanwenden.

Die biedt u over zes jaar dan tot op zekere hoogte een gegarandeerde uitkering van 100.000 euro. Voor het overige deel (37.850 euro) bent u in staat winst te genereren op de portefeuille met bijvoorbeeld de langlopende call op de AEX.

In het begin van de looptijd bent u wellicht beter in staat een hoger risico te lopen dan tegen het einde. Maar dit is natuurlijk naar eigen inzicht en doelstelling.

Een concreet voorbeeld:
U stapt vandaag middels deze strategie in met 100.000 euro u koopt hiervan voor 62,15% een zero coupon bond. Deze investering kost u 62.150 euro. In dit voorbeeld ga ik uit van een langlopende call op de AEX, hiervoor kunt u natuurlijk ook u eigen strategie toepassen.

Koop de AEX Call Dec 2016 uitoefenprijs 360,00, hiervoor betaalt u momenteel 37,35 (dus 3735 per contract) en u kunt hierin dus tien contracten aanschaffen.

Scenario’s 1 - na vier jaar:

  • De AEX heeft een stijging laten zien van 25% en staat daarmee op een niveau van 415,00.
  • De zerocoupon van OIM noteert op dat moment in maart 2017 theoretisch ongeveer 923.80 en vertegenwoordigd een waarde in de portefeuille van 92.380 euro.
  • De optie op de AEX hebben we laten verlopen en er wordt afgerekend op 360,00 waardoor de opbrengst hiervan 55.000 euro is.
  • De waarde van de portefeuille na vier jaar bedraagt op dat moment 147.380 euro en er is hiermee een winst behaald van 47,38%.

U heeft op dat moment natuurlijk de mogelijkheid de optie bijvoorbeeld door te rollen, maar u kunt de positie natuurlijk ook sluiten. In dit voorbeeld ben ik er niet vanuit gegaan dat er tussentijds gehandeld is in de opties maar hier kunt u wel voor kiezen.

Scenario’s 2 - na vier jaar:

  • De AEX heeft een daling laten zien van 10% in deze vier jaar, en noteert op een niveau van 298,00.
  • De zerocoupon van OIM noteert dan in maart 2017 alweer theoretisch op ongeveer 923.80 en vertegenwoordigd een waarde in de portefeuille van 92.380 euro.
  • De optie is waardeloos verlopen en hiermee is de investering van 37.350 euro verloren en is er van de 100.000 euro die geïnvesteerd is een verlies geleden van ongeveer 8%.

Als u de bond nog een jaar laat lopen zal die op 100.000 euro uitkeren en hierbij komt het beschermingsniveau van de strategie tot zijn recht waardoor het verlies wordt beperkt tot inflatie en een gemist rendement. Tevens ben ik er hierbij vanuit gegaan dat er niet gemuteerd is in de optie in plaats hiervan kunt u natuurlijk wel voor een actievere strategie kiezen.

Altijd geld terug
Het leuke van de voorbeeldstrategie is dus dat als het bedrijf dat de zerobond heeft uitgegeven niet failliet is dan krijgt u altijd uw geld terug. Als u dan ook nog eens een beweging meemaakt in de onderliggende waarde via een optie heeft u met een beperkt risico toch goede kansen op rendement.

Door een andere crediteur te nemen kunt u de risico’s verder aanpassen. In beheer bieden we op een zelfde wijze deze strategie aan middels het Today’s Continu Click Fonds. Dit is alleen wel een actievere handelswijze maar de strekking blijft hetzelfde.

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht