Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

Akzo Nobel NL0013267909

Laatste koers (eur)

62,760
  • Verschill

    +0,380 +0,61%
  • Volume

    69.887 Gem. (3M) 410,7K
  • Bied

    62,780  
  • Laat

    62,800  
+ Toevoegen aan watchlist

FONDSEN UITGELICHT: Akzo Nobel

1 Post
| Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 20 juli 2012 18:30
    FONDSEN UITGELICHT: Akzo Nobel en Sligro


    Door Bart Koster en Robert van den Oever

    Van DOW JONES NIEUWSDIENST


    AMSTERDAM (Dow Jones)--In een week, waarin de penibele situatie in Spanje voortdurend centraal stond, kwam 's werelds grootste verfproducent Akzo Nobel met verrassend goede kwartaalcijfers als gevolg van succesvolle prijsverhogingen. Retail groothandels- en supermarktketen Sligro stelde daarentegen teleur met tegenvallende halfjaarcijfers, door sterker dan verwachte prijs- en margedruk.


    AKZO NOBEL VERRAST MET SUCCESVOLLE PRIJSVERHOGINGEN


    Akzo Nobel nv (AKZA.AE) was met een koerswinst van dik 10% e e n van de grootste stijgers deze week, nadat de tweedekwartaalcijfers, die donderdag warden gepubliceerd, erg meevielen. De verf- en chemicalienproducent voerde met succes prijsverhogingen door om volumedalingen te compenseren. Ook een positief valuta-effect hielp mee.

    Dat leidde tot een omzetstijging van 8% tot EUR4,4 miljard en een EBITDA-groei van eveneens 8% tot EUR593 miljoen. De nettowinst daalde met 25% tot EUR201 miljoen als gevolg van reorganisatielasten van EUR44 miljoen. Deze houden verband met het Performance Improvement Program, gestart in oktober 2011, dat eind 2012 voor EUR200 miljoen aan besparingen moet zorgen. Eind 2014 moet dat zijn opgelopen naar EUR500 miljoen.

    Akzo Nobel profiteerde tevens van een afvlakking van de grondstofprijzen. In de loop van 2011 waren deze sterk gaan stijgen, zodat de marges aangetast raakten. In de afgelopen weken zijn de grondstofprijzen echter over hun piek heen geraakt, stelde Akzo Nobel.

    Analisten van Rabobank noemden de resultaten erg sterk wat betreft omzet en EBITDA-resultaat. Ook daalde het volume minder dan verwacht, en droegen de voordelen van de herstructurering sterk bij aan de resultaten. De analisten, die een buy-advies hanteren, merkten op dat het verf- en coatingsconcern bepaalde zorgen over de markt op een positieve manier heeft weerlegd.

    SNS Securities stelde dat de volumedaling van 2% meer dan gecompenseerd wordt door prijs- en mixeffecten, vooral in de Performance Coatings divisie. Volgens SNS komt de winstgevendheid van Akzo Nobel binnen de huidige macro-omgeving volledig tot uiting in de koers van het aandeel en daarom handhaaft de broker het advies op hold.

    Akzo Nobel was door de meevallende cijfers op donderdag afgetekend de sterkste stijger in de AEX, hetgeen de bodem legde voor de weekwinst.

    De tweedekwartaalcijfers waren voor CEO Ton Buechner zijn eerste optreden sinds hij in april het stokje overnam van Hans Wijers die 9 jaar topman van het bedrijf was. Grote wijzigingen in de activiteitenportfolio of overnames hoeven we van Buechner voorlopig niet te verwachten, maakte hij duidelijk in een interview met Dow Jones Nieuwsdienst: "Mijn prioriteit is om de operationele prestaties te verbeteren. Ik ben de afgelopen drie maanden de wereld rondgereisd en heb vestigingen in allerlei landen bezocht. Ik heb gezien dat we fantastische strategische posities hebben. Nu gaat het erom dat we de operatie verbeteren."

    Buechners voorganger Wijers heeft als strateeg Akzo Nobel gevormd tot de huidige activiteitenportfolio. "De afgelopen jaren was de markt grote bewegingen van ons gewend. Maar wacht nu even met de spectaculaire verhalen", tempert Buechner de verwachtingen. Bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers in oktober zal Buechner zijn visie op de toekomst van Akzo Nobel gedetailleerder ontvouwen.

    Credit Suisse verhoogde na de cijfers zijn advies naar neutral van underperform. ING en Nomura verhoogden beide hun koersdoelen. Het aandeel sloot de week met 10% winst op EUR43,41 af.


    - Door Bart Koster en Robert van den Oever; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 5201; bart.koster@dowjones.com


1 Post
|Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht