Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Het Apple-sprookje

Deze week (waarschijnlijk 12 september) krijgen we een grote marketingvoorstelling van Apple. Immers Apple komt met een nog mooiere en betere telefoon dan ooit te voren. Uit de presentatie zal waarschijnlijk blijken dat Steve Jobs een prutser was.

Ja, u leest het goed: ik ben weer even cynisch, want in mijn optiek moeten ze bij Apple toch last van de remmende voorsprong hebben en het super-moeilijk moeten zijn om iedereen blij te maken. Is het toestel te groot of juist te klein? De camera te veel pixels of te weinig? Et cetera.

Maar vooral wordt de vraag hoe wordt het gebracht, met show zonder show? Hoe verloopt de voorstelling? En nu ik het toch over voorstellingen heb... Apple (met slechts een paar modegevoelige producten en erg afhankelijk van de economische voorspoed) is groter, dan de hele AEX index.

Dat gaat mijn voorstellingsvermogen ver te boven en het haalde afgelopen week ook de Telegraaf.

Niet houdbaar
Dus de totale beurswaarde van alle hoofdfondsen in de AEX, dus met bedrijven zoals DSM, KLM, Royal Dutch Shell, Unilever, Akzo, Philips, Heineken is bij elkaar totaal 318 miljard dollar waard. Apple heeft in zijn eentje een beurswaarde van 624 miljard. Is dit verklaarbaar? En is dit houdbaar?

Als het verklaarbaar is dan zou je toch denken dat het niet houdbaar is op de lange termijn, de concurrentie wordt uitgelokt om ook deze markt in te gaan. Immers (en ik weet het uit eigen ervaring) het mooie is als je succesvol bent, wordt je gekopieerd door anderen. En dat zorgt voor margedruk en minder omzet voor de marktleider.

Om het al helemaal al niet te hebben over verhalen dat Chinese studenten gedwongen werden tot arbeid in de iphone-fabriek en de werknemers van de Apple-fabrieken weinig opgeschoten zijn met het succes van de producten zelfs de arbeidsomstandigheden werden er niet beter op.

Sprookje
Om het succes in de koers van het aandeel goed te zien, heb ik  een logaritmische grafiek neergezet. In 1998 handelde men nog rond de 4 dollar. In 2007 werd er een tijdelijk top neergezet rond de 200 dollar en nu is de sky the limit als we de analisten moeten geloven.

Ik weet niet wat de top wordt, maar dat dit sprookje vroeg of laat aan een einde komt is voor mij zo klaar als een klontje. Hoe hoger de koers hoe minder mensen er zijn die het kunnen betalen en hoe meer mensen er zijn die graag winst willen pakken.

U zegt een split van het aandeel lost een deel van deze problemen op. Maar dan moeten er nog steeds veel mensen zijn die het aandeel willen kopen. Immers als er niet genoeg kopers zijn daalt een aandeel. Kortom uiteindelijk komt de zwaartekracht zijn werk doen.

Op korte termijn zijn er overigens nog geen verkoopsignalen. Een daling onder de 651,60 dollar geeft pas een verkoop in de Twindicator.

Moeilijk
Om een idee te geven over hoe moeilijk het wordt voor Apple. Motorola kwam afgelopen week ook met een nieuwe telefoon. Nu is Motorola overgenomen door Google en nam Motorola eerder ook Psion over.

ik had in de jaren negentig nog een Psion Serie5 (de Ipad van nu). Het enige probleem was toen dat je nog geen goed internet had en ook geen kleurenschermen. Het bedrijf werd aangevallen door Palm en later Blackberry...

Palm werd later toen het slecht met ze ging overgenomen door HP. Het illustreert mooi hoe veranderlijk de techniek is en de consumenten zijn.

Ook boekhandelaar Amazon kwam afgelopen week met een nieuwe tabled PC, de Kindle Fire. Die goedkoop, snel en goed is en daarmee de concurrentie aangaat met Apple.

Leuk om te zien is dat de langetermijngrafiek van Amazon ook heel positief is. Oké de huidige 260 dollar doet ver onder bij Apple bijna 700-niveau. Maar dit fonds is wel extreem goed ten opzichte van de markt.

Ook mijn lieveling Nokia kwam met nieuwe telefoons uit vorige week. ik had omwille van dit nieuws het verkoopsignaal genegeerd maar speculanten (of de concurrentie) hadden op nog beter nieuws gehoopt en dus zakte het aandeel even weg. Maar gelukkig kwam er weer een herstel. Ik blijf positief op dit aandeel.

Research in Motion (Blackberry) komt volgens de geruchten ook weer met een nieuwe telefoon en of dit de oorzaak is weet ik niet maar in de grafiek heb ik een koopsignaal in de Twindicator. Het kan dus best leuk zijn om een spread te spelen tussen Apple en zijn concurrenten.

Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat het spelen van de spread in het verleden nog geen geld heeft opgeleverd. Maar als u het speelt met turbo’s of opties is het leed te overzien als u het niet goed ziet.

De lange grafiek van Blackberry geeft een mooi beeld van hoe snel je in deze wereld in en uit de gratie kan raken.

Beter even logaritmisch gezien: er is ruwweg 90% van de koers af.

Niks met telefoons maar toch ook opvallend om naar te kijken is de grafiek van Binck die vorige week dwars door de weerstand ging. Zoals eerder gemeld hadden we koopsignalen. Ik heb zelf geen positie maar ga weer long als ze even een terugval laten zien. Ik vind het net even te hard gegaan in te korte tijd.

IBM short?
Ter afsluiting moet ik heel kritisch kijken naar mijn short in IBM. Na even op een leuke winst te hebben gestaan heeft Draghi ook dit aandeel weer omhoog getrokken. Lang leve de politici!

Maar denken we nu echt dat de banken weer hele serverparken gaan aanschaffen?  Een tak van sport waarin IBM fors heeft geïnvesteerd. De grote bedrijven komen juist terug van de outsourcingsideeën neem bijvoorbeeld ABN Amro die een groot aantal mensen weer terug gehaald heeft

En juist aan de outsourcing verdiende IBM veel geld.

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht