Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Wegwezen uit aandelen

Ik ben waarschijnlijk wat vroeg, maar wat wordt de aandelenmarktontwikkeling voor 2013? U kent mij als echte beer en volgens onze modellen kan de AEX-Index terugvallen tot 230 punten in de loop van volgend jaar. Voor andere beurzen zijn mijn verwachtingen ook niet mals.

Die verwachtingen komen tot stand vanuit een model met vijf informatiestromen die we hanteren om tot dit koersdoel te komen. Onderstaande figuur laat zien dat de eerste twee stromen gebruikt worden om de langetermijntrend te bepalen. De derde analyseert de middellange termijn en stroming vier en vijf meten de kortetermijnliquiditeit in de aandelenmarkten.

De Trend Map berekent de te verwachten trend op basis van wiskundige cycli in de aandelenmarkten. Deze trend werd uiteengezet voor de Amerikaanse Dow Jones Industrials voor 2013 en toont een koersdoel tot onder de 10.000 punten.

Neerwaartse versnelling
Voor de kortere termijn is er een afwijking tussen deze verwachting en de marktinvulling. Dat is te zien in onderstaande figuur. Een korteretermijnanalyse voor de Duitse aandelenmarkt toont als belangrijkste steunniveau 6900 punten. Daaronder kan een neerwaartse versnelling optreden.

Ook bij het meetgedeelte zijn er zorgelijke ontwikkelingen. De liquiditeiten in de aandelenmarkten zijn op dit moment erg laag. Dat is opmerkelijk, gezien de oplopende koersen. Afnemende liquiditeit in oplopende markten is geen goed teken voor de kortetermijnverwachting.

Wegwezen uit aandelen is de boodschap dus. De huidige rust in de financiële markten gaat plaats maken voor flink wat turbulentie de komende kwartalen.

Presentatie van OHV met koersdoel AEX 230.

Richard Abma is asset manager bij OHV vermogensbeheer en werd in 2006 door ABN Amro in de turbocompetitie uitgeroepen tot de Slimste Belegger. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht