Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Het jaar van Europa. Zeggen ze.

Gefeliciteerd Jeroen Dijsselbloem, eurozone-leider met 'guts & grace', in de woorden van persbureau Reuters. De vraag is of het wel zo handig is om een zware duobaan aan te nemen met een paar maanden ervaring als MinFin en een bancair hoofdpijndossier in eigen land, maar aan de andere kant: die eurocrisis loopt wel even los.

CNBC laat analisten aan het woord die concluderen dat de eurocrisis even in de pauzestand staat tot Angela Merkel in september voor herverkiezing opgaat. Tot die tijd zal het vooral eindeloos debatteren worden over technische details en dat soort vergaderingen zijn prima voor te zitten, ook door wat minder ervaren ministers.

Dat er überhaupt zoiets bestaat als een pauzestand is al een reuzesprong voorwaarts voor de eurozone en het regent daarom weer experts die grote kansen in Europese aandelen en Zuid-Europese obligaties zien. Mario Draghi ziet nu zelfs "positive contagion" in Europa.

Beetje hard van stapel? Tja, voorlopig haken er wel steeds meer mensen aan bij de eurpolonaise. JP Morgan heeft Europese aandelen tot lievelings-asset class voor 2013 verklaard en bij BlackRock - ook geen kleine jongen - denken ze er al net zo over. 

En jawel, Europese aandelen zijn dus ook prima begonnen aan het nieuwe jaar. Nog niet spetterend, maar toch een dikke 2,5% winst voor de EuroStoxx 600 inmiddels. Zo, dat zal die Amerikanen eens leren. Toch? Of...wat deed de S&P 500 eigenlijk in januari, gemeten in euro's?

 

Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.