Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

TA: Weinig aan de hand

Het kan snel gaan, twee dagen geleden brak de AEX nog boven de scherp dalende toppenlijn en boven de top van vorige week (347,30). Vandaag scherpt de AEX zijn bodem van de laatste weken verder aan. In het internationale speelveld is weinig aan de hand. Daar vinden normale terugtest-bewegingen plaatst die vandaag in Europa een vervolg kunnen krijgen.

Voor de komende twee dagen moeten we aankijken of de mini-correctie wordt verhevigd onder een belangrijke steunzone, of dat dit ook voor de AEX een normale maar forse terugtest zal zijn. Nadat de AEX gisteren onder de top van vorige week van 347,30 brak, ontstond neerwaartse ruimte naar in eerste instantie de zone 342,50 – 344.

Hier liggen onder andere de bodem van deze week, maar ook het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau vanaf de novemberbodem van 319,75. Verder testte de AEX gisteren precies de voormalige dalende toppenlijn terug. Deze is vandaag te vinden rond de 342,50. Onder deze bodem worden de omkeerpatronen van begin deze week alweer opgeheven. Hij vormde namelijk een hammer en een grote bullish engulfing.

Langetermijntrend intact
De AEX bevindt zich in een overshoot-fase waar ik al eerder over sprak. Een belangrijke horizontale steunzone is te vinden bij 339,50 – 341. Hier liggen belangrijke toppen en bodems van vorig jaar. Een terugtest van deze zone mocht niet worden uitgesloten, maar ik had deze niet meer verwacht na de opwaartse uitbraak twee dagen geleden. Verder ligt rond het huidige niveau de stijgende bodemlijn op de logaritmische weekgrafiek vanaf de bodem van 281 (juni).

Een weekslot hieronder met bevestiging onder de steunzone van 339,50 – 341 zou een verheviging van de correctieve beweging betekenen. In dat scenario ligt de weg open naar het 200-daags gemiddelde van 327,50 tot mogelijk zelfs de bodem van november van 319,75. Ook dan blijft de langetermijntrend intact, maar zal de top van 359 pas in de loop van dit jaar weer in zicht kunnen komen.

Zolang deze steunniveaus niet worden gebroken, is er nog steeds sprake van een forse terugval die behoorlijke uitslagen laat zien. We moeten dan ook alert zijn vandaag en morgen op nieuwe positieve omkeersignalen die alsnog wijzen op mijn eerder afgegeven voorkeursscenario na de opwaartse uitbraak twee dagen geleden. Eerste weerstand ligt nu bij 348,20. Hier ligt zowel de top als het te zwaar bevonden 50-daags gemiddelde.

Normale terugtest
Daarboven zijn alleen nog weerstanden te vinden bij de januari-toppen van 352,30 en de jaartop van 359. Als ik kijk naar de technische indicatoren, dan testte de VIX zijn recente top en het 50-daags gemiddelde. Een neerwaartse draai is dan ook reëel in de VIX.

Verder ketste de RSI af op het 50-puntenniveau, maar kan opnieuw boven zowel het 30-puntenniveau als de recente bodem en novemberbodem blijven. Kortom een lastige en beweeglijke markt. Verhevigt de correctie in de komende dagen onder de zone 339,50 – 341, of is er opnieuw sprake van een normale terugtest na de opwaartse uitbraak?


Klik op de grafiek voor een grote versie

DAX
De DAX veerde op na een eerdere top van 7.790 maar ketste hierop af. Wel vormde hij opnieuw een hogere top (zeer korte termijn), na de eerdere hogere bodems. De trend blijft dus onveranderd positief in het kortetermijnbeeld. De stijgende bodemlijn is nu te vinden bij 7.595. Daaronder het belangrijke recente dieptepunt van 7.537.

Zolang deze niveaus niet worden gebroken, blijft de opwaartse ruimte voor de komende weken intact. Richtpunten liggen bij de jaartop van 7.871 en de stijgende toppenlijn van 7.966. Hier is dus niets aan de hand en een kleine terugtest vandaag en morgen is mogelijk, maar de bodem lijkt hier nog steeds te zijn gezet.

Ook de Europe STOXX 600 testte precies zijn jaartop in de afgelopen twee dagen (290,30). Eerste steun ligt bij 285 (ook 50-daags gemiddelde) en de stijgende bodemlijn sinds juni vorig jaar ligt pas bij 280,90. Ook hier niets aan de hand.


Klik op de grafiek voor een grote versie


Klik op de grafiek voor een grote versie

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 24 april

    1. IBM Q1-cijfers
    2. Meta Q1-cijfers
  2. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht