Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

TA: Hammertime

De horizontale steunen bij 344 en 344,80 hebben gisteren opnieuw hun werk gedaan. Ik verwacht dat in het kortetermijnbeeld recent al wel het dieptepunt bij 338 op de borden is gezet. Daarna werd opnieuw de dalende toppenlijn vanaf de 356,16 getest.

De huidige terugval is naar mijn mening het aanloopje voor de opwaartse doorbraak binnenkort. Het te breken niveau ligt bij de genoemde dalende toppenlijn die vandaag bij 350,50 ligt. Het is naar mijn mening slechts een kwestie van tijd voordat deze toppenlijn wordt gebroken.

Vervolgens verwacht ik een forse verdere stijging. In de bewegingen van gisteren werd niet alleen steun gevonden bij de twee horizontale steunpunten, maar er werd ook een grote inverted hammer gevormd. Dit kan het AEX-draaipunt in het zeer kortetermijnbeeld zijn geworden.

Meer druk
De opwaartse druk richting de dalende toppenlijn kan dan ook in de komende dagen weer toenemen. Tot aan deze dalende toppenlijn is verder geen weerstand meer te vinden. Deze toppenlijn heeft door het grote aantal raakpunten in de afgelopen weken wel een aanzienlijke sterkte.

De verwachte doorbraak binnenkort kan direct een forse verdere stijging  veroorzaken. Eerdere en steeds lagere toppen langs deze dalende weerstandslijn zouden dan weinig weerstand bieden volgens mij. Deze lagere toppen liggen bij 355,30, 353 en 352.

Zodra de AEX opwaarts door de dalende toppenlijn breekt mag een snel vervolg worden verwacht naar de recente top van 356,16. Een doorbraak daarvan lijkt in de komende tijd realistisch waarmee het eerdere toppatroon (dark cloud cover) wordt opgeheven.

Onveranderd koersdoel
Mijn visie voor de komende periode blijft dan ook gelijk. Eerste een verdere aanscherping van de jaartoppen tot maximaal de 373 en dan een volgende correctieve beweging. De trend blijft daarbij opwaarts gericht.

Na een dergelijke correctie, mag dan een verdere stijging naar niveaus boven de 373 worden verwacht. Mijn koersdoel voor de rest van dit jaar blijft onveranderd 400 tot 420.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Euforie
In het opwaarts potentieel voor de komende weken moeten we extra alert worden zodra de zone (horizontale toppen) van 359 tot 363 wordt gebroken. Op het moment dat de AEX zijn jaartop van 359 passeert zou de dan waarschijnlijk ontstane euforische stemming de AEX dicht bij de 373 kunnen brengen.

De opwaartse doorbraak van de dalende toppenlijn van 350,50 is naar mijn mening dus een kwestie van tijd waarboven een snelle en felle verdere stijging kan plaatsvinden. Na het gisteren gevormde omkeerpatroon (inverted hammer), is de steunzone van 344 tot 344,80 intact gebleven, met het dieptepunt bij 344,20.

Daaronder ligt verder nog de stijgende bodemlijn langs de bodems van 281, 333 en 340. Deze bodemlijn ligt vandaag bij 342,20. Onder deze bodemlijn ontstaat een eerste waarschuwingssignaal, maar pas onder de recente bodem van 338 lijkt er meer neerwaartse druk te kunnen ontstaan.

In het stijgende middellangetermijnbeeld wordt de opwaartse tendens pas verbroken bij koersen onder de zone 329 tot 333. Ik verwacht dit echter niet en houd er rekening mee dat de bodem bij 333 (tijdens de eerste correctie van dit jaar) voor langere tijd de bodem kan zijn.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.