Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Zombiebanken

Het cijferseizoen is zo goed als geheel achter de rug, de omzetten bij de beursfondsen daalden licht en de nettowinsten namen fors af. En de koersen stijgen vrolijk door.

De Nederlandse overheid heeft elke dag 67 miljoen euro tekort, elke Nederlander heeft 26.000 euro schuld en ondanks dit moesten we 500 miljoen bijdragen aan de problemen met de begroting in Europa.

President Draghi van de Eurpopese Centrale Bank gaf vorige week aan dat de eurocrisis voorbij is en wil nu de problemen bij de banken oplossen door hypotheken op te kopen. Ik zie meer in eurobonds net zoals de Franse president Hollande, maar gelukkig heb ik niks te zeggen.

Eén op de zeven
Ondertussen maakt onze minister van Financiën Dijsselbloem opmerkingen dat de stresstesten niet “tough enough” zijn. Zijn Engels wordt steeds beter maar het is allemaal geen eenduidigheid in Europa. Ondertussen heeft één op de zeven Nederlanders betaalproblemen. 

In het Verenigd Koninkrijk was dit zelfs één op de vijf. In Amerika zijn er ook de nodige problemen. Detroit wil de noodtoestand invoeren om alle problemen op te lossen. Maar wie kijkt hier nog naar?

In de bankensector is Ageas (oude Fortis) al weer bijna de oude. Althans als je de huidige grafiek bekijkt.

De weekgrafiek geeft aan dat we er nog lang niet zijn en dat ze wat reverse-splitsingen hebben gehad om het optisch allemaal beter te maken.

De bankensector laat stijgingen zien, maar op lange termijn gezien is het allemaal nog niet zo majeur. Wel denk ik dat de banken dus net zulke bizarre ongefundeerde stijgingen kunnen laten zien als de indices doen.

Zo komen de overheden weer van hun problemen af en kan ABN Amro mogelijk weer naar de beurs. Maar welke banken gaan zo'n stijging laten zien? Ik weet het eerlijk gezegd nog niet. Wordt het BNP?

Of Deutsche Bank? Of allebei? Ik vind het moeilijk want je moet eigenlijk blind de grafieken volgen en je boerenverstand tijdelijk op nul zetten. Het is net als bij de internethype. Vraag niet hoe het kan en profiteer ervan.

Nu heb ik als ouwe beer moeite met mee te doen aan de kudde domme koeien maar ik moet eigenlijk gewoon mee doen.

Nog even een paar kandidaten. Dexia staat nu 0,04 euro en een verdubbeling is maar 4 cent….

Goldman Sachs zou moeten profiteren van een beter beursklimaat, meer bedrijven willen naar de beurs, de rente is laag dus mensen willen weer beleggen. Ze willen uit bonds naar aandelen. Allemaal dingen die goed zijn voor GS. Ik zit long voor een ritje.

Binck zou ook moeten profiteren van de trek van spaarrekeningen naar beleggersrekeningen. Helemaal nu de overnamegeruchten elke keer weer opborrelen. Dat ook hier de Twindicator op een sell staat lijkt niet van belang.

ING heeft tijden gelen een koopsignaal gegeven en blijft maar doorgaan.

Als ik definitieve keuzes gemaakt heb laat ik het weten.

Nog wat anders, Er is nu een hele rel aan het ontstaan rond Bloomberg die kan volgen welke pagina’s door hun gebruikers opgeroepen wordt en zo extra kennis krijgt over welke aandelen in de belangstelling staan of komen.

Google weet alles van iedereen en daar is nu nog geen aandacht voor in de media maar wie weet gaat de discussie van Bloomberg ook die kant op.

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht