Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Brill Mei

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 17 mei 2013 15:02
    Brill sluit overeenkomst met vertaalcentrum

    Gepubliceerd op 17 mei 2013 om 14:15 | Views: 450

    Brill 14:41

    EUR 22,90+0,93(+4,23%)

    LEIDEN (AFN) - Uitgever Brill heeft een overeenkomst gesloten met het National Translation Centre of Tunisia voor de Arabische vertaling en publicatie van de vernieuwde Encyclopaedia of Islam. Dat werd vrijdag bekendgemaakt.

    ,,Het is al vaak aan de orde geweest om de encyclopedie te vertalen, het is een vlaggenschip van ons'', zei topman Herman Pabruwwe van Brill tegen AFN. ,,We waren voor de Arabische Lente al in Tunesië. Toen kwam de revolutie, maar ook met het nieuwe regime is de vertaling weer opgepakt.''

    Volgens Pabruwwe zijn de financiële consequenties van het project niet zo groot voor Brill. De kosten van het vertalen zijn voor de vertaler, de Tunesische overheid. Wij krijgen royalties op de verkopen. De bestuursvoorzitter kon de omvang van de royalties niet inschatten. Wel denkt hij dat het prijsniveau van de encyclopedie ,,in de landen waar die verspreid wordt'' lager zal zijn dan bijvoorbeeld die van de Engelse editie.

    De encyclopedie werd origineel uitgegeven in het Engels en Frans. Het vertalen zal enkele jaren duren. ,,Het project maakt de 12 volumes van de encyclopedie met zo'n 12.000 pagina's beter toegankelijk voor Arabisch sprekende studenten en onderzoekers'', aldus Brill. ,,Het is geen product voor de massa, maar je weet natuurlijk nooit of er wat particulieren zijn die het naslagwerk willen hebben'', aldus Pabruwwe.
  2. forum rang 10 voda 7 juni 2013 15:40
    Brill houdt vast aan eigen tempo


    Door Andre Sterk

    Van DOW JONES NIEUWSDIENST


    AMSTERDAM (Dow Jones)--Koninklijke Brill nv (BRILL.AE), uitgever van wetenschappelijke publicaties voor met name universiteitsbibliotheken te Leiden, richt zich, zij het in een eigen tempo, in toenemende maar voorzichtige mate op een breder publiek. Met een flink aantal projecten op stapel is er genoeg dynamiek binnen het bedrijf, maar dat dwingt ook tot een pas op de plaats.

    "Anders wordt het echt te druk", aldus chief executive officer (CEO) Herman Pabbruwe in een interview met Dow Jones Nieuwsdienst. "En dat betekent dat bijvoorbeeld Zuid-Amerika even moet blijven liggen. Daar is nog niet zoveel over gepubliceerd in de Engelse taal, bijvoorbeeld over de geschiedenis van het continent waar in Noord-Amerika veel belangstelling voor bestaat, maar we hebben momenteel veel omhanden", aldus de CEO.

    Zo gaat de uitgever in opdracht van een Amerikaanse partij boeken uitgeven over de allervroegste religieuze tekstfragmenten (Brill is 'groot' in de Dode Zeerollen), waarbij Brill de wetenschappelijk redactie coordineert en de opdrachtgever de tekstfragmenten ter beschikking stelt. Brill is gestart met wetenschapsgeschiedenis met betrekking tot de 17de en 18de eeuw en fondsen over de relatie tussen Noord-Amerika en Azie, filosofie in de Middeleeuwen en in de Islam, classical tradition en theologie. En Brill heeft een platform opgezet over primary sources. Daaronder vallen de onlangs vrijgegeven CIA-documenten, die nog helemaal braak liggen en de verhoren van processen die voortvloeiden uit door de Engelsen in de 17de en 18de eeuw buitgemaakte schepen.

    "Dat is voor een relatief kleine uitgever als Brill veel. Het zijn allemaal projecten voor de lange termijn en wij beginnen niet ergens aan om na drie jaar tot de conclusie te komen dat een project bijvoorbeeld commercieel niet haalbaar is, zodat we dat project moeten stoppen. Dergelijke vragen moeten vooraf al beantwoord zijn en je moet dus heel goed je huiswerk doen", aldus Pabbruwe.

    Commercie, sales, is een onderdeel van de keten waar Brill steeds meer mee te maken heeft gekregen. Door een verdere rationalisering van de tussenhandel komen de verkooplijnen steeds dichterbij Brill te liggen.

    "De tussenhandel heeft het erg moeilijk, ook in onze wereld. Die is sterk onderhevig aan consolidatie en een partij als Amazon is voor die sector een zeer lastige concurrent. We zijn de afgelopen vier, vijf jaar met ons salesteam verdubbeld naar tien man. Met een goede catalogus en een goed georganiseerde logistiek zijn bibliothecarissen, verantwoordelijk voor aanschaf, sneller geneigd tot direct contact met een leverancier en daar spelen wij op in. Maar we doen dat wel geleidelijk. Bovendien zitten we met onze elektronische publicaties heel graag zelf aan het stuur", aldus Pabbruwe, zestig jaar, negen jaar CEO van Brill met een contract dat loopt tot 2016, waarna het aan de raad van commissarissen is om weer voor hem te kiezen of anders te besluiten. "Ik wil heel graag door, maar een besluit dienaangaande is niet aan mij."

    Het beursgenoteerde Brill boekte over 2012 een nettowinst van EUR5,7 miljoen, mede dankzij een eenmalige bate, op een omzet van EUR27,5 miljoen, een stijging met 0,5% op jaarbasis. Het dividend over het vorig boekjaar lag op EUR1,08 en afgezet tegen een koers van rond de EUR20,00 is dat een rendement van meer dan 5%, een aantrekkelijk cijfer voor beleggers.

    Brill werd in 2012 geraakt door een sanering bij de grootste distributeur van de VS, Baker & Taylor, hetgeen leidde tot lagere orders en boekpartijen die retour kwamen. "Dat raakte veel uitgevers, ons ook. Die zorg ligt nu achter ons. Veel van de logistiek wordt lokaal bepaald. Daarnaast werken we in toenemende mate met levering op basis van vraag: book on demand, omdat dat enorm scheelt in de retourzendingen, waar je dan mee blijft zitten. Dat verschaft ons ook de gelegenheid om de kwaliteit van onze boeken te verbeteren.

    Brill is bij uitstek een uitgever van strikt wetenschappelijke publicaties bestemd voor wetenschappers en geschreven door wetenschappers onder zeer strikte wetenschappelijke condities. Het zijn naslagwerken waar de uitgever met zijn auteurs jaren mee zoet zijn. Toch staat er altijd een deurtje open naar een breder publiek. "Heel veel van onze publicaties zijn niet interessant voor een breed publiek, maar boeken die erg goed verkopen, bekijken we nader op een breder potentieel. We nemen de tien best lopende publicaties, selecteren er daar een paar van, en gaan dan terug naar de auteur voor een publicatie die ook buiten de wetenschappelijke context aftrek kan vinden. Dat wekt ook de aandacht van wetenschappelijke auteurs die we nog niet eerder aan ons bonden", aldus Pabbruwe.

    Verder wil Brill meer aandacht geven aan, wat genoemd wordt, online learning: "Nu is de leeromgeving nog gevat in een strikt academische structuur en wij opteren voor een migratie naar de collegezaal. Stel je het volgende beeld voor: publicaties zijn online voor de studenten integraal tijdens een college bruikbaar. Dat stimuleert de bekendheid en vervolgens gebruik van wetenschappelijke publicaties, terwijl deze voor een groot deel nu alleen individueel opvraagbaar zijn bij een universiteitsbibliotheek."

    Een actueel thema is digitale piraterij. "Dat raakt ons niet zo. We kijken naar de bescherming van onze publicaties, omdat die inmiddels voor een groot deel digitaal worden geleverd. We hebben sinds vier, vijf jaar twee externe bedrijven voor ons werken die zoeken naar illegaal verspreide door Brill gepubliceerde content. En het komt wel eens voor dat er iets wordt gevonden. Dan wordt de bron aangeschreven en in negen van de tien gevallen trekt die partij de content in. Als die wat hardnekkig is, dan komt Brill in beeld en dat helpt dan alsnog. Maar vergeet niet dat heel veel van onze content commercieel niet interessant is voor een breed publiek. Bovendien bivakkeren we in een tamelijk ethische wereld, waarvan de deelnemers zich niet snel vergrijpen aan illegale praktijken die ze aan hun klanten niet meer kunnen uitleggen. Voor de goede orde: die monitoring kost ons enkele tienduizenden euro's per jaar, dus dat is goed te doen."

    Wat de speciale aandacht van Brill houdt zijn beschrijvingen van afbeeldingen. Brill is bij uitstek een uitgever van tekst, maar beeld biedt een grote uitdaging en kansen. "Het gaat hierbij om classificatie en patroonherkenning bij afbeelding. Een voorbeeld: er is een historische foto uit 1953 met daarop gebouwen, militair geschut, militairen en zo meer. De kijker wil weten wat voor geschut er te zien is. Als je de kijker die content wil leveren, moet je weten wat voor geschut er allemaal rond 1953 bestond. Het is dan ook handig als je zo'n database aan een gebruiker kan laten zien. Dat geldt ook voor de uniformen, de helmen, vul maar in. Dit is nog grotendeels onontgonnen terrein waar we druk mee zijn", aldus Pabbruwe.


    Door Andre Sterk; Dow Jones Nieuwsdienst; andre.sterk@dowjones.com; +31-20-571 5201

3 Posts
|Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht