Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

TA: Einde correctie?

De AEX brak afgelopen vrijdag als een van de eerste indices opwaarts door zijn dalende toppenlijn. Na de AEX braken gisteren ook de Stoxx Europe 600, de CAC 40 en de Nasdaq 100 boven hun dalende toppenlijn van deze correctiefase. Wel is het belangrijk dat de opgaande beweging in de komende week wordt voortgezet.

Ondanks dat ik verwacht dat de bodem recent op de borden is gezet bij 331, blijven er nog enkele risico’s aanwezig in de grafiek. Een van de belangrijkste risico’s is het feit dat de AEX nog niet boven de voormalige sinds november stijgende bodemlijn terecht is gekomen.

Deze lijn werd gisteren precies getest en ligt vandaag bij 349,10. Zolang deze lijn namelijk niet opwaarts wordt gebroken, blijft de kans bestaan dat er slechts sprake was van een terugtest naar deze voormalige steunlijn. Eenzelfde test zagen we gisteren bijvoorbeeld in de S&P 500.

Hertest van 353
Toch verwacht ik dat deze voormalige steunlijnen binnenkort opwaarts zullen worden gebroken en de AEX zijn opgaande weg vervolgd. Voor de komende anderhalve week houd ik rekening met een hertest van de 353 punten.

Er zijn een groot aantal punten die wijzen op het einde van deze derde (en grootste) correctieve beweging in de AEX. Deze correctie bedroeg in totaal ongeveer 42 punten waarbij weliswaar de sinds november stijgende bodemlijn neerwaarts werd gebroken, maar de AEX ruim boven zowel de sinds 2011 als de sinds 2009 stijgende bodemlijnen bleef.

De belangrijkste steunzone na deze neerwaartse doorbraak lag bij 316 tot 320. Toch werd de bodem gevormd bij 331. Ik gaf al aan dat we alert moesten zijn op een plotselinge en forse omkeer in de AEX.

Met de vorming van de bodem bij 331 brak de index nipt onder de jaarbodem van 333 (februari) maar bleef verder net boven het eerste Fibonacci-retracementniveau van de gehele stijging sinds het dieptepunt uit 2011. Een normale maar forse correctie dus.

Geldig patroon
Buiten het feit dat de dalende toppenlijn (langs de toppen van 373 en 353) werd gebroken, werd op de weekgrafiek bij 331 een piercing line gevormd. Zolang de AEX boven de 331 blijft, blijft dit omkeerpatroon geldig.

Verder testten de MACD en de RSI recentelijk de bodems die we ook zagen bij de vorming van de dieptepunten in 2011 en 2012. Daarna brak de RSI al boven zijn dalende toppenlijn en maakte de MACD gisteren een positieve crossing.

AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Gap sluiten
Hoe nu verder in het kortetermijnbeeld? Mijn eerste doel tot eind volgende week ligt bij 353, maar de weg daarnaartoe zal niet in een rechte lijn verlopen. Belangrijk is verder dat de voormalige stijgende steunlijn bij 349,10 binnenkort wordt gebroken.

Wel is gisteren al een deel van de recente neerwaartse gap gesloten. Het laatste deel dat nog openstaat, beslaat het gebied tussen 348,90 en 349,70. Het eerste steunpunt voor de komende dagen ligt bij het 200-daags gemiddelde van nu 344,70.

Het is een positief signaal dat de AEX hier gisteren al op slotbasis boven brak. De voormalige dalende toppenlijn ligt ondertussen op hetzelfde niveau als de horizontale bodem bij 342 en het zou een sterk signaal zijn als de AEX hier in de komende dagen boven weet te blijven tijdens een kleine kortstondige terugval.

Voor vandaag moeten we eerst maar eens bezien of de AEX boven zijn 200-daags gemiddelde weet te consolideren en mogelijk de aanval kan inzetten om de rest van de gap te sluiten.

Nikkei

Klik op de grafiek voor een grote versie

Nikkei: bodem gezet
Een belangrijke doorbraak vond ook plaatst in de Nikkei. Deze index maakte internationaal een van de grootste correcties door. Deze correctie vond plaatst nadat de index vanaf een novemberdieptepunt van 8600 was opgelopen naar de recente top van 16.000 zonder een enkele correctie of kleine terugval.

De huidige correctie zorgde ervoor dat de Nikkei bijna terugviel naar het 50%-Fibonacci-retracementniveau. Toch lijkt ook hier de bodem te zijn gezet. De Nikkei brak zowel boven de scherp dalende toppenlijn als boven de recente toppen.

De eerste steun ligt nu bij 13.350 (bovenkant gap) en een nieuwe stijgende bodemlijn ligt rond 12.800 (stijgt dagelijks bijna 30 punten).

  • Voor de komende twee weken lijkt een hertest van de 14.500-weerstand reëel.
  • Voor de komende maanden verwacht ik minimaal een test van de jaartop van net onder de 16.000.
De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht