Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

TA: Doel komt alweer in zicht

De laatste weerstand bij 362,50 leverde zoals verwacht geen tegendruk op. Met de recente doorbraak boven de zone 357,50 – 359 werd de weg geopend voor een hertest van de jaartop bij 373. Bij 357,50 ligt het laatste Fibonacci-retracementniveau van de recente derde en forse correctie sinds de novemberbodem. Bij 359 ligt de voormalige jaartop. 

De opgaande beweging is zeer sterk, wat ook blijkt uit het feit dat de correctie in een korter tijdsbestek werd goedgemaakt. Dit is een teken van kracht en naar mijn mening zal de opgaande beweging dan ook niet stoppen bij de jaartop van 373. Wel mag in de zone 373 – 374 enige weerstand worden verwacht. 

Buiten het feit dat hier de recente jaartop ligt, ligt hier ook de top uit 2011. Dit is tevens het hoogste punt sinds de bullmarkt in 2009 startte. Ondertussen is de AEX hier nog maar een punt of 9 van verwijderd. Voor de komende tijd verwacht ik een test en uiteindelijk een snelle doorbraak hierboven. 

Klik op de grafiek voor een grote versie

Als richtpunt houd ik de stijgende toppenlijn sinds begin vorig jaar aan, die nu tussen de 377,50 en 378 is te vinden. Vanaf deze niveaus is de kans groot op hernieuwde topvorming voor een kleinere terugval voordat de AEX de volgende beweging gaat inzetten naar uiteindelijk mijn doel voor de tweede helft van dit jaar in de zone 400 – 420. Buiten het feit dat in deze doelzone meerdere horizontale weerstanden zijn te vinden, ligt hier ook het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau van de recente correctie. 

Minimaal vervolg naar 373-374
Belangrijk voor de komende weken – uitgaande van een doorbraak boven de jaartop – is wel dat de RSI opnieuw boven de 70-grens komt, om eventuele negatieve divergentie te voorkomen. Deze kans is erg groot aangezien de RSI deze grens ondertussen is genaderd. 

Gisteren brak de AEX met een gap boven de 362,50. Deze gap werd ook niet meer opgevuld. Na de eerdere break-away gap die werd gevormd ten tijde van de vorming van de eerste hogere kortetermijnbodem (342) is deze gap te zien als zogenoemde run-away gap. Zolang deze gap in de komende dagen tussen de 362,10 en 362,90 open blijft staan, mag een snel vervolg worden verwacht naar minimaal de 373 – 374. 

Zodra de gap wordt gesloten, blijft de kans bestaan op een verdere terugval naar de steunzone van 357,50 – 359. Dit zou een groter aanloopje betekenen voordat de AEX de zone 373 – 374 bereikt. Ondertussen loopt de stijgende kortetermijnbodemlijn alweer bij 355 (langs de bodems van 331 en 342). 

Door de steilheid van deze bodemlijn is deze uiteindelijk onhoudbaar. Maar ik acht de kans groot dat eerst een top (zone 373 – 378) geplaatst zal worden voordat de AEX deze bodemlijn zal breken. Voor de komende tijd is het dus belangrijk om nieuwe topvormingssignalen in de gaten te houden voor een volgende terugval. Deze terugval zal naar mijn mening veel kleiner zijn dan de recente correctieve beweging. 

Klik op de grafiek voor een grote versie

Bodemlijn onhoudbaar
De S&P 500 sloot gisteren op het hoogste niveau ooit, maar bleef intraday onder de all-time high van 1.687. Ik verwacht dat deze all-time high binnenkort gebroken zal worden en de S&P 500 verder oploopt naar de langere stijgende toppenlijn die nu te vinden is bij 1.726. 

Als we kijken naar het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau van de recente correctie dan ligt deze bij 1.765. We moeten in de komende weken alert zijn op nieuwe topvormingssignalen voor een volgende (kleine) correctieve beweging aangezien de opgaande beweging wel erg steil is. 

In het kortetermijnbeeld liggen de steunniveaus bij de recente top van 1.654 en de nieuwe en zeer steil stijgende bodemlijn van nu 1.643. Ook deze bodemlijn zal uiteindelijk door zijn steilheid (ruim 5 punten per dag) onhoudbaar zijn. 

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht